Свържи се с нас

Любопитно

Добрият пример: Да поговорим за морала, да извадим на показ неговите ценности

Published

on

По проект „Добрият пример“ Народно читалище „Будителите 2017“ в Габрово ще реализира едноименна изложба, която ще представи младежи от Габрово, носители на добър пример. Изложбата ще бъде подготвена от техни връстници, които преди това ще усвоят основни умения в сферата на визуалните изкуства.

Във връзка с това, авторите на проекта се обърнаха с молба към читателите и слушателите, да съдействат и заедно да намерим младите хора, които са носители на морални качества и сила на характера, които с делата и поведението си могат да служат за пример.

Основите в модела на доброто поведение несъмнено се изграждат от най-близките хора. И ако те са сред нас, нека ги направим по-видими.

снимка: Народно читалище „Будителите 2017“

“Голяма част от възпитанието е не с думи и наставления, а с пример. Най-често младежите възприемат за свой модел и подражават на постъпките на свои връстници. В рамките на проекта ние издирваме младежи с модел на поведение и постъпки, които са достойни за подражание. А чрез съвременните средства във визуалните изкуства, ще бъде дадено и „физическо измерение” на техните истории.“

Това написаха в писмо до медиите от читалището. В проекта участват младежи, които преминават практически обучения за работа с фотографска техника, дигитални изкуства и съвременни подходи във визуалните изкуства и добавена реалност.

снимка: Народно читалище „Будителите 2017“

С новопридобитите си умения те ще направят изложбата. Със снимки, колажи, графики, клипчета и т.н ще изобразят „добрия пример”, под ръководството и съдействието на професионални ментори.

Изложбата ще бъде мобилна и ще бъде представена в най-големите училища в Габрово. Ще бъде създаден и каталог с произведенията и историите. Обученията за участниците в проекта, които ще регистрират „добрите примери“, продължават в понеделник и вторник на 11 и 12 ноември от 15.30 ч. в Центъра по наркотични вещества“, вход за сцената на Зала „Възраждане“ /откъм паркинга/, втори етаж.

снимка: Народно читалище „Будителите 2017“

Обучението ще се води от професионален фотограф и оператор, създател на холограмни инсталации, 3D презентации и документални филми. Младежи вече се обучаваха под ръководството на докторант по визуални изкуства и съвременни подходи и магистър по дигитални изкуства.

„Очакваме да се включат още младежи, мотивирани да овладеят нови знания, надяваме се също така, да ни посочите добрите примери около вас, които обикновено подминаваме. Търсим не популярните вече сред нас млади хора с постижения в различни области, не тези, които блестят със своите медали, а със светлината на моралните ценности.“

С това мотивират своята инициатива от читалището. С тях можете да се свържете чрез buditelite@mail.bg.

Проектът на читалище „Будителите 2017“ е подкрепен от Програма „Младеж“ на Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„България на длан“ засне епизод от Габрово (видео)

Published

on

Екипът на проекта „България на длан“ засне епизод от Габрово за поредицата „По пътя на историята“, съобщиха от местната общинска администрация.

Видеото представя културното наследство, забележителностите и туристическите обекти в региона.

Филмът показва някои от емблематичните символи на българския дух – паметника на Шипка, етнографския музей „Етър“, Соколския девически манастир.

В кадрите ще видим най-знаковите музеи, не само за региона, но и за цялата страна – Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията, Дома на хумора и сатирата, Дечковата къща.

Финалът насища с впечатляващи гледки, отвеждайки ни до историческия връх Бузлуджа и географския център на България в местността Узана.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица