Свържи се с нас

Любопитно

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спечели Националното състезание за „Най-добър автомонтьор“

Published

on

Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово триумфира на Националното състезание за „Най-добър автомонтьор“ и ще представи България на международния финал на надпреварата, която ще се проведе в края на месец юни в Унгария.

Габровската техническа гимназия взе участие в заключителния етап на националния кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“, домакин на което бе сливенската Професионална гимназия по механотехника, в периода 15 – 17 април.

Участваха отбори от по трима състезатели – двама автомонтьори и един водач, от гимназиите по транспорт и механотехника в Сливен, Петрич, Виноградец, Габрово, Сливница, Троян и Добрич.

В първия кръг на състезанието те се явиха на теоретичен тест за автомонтьори и решаване на листовки за водачите на МПС, а във втория кръг мериха сили в практически задания за автомонтьори. Третият етап на надпреварата бе свързан с майсторско шофиране.

Отборът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово стана комплексен победител от всички дисциплини и заслужено завоюва първото място в страната. Гимназията бе представена от единадесетокласниците Симеон Христов и Андрей Тодоров, които бяха автомонтьори, а дванадесетокласникът Кристиян Павлов, който бе водач на автомобил. Ръководител на габровския екип бе инж. Георги Христов, учител – методик.

Отделно от този успех габровската техническа гимназия грабната отборно златната купа и при автомонтьорите, осигурена им от отличното представяне на двамата техни възпитаници.

Освен това с демонстрираните знания и умения сред всички 14 автомонтьори, участвали в надпреварата, Симеон Христов спечели и индивидуално първо място, което го класира за участие в международното състезание „Най-добър автомонтьор“, което ще се проведе в края на юни в Унгария. Основен съорганизатор на което е „Интеркарс България“, които ще съдействат за подготовката на младия „василиадец“.

При майсторското управление на автомобил Кристиян Павлов се класира четвърти в крайното класиране.

„Надявам се, че отборът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово ще представи България достойно на международния финал на надпреварата за „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ в Унгария. Считам, че ще успеем да покажем на какво сме способни. Вярвам в силите на нашите възпитаници и съм убедена, че те ще се завърнат с медали, радвайки ни и карайки ни да се гордеем с този успех“, заяви за „Габрово Нюз“ г-жа Корнелия Мотова, директор на ПТГ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Фотографи от севера и юга посрещнаха различния Джулай на връх „Св.Никола“

Published

on

*Снимки: Photoplace.club.

Фотографи, професионалисти и любители, от двете страни на Стара планина посрещнаха първите слънчеви лъчи на месец юли от връх Свети Никола.

Събитието „Различният July“ се организира за шеста поредна година от Пламен Иларионов от габровския Photoplace.club.

В подножието на Паметника на Свободата ентусиасти, майстори на обектива и почитатели на фотографското изкуство от Северна и Южна България си дадоха среща и този път. Те посрещнаха нетрадиционно днешното юлско утро не от морския бряг, а от старопланинския връх, улавяйки първите мигове на летния месец.

„Посрещаме първите слънчеви лъчи с вяра, че те носят магическа сила и пречистват. Те символизират свободния дух. Това е свързано и с една легендарна песен на Юрая Хийп“, заяви за „Габрово Нюз“ Пламен Иларионов, учредител на Photoplace.club.

Връх Свети Никола започва да се превръща сред най-популярните места у нас за посрещане на първия юлски изгрев.

За растящия интерес към „Различния July“ сам по себе си говори фактът, че присъстващи са все повече. Сред мнозината, избрали тази година да направят това, именно от старопланинския връх, бе и водещият на НОВА ТВ Николай Василковски, който за втори път отправя прогнозата за времето от това място.

Всички снимки от събитието, уловени от фотографите, можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Лисици превземат още квартали на Габрово (снимки)

Published

on

След широкия център и крайни райони на града, с гористи местности край тях, лисици налазиха още няколко квартала на Габрово. В „Борово“-то и близкия до него кв.“Велчевци“ редовно се разхождат такъв вид диви животни, разкри до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията.

Той ни изпрати снимки, направени при една от последните появи на опашатия оранжев хищник, с чието присъствие по думите му вече е привикнал и възприема с усмивка, а негов роднина редовно се грижи за такова животинче, хранейки го. Оказва се, че горските животни могат да бъдат срещнати сред сградите в „Борово“-то съвсем необезпокоявано по всяка време, както през светлата, така и през тъмната част на денонощието.

Опашатите животни кръстосват улиците и стават все по-общителни спрямо хората, а доказателството за това е близостта, от която са направени кадрите, които получихме и споделяме с аудиторията на „Габрово Нюз“.

Само преди 2 дни съобщихме за семейство лисици, 4 на брой, превърнали обрасъл с растителност частен имот в широкия център на Габрово, в района на ул.“Тотьо Иванов“ и ул.“Неофит Рилски“, в свой дом, който споделят още с язовец и различни по вид влечуги.

Според някои от коментиращите темата, причината за нашествието на дивите хищници в градска среда е по-лесният начин те да си набавят храна. Лисиците са всеядни животни, хранещи се с гризачи, насекоми, плодове, червеи, мърша, яйца, мишки и други малки животни.

В дискусията под статията читатели призовават хората да хранят опашатите гости с гранули. Други си обясняват присъствието им с непосредствена близост до природна местност „Градище“, откъдето според тях идват лисиците, а трети – защото Габрово се е превърнало в джунгла, допускайки в тази връзка появата и на други видове диви животни. Изсичането на горите също е възможно обяснение за появата им според някои.

След публикацията с нас се свързаха и още читатели, изразяващи мнение, че четириногите горски хищници смело вече могат да се нарекат габровци, тъй като надделява фактът, че ги има във всички райони на областния град.

Ако и вие имате интересна новина, снимка, видео, коментар, мнение или искате да споделите събитие от Габрово и региона, които искате да бъдат публикувани, можете да ни ги изпращате на адрес: info@gabrovonews.bg, на страницата ни във фейсбук или да ни потърсите на редакционния ни телефон: +359878993779. Ние ще ги правим публично достъпни до широката общественост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Габрово бе домакин на втория кръг от българския дрон шампионат

Published

on

Успешно премина вторият кръг от българския дрон шампионат, домакин на който през почивните дни бе Габрово. Състезанието се проведе в два кръга на летище Драгановци, близо до областния град. Съботният ден бе определен за квалификациите, докато в неделя бяха директните елиминации.

Общо 23 момчета се състезаваха и двата дни, като бройката им бе почти двойно по-голяма, отколкото бяха участниците през миналата година. Участие във втория кръг на родния дрон шампионат взеха и две момчета от Турция, и едно от щата Тексас, САЩ.

На първо място се класира Атакан Мерджимек от Турция, а втори след него стана Димо Щерев от Пловдив. Трето място в крайното класиране бе за Бурак Мерджимек отново от Турция, а четвърти остана Антони Георгиев от София.

Победителят от втория кръг на българския шампионат Атакан Мерджимек е 4-ти в света, Димо, който се класира втори е 16-ти в света, а качилият се на почетната стълбичка Бурак е 18-ти.

Крайното класиране след втория кръг на шампионата можете да видите оттук. Какво се случи зад кулисите на състезание можете да гледате оттук, а всичко за преминалото състезание на летище Драгановци можете да научите от страницата на FPVscape в социалната мрежа фейсбук.

Състезанието се проведе със съдействието на DHL, MSBuild, РИЦ Габрово, Alpin, RSeat, ДЗИ, DroneArena AltairFPV Team и медийната подкрепа на Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица