Свържи се с нас

Новини

Откриха новоизградения STEM център в ПТГ „Д-р Никола Василиади“

Published

on

В Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово вече функционира новоизграден STEM център.

Иновативният учебен център „МЕХАНО“, в изпълнение на дейности по НП „Изграждане на училищна STEM среда“, бе открит от областния управител на Габрово Ралица Манолова, началника на РУО – Габрово Георги Маринов и директора на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ Корнелия Мотова, които прерязаха лентата.

На откриването присъстваха още представители на фирмите изпълнители, институции, бивши и настоящи директори, учители и ученици, дошли да съпреживеят вълнението от новото в тяхното училище.

Областният управител пожела да е на добър час в обучението и подчерта пред директора на гимназията, че това е е огромна възможност за успешна и перспективна реализация на учениците в 21 век.

От своя страна г-жа Корнелия Мотова сподели, че иновативното обучение дава резултати и ученик от първия такъв иновативен проект ще представи страната ни на международното състезание „Young Car Mechanic“ в унгарския град Гьор през месец юни. Това е Симеон Христов, който е завоювал титлата най-добър млад автомонтьор на България за 2022 година.

Фокусът на STEM центъра е поставен върху инженерните науки и технологиите за развиване на уменията на 21-ви век, а целта е изграждане на модерна и адекватна образователна среда с вдъхновяващ дизайн, където учениците и учителите заедно да откриват, научават, създават и експериментират с цел професионално и личностно израстване.

Приложените гъвкави и мултифункционални решения определят използване по нов и неочакван начин на пространствата. Микроклиматът на средата създава комфорт на процеса на учене и извънкласни дейности с фокус върху STEM технологии като подканва ученици и учители да създават и общуват.

Предизвикателство пред екипа на гимназията при изпълнението на дейностите по проекта е създаването на интегрирана учебна среда от ново поколение, която да поощри и подкрепи образователните иновации в обучението и преподаването в сферата на STEM, креативността и изследванията.

В рамките на събитието гостите имаха възможност да надникнат в миналото, настоящето и бъдещето на професионалната гимназия, следвайки заветите на благодетеля д-р Никола Василиади.

Представен беше и филм, посветен на 200-годишнината от рождението на Василиади, която се отбелязва през настоящата година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Кирил Петков и Христо Иванов ще разговарят с граждани в Габрово

Published

on

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ слагат началото на европейска гора в Трявна.

Кирил Петков и Христо Иванов и кандидатите за народни представители на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще сложат началото на Европейска гора в Трявна. Лидерите на коалицията ще бъдат в Габровска област през целия ден в четвъртък, 23-и март.

В 10.30 часа те ще засядат 12 дървета в района на комплекс „Бръшляна“ в Трявна. Фиданките ще бъдат дарени на Туристическо дружество „Планинец“. Видовете на дърветата са специално подбрани, за да символизират градовете, които оглавяват класацията на най-добрите места за живеене в Европа.

По-късно Кирил Петков, Христо Иванов и кандидатите за народни представители от „ПП-ДБ“ ще разговарят с граждани в пешеходната зона на Трявна.

В 13.00 часа лидерите на коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ ще са в Габрово и всеки може да разговаря с тях в центъра на града на ул.“Радецка“.

В 17.00 часа Кирил Петков ще се срещне с гражданите на Севлиево в залата на Парти зона „Кулинар“. Към разговора му с тях ще се присъединят Владислав Величков от „Правосъдие за всички“, водачът на листата на „ПП-ДБ“ в Габровска област Явор Божанков и представителят на Севлиево в листата Богомил Петков.

Цените на газа, водният проблем на Севлиево и проектът за завод за боклука във Върбовка са сред основните теми на срещата. Всички граждани на областта са поканени.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Новини

Среща с Драгомир Стойнев в Габрово на 25 март

Published

on

Икономика, социална политика, мерки за излизане от кризата и подкрепата за българските предприемачи и инвеститори ще са част от темите на срещата-дискусия, която габровските социалисти организират на 25 март. В нея ще участва Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ в региона и министър на икономиката и енергетиката в периода 2013-2014 г.

Стойнев, който е едно от най-разпознаваемите лица на БСП и основен вносител на социалното и икономическото законодателство на левицата оглави листата в Габровско за изборите на 2 април 2023 г.

Срещата с него и с колегите му кандидати за народни представители ще се състои на 25 март от 10.00 ч в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

Ден преди това – на 24 март, Стойнев ще бъде на среща в Севлиево. Тя ще се състои в Народно читалище „Развитие 1870“ – Севлиево от 18.00 ч.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „БСП за България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП за България“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Икономика

Фирма „Подемкран“ АД набира служители

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

  1. Борвергист
  2. Фрезист
  3. Монтажник
  4. Оператори на ЦПУ машини
  5. Стругар универсален струг
  6. Сервизен техник
  7. Механик
  8. Складов работник ел. табла
  9. Заварчик

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: +359 888 866 032.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица