Свържи се с нас

Култура

Национален център „Музейно училище“ привлече над 90 участници

Published

on

Национален център „Музейно училище“ – партньорска инициатива на Национален музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово, стартира изпълнението на дейностите по Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“ с два обучителни семинара.

Форумът бе открит на 11 ноември от директора на НМО Любка Тинчева, Георги Маринов – началник на Регионално управление на образованието – Габрово, и Катюша Станчева – началник отдел „ОМДК“ в РУО – Габрово.

Преподаватели и студенти от Технически университет – Габрово и учители по физика от цялата страна (Пловдив, Благоевград, Велико Търново, Горна Оряховица, Бяла Слатина, с. Стара река, Сливен, Нова Загора, Червен бряг, Кричим, Стамболийски, с. Чавдар, с. Челопеч, Плачковци, Севлиево и Габрово) участваха в обучение на тема „Провеждане на наблюдения, експерименти и изследвания в часовете по физика и астрономия. Принципи на приложения в електротехниката“. Лектор на обучението бе „златният“ учител на България Теодосий Теодосиев – Тео, от когото присъстващите получиха ценни уроци.  

В продължение на часове преподавателите и студентите наблюдаваха демонстрации на физични експерименти с използвани в ежедневието лазерни показалки (за обяснения не само на физични явления, но и на вредните въздействия на лъчението върху човека); дозиметър; радиометър на Крубс (в термодинамиката); глим лампа и доказателството, че човешкото тяло е проводник; прахосмукачка и топчета (при механиката на флуидите); кристални топки и телескоп (направата на телескоп); пирамиди и оптични влакна (в оптиката); метални сфери и вана с вода (механика на течностите) и на много други интересни опити. Чрез физичните демонстрации и решаването на експериментални задачи, придружени с мъдри разкази и библейски притчи, участниците разбраха къде е ключът за успеха: „Всеки сам трябва да отдели поне 20 хиляди (и повече) часа за нещото, с което иска да успее!“. „Чудеса не стават. Иска се извънредно много труд, усилия и повторения на опитите!“.

При изпълнението на всички демонстрации, учителите получаваха насоки как да поставят допълнителни задачи/въпроси, които учениците да изпълняват и в определен срок да връщат решенията им; да не губят кураж и да продължават да стимулират учениците да трупат знания и да се научат да мислят като използват своята „ментална енергия“ (тоест  мозъка си).

Изключително емоционален, семинарът приключи с едно от посланията на Тео: „Доброто образование е онова, което остава след училище!“.

В обучение, водено от доц. Д-р Мариета Савчева – ръководител катедра „Хуманитарно образование“ в Департамент за информация и усъвършенстване на учители към СУ „Св. Климент Охридски“ и Бистра Георгиева /Чиприянова/ – педагог-иноватор, се включиха 25 педагози от предучилищния и начален етап на образование от Разград, Сливен, с. Чинтулово (общ. Сливен), с. Драговищица (общ. Костинброд), Казанлък, Севлиево и Габрово. Участниците в него придобиха знания и практически умения по следните теми: „Нестандартни художествени техники по изобразително изкуство в Детската градина и Началното училище“ и „Частно-дидактическа технология за овладяване на графични умения и подобряване на фината моторика на ръката чрез техника щудиране“.

Доц. Савчева запозна присъстващите с възникването, развитието и промените на нестандартните художествени техники, с традиционни и нетрадиционни материали и прилагането им. Обучението бе съпроводено от демонстрации и практически занятия.

Бистра Георгиева акцентира върху изобразителната техника „щудиране“, която е достъпна и полезна за развитието на фината моторика на ръката, активизира изобразителната дейност на децата, повишава нивото на усвоени графични умения и качеството на подготовка за писане.

Щудирането е техника, при която се полагат относително къси щрихи, по-гъсти или по-редки, с различна плътност и честота, с помощта на които се получава желания тон. Тази техника в изобразителната дейност е много рядко прилагана. Тя създава възможности за трениране на ръката в издържливост, подобрява точността на работа с графичен материал, формира търпение при решаване на графична задача. Усвояването й от децата допринася за подобряване нивото на усвоени графични умения. Щудирането успешно може да се използва и при работа с деца със спецални образователни потребности /СОП/ или при деца с дефицити в поведението. Чрез щудирането децата развиват декоративен усет, постигат композиционно и цветово равновесие на рисунката, развиват изобразителните си способности.

На 12 ноември Национален център „Музейно училище“ към НМО продължи изпълнението на дейностите по Националната програма на МОН с обучителен семинар в два модула: „Музейни образователни програми и ресурси за провеждане на съвместни уроци по природни науки“ и „Представяне на добри музейно педагогически практики“.

Във форума участваха над 30 музейни специалисти и педагози от Национален земеделски музей – София, Природонаучен музей – с. Черни Осъм, Национален музей „Земята и хората“, Национален музей на образованието, „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Регионален исторически музей – Габрово, Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, Професионална гимназия по селско стопанство “Никола Пушкаров“ – Попово, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смядово, ОУ „Васил Левски“ – Разград.

Голям интерес сред аудиторията предизвикаха разработките на учителите, получили наградата на МОН за „Най-добър урок в музей“.

Таня Христова от ПГСС „Никола Пушкаров“ – Попово представи иновативна педагогическа практика по български език и литература от три урока на тема „Възрожденски тур под крилото на Балкана – Калофер, Сопот, Копривщица“, която получи първо място в Националния конкурс.

Класираните на второ място уроци бяха презентирани от Дарина Димитрова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Смядово, и Гергана Цонева от ПГСС „Никола Пушкаров“ – Попово.

Елка Иванова и Добромир Стрезов от ОУ „Васил Левски“ – Разград, чиито урок печели трето място, заедно с четвъртокласничката Божидара изненадаха участниците в семинара със специални подаръци, изработени от децата.

Модератор на събитието бе Тодор Петев – преподавател в Нов български университет, създател на фондация „Моят музей“, изследовател и обучител на музейни специалисти и педагози за ефективна комуникация в представянето на културното ни наследство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица