Свържи се с нас

Новини

Георги Табаков отговаря на севлиевци

Как водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ се справи с техните въпроси?

Published

on

Във Фейсбук групата „Ние сме Севлиево“ Георги Табаков, водач на листата за 7МИР – Габрово на „Изправи се! Мутри вън!“ с номер 8 в бюлетината, отговаря в реално време на въпроси от гражданите. Севлиевци задаваха своите въпроси към Табаков относно проблемите на местно и национално равнище и как той вижда техните решения. Ето някои от тях:

– Какви промени са необходими, за да останат младите в България и да започнат свой бизнес? Какво предвиждате по отношение на липсата на стабилно отношение към бизнеса, нелоялната конкуренция, липсата на контрол и бюджетиране и корупцията на местно ниво?
– Аз самият преподавам на стартиращи и малки фирми и съм напълно наясно от каква помощ имат нужда. Затова съм предложил 4 неща в нашата икономическа програма:
– намаляване на данък печалба за ЕТ от 15% на 10%;
– значително намаляване на патентните данъци (това ще благоприятства около 40 професии – някои от тях са и занаяти на изчезване и можем да ги видим само в Етъра за съжаление);
– отмяна на „данък уикенд“ – въведен от Влади Горанов, според когото частникът спира да работи в 17:30 в петък;
– необлагане на реинвестираната печалба за започващите фирми и за стартъпите;
– пълна ревизия, а даже най-добре премахване на Наредба 18 (некадърната наредба за касовите апарати).

Директна помощ заради кризата с Ковид:
– между 6‘000 и 12‘000 лв. за всички малки фирми, които не получиха нищо по време на кризата заради тежките бюрократични процедури, въведени от министрите на ГЕРБ. Тук имам директни наблюдения – моята организация „Български икономически форум“ успя да помогне на около 30 фирми да получат помощ. Но стана така, че им подадохме документите през юни 2020, а получиха помощта през декември 2020 г.;
– Прехвърляне на работата на ББР на релсите на държавна банка за подкрепа, а не да работи като държавна търговска банка, кредитираща едрите олигархични кръгове на властта (това знам как да стане защото през 1998г. съм писал първия експертен доклад за създаването на тази банка).

– Как приемате протегнатата ръка от водачите на листи, които подписаха декларацията на „Гражданско сдружение за Севлиево“ във връзка с водния проблем в общината? Как ще коментирате отказа от подобен писмен ангажимент на останалите кандидати за депутати?
– Протегнатата ръка, когато тя е с чисти намерения, приемам като всеки нормален човек – с очакване за общи действия. Приемам в този случай, че трябва заедно да се борим за осъществяване на този важен проект. Построяването на язовир „Мокра Бяла“ е от първостепенно значение за жизнения стандарт на хората на територията от Община Севлиево.

Осъществяването на този проект няма политически цвят – той не може да е син, червен, розов и т.н. Но той може да е икономически много изгоден по много причини – не само защото ще реши един проблем, който съществува от десетилетия. Питейната вода ще става все по-ценен ресурс и трябва да се научим да я използваме правилно.

Какво да кажа за тези, които отказват засега да се включат… Явно са или гузни, или нямат капацитет да се справят, или предпочитат да не сме единни за справяне с проблема (може би, водени от тясно партийни сметчици). Заслужават хората да им потърсят политическа отговорност по единствения възможен и цивилизован начин – като НЕ гласуват за тях.

– Какво мислите за селските райони и най – вече за селата от нашата община? С какво бихте допринесли или направили, ако станете депутат?
– Навсякъде в България, включително и тук, селските ни райони са красиви и разполагат с някои от ресурсите, необходими за да могат да се развиват и просперират. Ето според мен основните проблеми, с които българските политици не се справят и това са местата, на които ще се спра:
– На първо място – човешкият ресурс – постоянно се забравя и от икономисти, и от управленци, че това е най-ценният ресурс за едно общество. Може да бъде насърчено връщането на хора в селските райони, като се използват както новите технологии за подобряване на стандарта, така и новите „зелени“ тенденции. Много млади хора биха се върнали „на село“ , стига да имат осигурени условия за развитие – инфраструктура и да не ги рекетират
– На второ място – субсидиите от ЕС да се пренасочат от големите земеделски площи към малките стопанства. Да се стимулира политиката на „slow food“ и „slow tourism“- „бавна храна“ и „бавен туризъм“.
– Да се изместят държавните инвестиции от „мега проекти“ (например „Турски поток – Балкански поток“ , който костваше 3 млрд.) към инвестиции в селските райони за инфраструктура, която е най-необходима. Например – за община Трявна и селата наоколо е необходима пречиствателна станция, за селата около Севлиево – язовир и тръбопровод и т.н.

– Последните 30 години всички кандидат-депутати на избори обещават много за селата и селските райони, но след изборите забравят за съществуването им.
– Не гласувайте за тези, които забравят. Политическата склероза е много разпространена в България и трябва да се лекува.

Мисля да предложа да има една част от корпоративните данъци да остава в общините, в които се генерира, а не да отива в Министерство на финансите и чак след това да се разпределя. 2-ро Трябва да има механизъм, с който малките кметства трябва да са финансово по-независими от „голямата община“ и така да могат кметовете им да провеждат политика , която да е съобразена с реалните нужди на хората. За това се изисква сериозна административна реформа .

– Много се говори за съдебна реформа, но как Вие си я представяте?
– Не съм специалист в областта на съдебната система. Имам представа от право само от 15-те изпита, които съм преминал с отличие, и от опита ми в частния бизнес, но знам едно: прокуратурата на България, страна-член на ЕС, и страна, която трябва да е демократична, НЕ Е НОРМАЛНО да е като структура остатък от съветската система. НЕ може да има каквато и да е публична фигура, пък бил той и главният прокурор на Републиката, която да не подлежи на контрол. Начинът, по който функционира прокуратурата вече 30 години, доказа, че проблемът с нея е системен – смениха се много личности там, а проблемите само се задълбочават и даже сме свидетели, как главният прокурор действа като чадър за управляващите.

Следователно – аз ще гласувам да се измине необходимата законова процедура – смяна на ВСС и след това прекратяване предсрочно на правомощията на Иван Гешев, за да бъде избран главен прокурор, който ще съдейства за осъществяване на съдебната реформа, а няма да я спира като Цацаров и Гешев.

– Какво смятате, че може още да се постигне по отношение на достъпната среда за хората с увреждания и какво конкретно Вие лично бихте направили?
– По отношение на достъпната среда и местните власти, и националните институции, но за съжаление и обществото като цяло, е в огромен дълг към хората с увреждания и хората с намалени възможности за придвижване.

Законодателството към момента, като че ли е създало само пожелателни норми. Трябва да бъде създадена истинска стратегия с ясен план за действие, който да задължава въвеждането на най-високи европейски и световни стандарти. Местните власти трябва да бъдат законово задължени да спазват тази стратегия и също да имат ясен план (включително, ако е нужно с описание на всяко едно от кръстовищата, обществените обекти и друга обществена инфраструктура) кога и чрез какви действия (ремонт, ново строителство и т.н) ще станат достъпни.

Всички частни обекти, които се предполага, че ще се посещават от клиенти (магазини, търговски центрове, обекти за услуги) да бъдат също задължени в определен от общината срок да въведат тези стандарти, а за новото строителство да е напълно задължително (под заплаха от големи глоби).

Да се промени и Закона за движение по пътищата и да се предвидят глоби и наказания за възпрепятстване на използването на обществена инфраструктура, предвидена за хора с увреждания – например за неправилно паркиране на „инвалидно място“ или „запушване“ на скосен тротоар. Като цяло ми се струва, че в това отношение няма контрол и това, което се прави към момента е по-скоро „проформа“.

Като икономист смятам, че трябва да има ясни цели и ясни срокове и разчети за постигането им. Да се дава разбираем отчет периодично какво е постигнато.

Цялата кампания на „Изправи се! Мутри вън!“ можете да следите във Фейсбук групата „Изправи се! Мутри вън! – ГАБРОВО” на посочения линк: https://www.facebook.com/groups/201973235111384

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на „Изправи се! Мутри вън!, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „Изправи се! Мутри вън!“ е под номер 8 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица