Свържи се с нас

Новини

411 първокласници тръгват на училище в Габрово

Published

on

411 първокласници ще прекрачат прага на училищата в община Габрово през новата учебна година. Общият брой на учениците, които ще изпълнят класните стаи на общинските и държавни училища на територията на общината е 5 311. Завършващите 12 клас тази година са 433.

Във всички училища е извършена подготовка за началото на учебната 2022/2023 година, като първокласниците, както и бъдещите петокласници ще бъдат посрещнати в освежени класни стаи, информираха от Община Габрово.

Фитнес уред, тенис маса и маса за шах са монтирани на спортната площадка в училище ОУ „Христо Ботев“ по Национална програма на ПУДООС „За спортен и природен кът в училищен двор“ , а освен това в училището е обособен кабинет и вътрешна площадка по безопасност на движението по пътищата по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“.

Реновирано е и санитарно помещение, като е осигурена достъпна среда за ученици с увреждания.

В СУ „Райчо Каролев“ също е извършен ремонт на санитарно помещение, за да бъдат осигурени условия за ученици със специални потребности. Училището ще обучава своите възпитаници на безопасност на движение по пътищата, като за целта в двора вече е разчертана площадка.

В ОУ „Иван Вазов“ е изградена пожароизвестителна система.

Нов кабинет по направление „Технологии“ ще бъде обзаведен и оборудван в центъра за подкрепа за личностното развитие – Астрономическа обсерватория и планетариум. Средствата са осигурени по НП „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“, размерът им възлиза на 24 850 лв.

За учебната 2022/2023 година три общински и едно държавно училище са включени в Списъка на иновативните училища в Република България – ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, СУ „Райчо Каролев“ и Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“.

Средищните училища на територията на община Габрово, които приемат 136 ученици от населени места, в които няма училища, са три – ОУ „Христо Ботев“, СУ „Райчо Каролев“ и СУ „Отец Паисий“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

„Нелягал по баловете“ младеж остана без книжка заради пико

Published

on

Gabrovonews.bg

Шофьорската книжка на 18-годишен габровец беше отнета, след като бе засечен зад волана да управлява дрогиран.

Младежът бил спипан във вторник, 23 май, около 14.50 часа в габровския квартал Гачевци. Тогава екип на полицията отбил за проверка лек автомобил „Нисан Алмера“.

Младежът бил тестван за употребата на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Хванатият дрогиран шофьор отказал кръвна проба. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава пролетното зацветяване на Габрово

Published

on

Служители от отдел озеленяване продължават подмяната на пролетните цветя с летни в цветните фигури и кашпите в града и през настоящата седмица. Растенията са собствено производство – от оранжериите на Общинското предприятие „Благоустрояване“.

Салвия и бегония са сезонните цветя, които допълват многогодишната декоративна растителност в красивите цветни фигури в зелените площи по ул. „Брянска“.

По-голямата част от растенията са отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“, като за настоящия зацветителен сезон произведения собствен разсад цветя и декоративна растителност вече е близо 70 000 броя.

През следващите дни предстои засаждането и на летните видове ирезине, канна, целозия, агератум и копривка които също са произведени от ОП „Благоустрояване“.

В оранжериите на общинското предприятие продължава производството на тагетис, който също ще допълни цветните елементи в зелените пространства на Габрово през лятото.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вписаха в „Дарования и постижения“ още 150 талантливи габровски ученици

Published

on

В навечерието на един от най-светлите и български празници – 24 май, Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Габрово отличи най-изявените и най-талантливи габровски ученици, като вписа имената и постиженията им в почетната книга „Дарования и постижения“.

В препълнената зала „Възраждане“ преди да връчи грамота на всеки от отличените кметът Таня Христова се обърна към децата, родителите, преподавателите и треньорите С думи на благодарност за смелостта, отговорността и усилията им.

„Нека покажем, че бъдещето на Габрово е изключително. То е фокусирано във вашите мечти, във устрема ви, в желанието ви да бъдете добри, успяващи и забележителни.“ – каза Таня Христова и допълни: „Продължавайте да носите дързостта на твореца, амбицията на откривателя и прецизността на ювелирния майстор. Бъдете находчиви, устремени, смели в мечтите си. Преминавайте своите пътища с разум, а онова което ще създавате по време на това пътешествие нека винаги идва от сърцето ви. Благодаря ви от сърце, че днес точно вие сте нашите сбъднати мечти, нашите истински дарования и постижения.“

В истински празник на таланта се претвори Церемонията по вписване на над 150 имена на ученици от габровските училища във все по –обемните томове на книгата „Дарования и постижения“.

Звучаха музикални изпълнения от самите дарования, а през цялото време впечатление правеха балони, издигащи се високо, за да са широки просторите на младите таланти, да летят и да търсят, да са устремени, горди и одухотворени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица