Свържи се с нас

Култура

Престижни награди за Музикален клуб „Весела“ от международен конкурс

Published

on

Престижни награди за Музикален клуб „Весела“ спечелиха петимата млади габровски пианисти, участници в 30-то юбилейно издание на Международния конкурс „Музиката и Земята” – София -2022.

Международното жури присъди Голямата награда на конкурса на деветокласника Виктор Василев. Той бе поканен от артистичния директор на конкурса проф. Жени Захариева да участва в Гала–концерта на лауреатите в Националния музей „Земята и хората”, където по традиция се провежда този уникален форум, посветен на природата в музиката.

Специална награда за клавирно дуо на името на проф. Сачико Кодама, японска пианистка, член на световно-известното японско дуо Кодама, спечелиха абитуриентките Симона Тодорова и Александра Станева. За тях тази награда е високо признание и един своеобразен венец на 10-годишната им съвместна творческа дейност като клавирен дует на 4 ръце.

Специалната награда за артистично изпълнение на името на проф. Жермен Муние, изтъкната френска пианистка и дългогодишен председател на журито на този конкурс, стана притежание на осмокласничката Адриана Кънева, която се представи с творби на Шопен и Лист.

С поощрителна награда за изпълненията си на две виртуозни пиеси, бе отличена Ай Хасегава – 6 клас, която за първи път участва в този международен конкурс.

С една от двете награди за високи педагогически постижения, бе удостоен клавирният педагог на младите пианисти Весела Пенева, която изрази благодарността си към проф. Жени Захариева и проф. Шантал Стиляни, председател на журито, за високата оценка на нейните ученици и съвместната им творческа работа.

Жермен Муние е родена в Ньой сюр Сен, Муние печели първа награда в Консерваторията в Париж. Работила е с пианистите Ив Нат и Магда Таляферо. Тя е преподавала в École Normale de Musique de Paris, в Залцбург, както и в България, където създава конкурса Алберт Русел. С пианистката Хелен Боски тя формира дует с много богат репертоар, записвайки произведения на Моцарт, Клементи, Дебюси и Бузони (диск REM). Голям почитател и тълкувател на Шопен, Муние създава Шопен-Фестивал в Оранжери на Парк де Багатели в Париж, на който тя беше заместник-председател. Сред многото й ученици са таланти като Катрин Колард, Франсоаз Тинат, Véronique Bonnecaze, Ерик Бершот, Павлос Ялуракис, Александър Таро, Джефри Грис, Матилд Каре, Румен Крумов, Илиана Тодорова, Франсоа Шушан, Франсоа Доде, Жан-Луис Хагенауер, Андреа Тусачиу, Уалид Акл, Hélène и Marie Desmoulin, Patrick Fayad, Hervé Billaut, Андре Исоар, Каролайн Сейгман, Мишел Лоран, Клод Болинг, Мари Кодама и Момо Кодама. Жермен Муние умира в Париж през 2006 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица