Свържи се с нас

Новини

Приеха предложението за държавния план-прием за област Габрово за 2012-2013

Published

on

Областната комисия по заетост под председателството на заместник областния управител  Неделчо Търкаланов прие на заседанието си  предложението за Държавния план-прием за област  Габрово за 2012-2013 г. Проектът за държавния план-прием на държавните и общински професионални гимназии, професионални училища, паралелките за професионално обучение в специални училища за учебната 2012/2013 година представи началникът на Регионалния инспекторат по образованието  Георги Маринов.

Данните от анализа на РИО-Габрово показва разкриване на 14 профилирани и 15 професионални паралелки след завеършен 7 клас и 14 профилирани и 13 професионални – след завеършен 8 клас.  Комисията прие и разкриването на 3 нови паралелки с вечерна форма на обучение за І степен на професионална квалификация в две от професионалните гимназии – в Професионалната гимназия по строителство – специалност „Сухо строителство“ със срок на обучение 4 години и във ПТГ „Д-р Никола Василиади“ специалности „Стругарство“ и „Шивачество“ със срок на обучение 1 година.

В допълнение към анализа Георги Маринов сподели, че на проведените срещи на РИО със Общинските администрации за обсъждане на държавния план-прием се е очертала тенденция към директно взаимоотношение на училищата с директорите. Сключени са договори със съответни фирми за провеждане на практика, което е изключително положително за развитието на професионалното образование. Крайната цел на всичко онова което се случва и което е планирано да се случи, по думите на началникът на РИО-Габрово е да може от една страна да бъдат задържани учениците на територията на нашата област и от друга страна- да бъдат привлечени от други области и общини.

Маринов изрази задоволство, че дебатът се е водил на изключително високо ниво и все пак в края на заседанието отправи апел към всички членове на комисията: „Ако искаме в областта ни да има синхрон в професионалното образование от сега още трябва да се водят дебати по отношение на необходимостта от кадри и заетостта по отрасли. Не са важни броя на паралелките, важното е да планираме“.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Честит Национален празник, българи!

Published

on

Цяла България днес, 3 март, тържествено ще отбележи 146 години от Освобождението от османско робство.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано, край Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага край на Руско-турската освободителна война, а България е призната за автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Според Санстефанския мирен договор площта на освободената държава е над 170 000 кв. км. Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

За най-голямо съжаление, Великите сили не допускат съществуването на голямата по територия и население България. Само няколко месеца по-късно, през юни 1878 г., на Берлинския конгрес България е разпокъсана на 5 отделни части – Автономно Княжество България, Източна Румелия, Македения и Одринска Тракия (върнати на Османската империя), Северна Добруджа (дадена на Румъния) и Нишко, Пиротско и Вранско (дадени на Сърбия).

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

*Използваното фоново изображение е на Hemusnews.com.

Зареди още

Любопитно

New Coffee World в Габрово

Published

on

New Coffee World отвори врати в Габрово. Най-новата кафетерия от известната верига се намира в центъра на областния град, на ул. „Априловска“ 4, точно до двата моста.

В заведението можете да се насладите на прекрасно кафе в компанията на домашна бисквита или чудесно приготвени сандвич-кроасани, шоколади, различни видове италиански сладоледи, чудесни и различни чайове.

Освен, че можете да се потопите в света на кафето, в New Coffee World ще откриете още богат асортимент от висококачествени кафета: кафе на зърна, мляно кафе, кафе капсули, хартиени дози, инстантно кафе, кафемашини, аксесоари, уникални насипни и пакетирани чайове, които да обогатите с вкусни предложения и изкушения.

В приятната и комфортна обстановка, тук ще ви посрещне екип от професионалисти, отдаден на мисията да отговори на Вашите очаквания и предложи най-доброто за Вашето вкусово предпочитание.

Работното време на New Coffee World, през делничните дни от понеделник до петък, е от 08.30 – 18.30 часа, а в събота и неделя от 10.00 до 16.00 часа.

Заповядайте! New Coffee World ви очаква с топло кафе, комплименти, приятни изненади и много положителни емоции!

Зареди още

Новини

КНСБ – Габрово подари мартеници на социален дом

Published

on

Регионалният съвет на КНСБ – Габрово и тази година подари мартеници на хората от Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в града.

Областният координатор на КНСБ за Габрово Росица Йонкова зарадва всички потребители и служители на социалната услуга. В духа на традициите на Баба Марта, тя пожела най-вече здраве, късмет и повече поводи за усмивки.

Регионалният съвет и домът си сътрудничат от години. Освен, че служителите са членове на синдиката, домът е партнирал няколко пъти по проекти на КНСБ, а преди време синдикалисти от региона освежиха дворното пространство на социалната институция.

Синдикалистите са категорични, че и занапред ще продължат доброволческите инициативи в региона, защото е важно да не забравяме хората в неравностойно положение и защото понякога малките жестове носят истинската радост.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица