Свържи се с нас

Култура

Китарен концерт за Великден зарадва севлиевци

Published

on

Възпитаниците от Школата по китара и тамбура при Народно читалище „Развитие-187О”, с преподавател Цветан Радков, зарадваха севлиевци с празничен концерт по повод светлия християнски празник Великден.

В музикалната програма се включиха Симеон Иванов, Петя Маркова, Николай Иванов, Калина Игнатова, Матей Георгиев, Велизара Костова, Дамян Иванов, Калоян Костов, Мартин Казанджиев, Владимир Николов, Александър Василев, Александра Денчева.

Прозвучаха произведения, написани от Фернандо Карули, Франсиско Тарега, Матео Каркаси, Мауро Джулиани и др.

Китарният оркестър от читалищната школа изпълни химна на Европа, пиесите „Малкият китарист”, „Любовен мотив” от филма „Кръстникът” и „Странници в нощта”, „Анданте”, „Забравена река”, „Циганин”, „Черният Орфей”, „Крилата на мелницата”, „Валс Венецуела”, „Домино”.

Музикален поздрав поднесоха и гост изпълнителите китаристи Ивана Петкова и Красимир Първанов, а тамбуристката Диана Делуди изсвири „На трапеза” и Бистришко хоро. С аплодисменти и овации публиката възнагради младите музиканти.

Секретарят на читалище „Развитие-1870” Нели Тотева-Георгиева връчи поздравителен адрес на преподавателя Цветан Радков и неговите ученици с пожеланието за нови творчески предизвикателства и успехи.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор НЧ „Развитие 1870“ Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица