Свържи се с нас

Новини

Георги Табаков отговаря на севлиевци

Как водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ се справи с техните въпроси?

Published

on

Във Фейсбук групата „Ние сме Севлиево“ Георги Табаков, водач на листата за 7МИР – Габрово на „Изправи се! Мутри вън!“ с номер 8 в бюлетината, отговаря в реално време на въпроси от гражданите. Севлиевци задаваха своите въпроси към Табаков относно проблемите на местно и национално равнище и как той вижда техните решения. Ето някои от тях:

– Какви промени са необходими, за да останат младите в България и да започнат свой бизнес? Какво предвиждате по отношение на липсата на стабилно отношение към бизнеса, нелоялната конкуренция, липсата на контрол и бюджетиране и корупцията на местно ниво?
– Аз самият преподавам на стартиращи и малки фирми и съм напълно наясно от каква помощ имат нужда. Затова съм предложил 4 неща в нашата икономическа програма:
– намаляване на данък печалба за ЕТ от 15% на 10%;
– значително намаляване на патентните данъци (това ще благоприятства около 40 професии – някои от тях са и занаяти на изчезване и можем да ги видим само в Етъра за съжаление);
– отмяна на „данък уикенд“ – въведен от Влади Горанов, според когото частникът спира да работи в 17:30 в петък;
– необлагане на реинвестираната печалба за започващите фирми и за стартъпите;
– пълна ревизия, а даже най-добре премахване на Наредба 18 (некадърната наредба за касовите апарати).

Директна помощ заради кризата с Ковид:
– между 6‘000 и 12‘000 лв. за всички малки фирми, които не получиха нищо по време на кризата заради тежките бюрократични процедури, въведени от министрите на ГЕРБ. Тук имам директни наблюдения – моята организация „Български икономически форум“ успя да помогне на около 30 фирми да получат помощ. Но стана така, че им подадохме документите през юни 2020, а получиха помощта през декември 2020 г.;
– Прехвърляне на работата на ББР на релсите на държавна банка за подкрепа, а не да работи като държавна търговска банка, кредитираща едрите олигархични кръгове на властта (това знам как да стане защото през 1998г. съм писал първия експертен доклад за създаването на тази банка).

– Как приемате протегнатата ръка от водачите на листи, които подписаха декларацията на „Гражданско сдружение за Севлиево“ във връзка с водния проблем в общината? Как ще коментирате отказа от подобен писмен ангажимент на останалите кандидати за депутати?
– Протегнатата ръка, когато тя е с чисти намерения, приемам като всеки нормален човек – с очакване за общи действия. Приемам в този случай, че трябва заедно да се борим за осъществяване на този важен проект. Построяването на язовир „Мокра Бяла“ е от първостепенно значение за жизнения стандарт на хората на територията от Община Севлиево.

Осъществяването на този проект няма политически цвят – той не може да е син, червен, розов и т.н. Но той може да е икономически много изгоден по много причини – не само защото ще реши един проблем, който съществува от десетилетия. Питейната вода ще става все по-ценен ресурс и трябва да се научим да я използваме правилно.

Какво да кажа за тези, които отказват засега да се включат… Явно са или гузни, или нямат капацитет да се справят, или предпочитат да не сме единни за справяне с проблема (може би, водени от тясно партийни сметчици). Заслужават хората да им потърсят политическа отговорност по единствения възможен и цивилизован начин – като НЕ гласуват за тях.

– Какво мислите за селските райони и най – вече за селата от нашата община? С какво бихте допринесли или направили, ако станете депутат?
– Навсякъде в България, включително и тук, селските ни райони са красиви и разполагат с някои от ресурсите, необходими за да могат да се развиват и просперират. Ето според мен основните проблеми, с които българските политици не се справят и това са местата, на които ще се спра:
– На първо място – човешкият ресурс – постоянно се забравя и от икономисти, и от управленци, че това е най-ценният ресурс за едно общество. Може да бъде насърчено връщането на хора в селските райони, като се използват както новите технологии за подобряване на стандарта, така и новите „зелени“ тенденции. Много млади хора биха се върнали „на село“ , стига да имат осигурени условия за развитие – инфраструктура и да не ги рекетират
– На второ място – субсидиите от ЕС да се пренасочат от големите земеделски площи към малките стопанства. Да се стимулира политиката на „slow food“ и „slow tourism“- „бавна храна“ и „бавен туризъм“.
– Да се изместят държавните инвестиции от „мега проекти“ (например „Турски поток – Балкански поток“ , който костваше 3 млрд.) към инвестиции в селските райони за инфраструктура, която е най-необходима. Например – за община Трявна и селата наоколо е необходима пречиствателна станция, за селата около Севлиево – язовир и тръбопровод и т.н.

– Последните 30 години всички кандидат-депутати на избори обещават много за селата и селските райони, но след изборите забравят за съществуването им.
– Не гласувайте за тези, които забравят. Политическата склероза е много разпространена в България и трябва да се лекува.

Мисля да предложа да има една част от корпоративните данъци да остава в общините, в които се генерира, а не да отива в Министерство на финансите и чак след това да се разпределя. 2-ро Трябва да има механизъм, с който малките кметства трябва да са финансово по-независими от „голямата община“ и така да могат кметовете им да провеждат политика , която да е съобразена с реалните нужди на хората. За това се изисква сериозна административна реформа .

– Много се говори за съдебна реформа, но как Вие си я представяте?
– Не съм специалист в областта на съдебната система. Имам представа от право само от 15-те изпита, които съм преминал с отличие, и от опита ми в частния бизнес, но знам едно: прокуратурата на България, страна-член на ЕС, и страна, която трябва да е демократична, НЕ Е НОРМАЛНО да е като структура остатък от съветската система. НЕ може да има каквато и да е публична фигура, пък бил той и главният прокурор на Републиката, която да не подлежи на контрол. Начинът, по който функционира прокуратурата вече 30 години, доказа, че проблемът с нея е системен – смениха се много личности там, а проблемите само се задълбочават и даже сме свидетели, как главният прокурор действа като чадър за управляващите.

Следователно – аз ще гласувам да се измине необходимата законова процедура – смяна на ВСС и след това прекратяване предсрочно на правомощията на Иван Гешев, за да бъде избран главен прокурор, който ще съдейства за осъществяване на съдебната реформа, а няма да я спира като Цацаров и Гешев.

– Какво смятате, че може още да се постигне по отношение на достъпната среда за хората с увреждания и какво конкретно Вие лично бихте направили?
– По отношение на достъпната среда и местните власти, и националните институции, но за съжаление и обществото като цяло, е в огромен дълг към хората с увреждания и хората с намалени възможности за придвижване.

Законодателството към момента, като че ли е създало само пожелателни норми. Трябва да бъде създадена истинска стратегия с ясен план за действие, който да задължава въвеждането на най-високи европейски и световни стандарти. Местните власти трябва да бъдат законово задължени да спазват тази стратегия и също да имат ясен план (включително, ако е нужно с описание на всяко едно от кръстовищата, обществените обекти и друга обществена инфраструктура) кога и чрез какви действия (ремонт, ново строителство и т.н) ще станат достъпни.

Всички частни обекти, които се предполага, че ще се посещават от клиенти (магазини, търговски центрове, обекти за услуги) да бъдат също задължени в определен от общината срок да въведат тези стандарти, а за новото строителство да е напълно задължително (под заплаха от големи глоби).

Да се промени и Закона за движение по пътищата и да се предвидят глоби и наказания за възпрепятстване на използването на обществена инфраструктура, предвидена за хора с увреждания – например за неправилно паркиране на „инвалидно място“ или „запушване“ на скосен тротоар. Като цяло ми се струва, че в това отношение няма контрол и това, което се прави към момента е по-скоро „проформа“.

Като икономист смятам, че трябва да има ясни цели и ясни срокове и разчети за постигането им. Да се дава разбираем отчет периодично какво е постигнато.

Цялата кампания на „Изправи се! Мутри вън!“ можете да следите във Фейсбук групата „Изправи се! Мутри вън! – ГАБРОВО” на посочения линк: https://www.facebook.com/groups/201973235111384

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „Изправи се! Мутри вън!, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Изправи се! Мутри вън!“ е под номер 8 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Published

on

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис.

Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

59 заразени с КОВИД – 19 за ден, двама са починалите

Published

on

Двама души са починали, а 59 са случаите на новозаразени с коронавирус през последните 24 часа на територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 24 септември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция са загубили 72-годишен мъж от Габрово и 92-годишна жена от Дряново.

През последното денонощие в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 33 случая. Седемнадесет са дали положителни резултати в Севлиево, шест са новозаразените в Дряново и трима в Трявна.

От потвърдените 59 случаи в областта 17 души хоспитализираните, а останалите 42-ма са с провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ЕК започна проверки след сигнал на Андрей Новаков

Published

on

Европейската Комисия ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Това се казва в писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков.

През месец юли Новаков сезира Еврокомисията по повод многобройни сигнали от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън превозното средство.

През 2020 г. ЕС въведе законодателния пакет „Пакет Мобилност 1“, който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони. Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена.

В официалното тълкуване на разпоредбата Европейската комисия отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни-членки не могат да изискват от тях документи за това.

В писмото си до Андрей Новаков председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално скоро.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT). Сектор „Транспорт“ заема важно място в неговата работа на евродепутат, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство, известно с името „Пакет Мобилност“. През 2019 г. е избран за председател на Европейската ЖП Асоциация “Rail Forum Europe“. Неведнъж се е застъпвал за проблемите на авиосектора, особено в контекста на осигуряване на средства за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица