Свържи се с нас

Новини

Арман Бабикян, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ № 31

Published

on

Какво е да трябва да мобилизираш подкрепа няколко дни преди изборите, когато според прогнозите сте близо до бариерата за влизане в парламента? Как се прави това?
– С работа. И в предишните два изборни процеса бяхме около бариерата, но и двата пъти влязохме. Надявам се, че и този път ще се случи. Важното, което трябва да се знае е, че правителство, което да реформира страната и да напуснем времената на ГЕРБ, и на корупцията без нашите 12-13-14 народни представители няма как да се сформира или трябва да се сформира с някоя от партиите на статуквото.

Вчера, на 9-ти ноември, имахме 334 починали. 94% от тях са неваксинирани. Как бихте коментирали?
– Според мен, отдавна трябваше да бъдат признати антигенните тестове. В управлението на Борисов те струваха по 120 лв. Хората нямат пари и съответно, когато двама съпрузи се разболееха – единият си правеше тест, а другия не, за да не плащат 240 лв. В повечето европейски страни тези тестове бяха безплатни. Сега единият от семейството е със сертификат, а другият – не. Затова има и напрежение.

По времето на ГЕРБ гледахме как охотно се снимаха хора с камиончета за кренвирши. Видяхме 2 щаба, които си противоречат, създадени от един и същ министър-председател, и хората можеха да си избират на коя истина да повярват. Когато разделиш по този начин обществото не може да очакваме друго развитие на нещата освен това, което имаме в момента.

Относно парите за пенсионерите – те ще получават по 120лв до края на тази годината. Какво, обаче, се случва от месец януари?
– Пенсионерите ще получават тези пари най-вероятно и след края на тази година. От 25 декември ще бъде увеличена и основата на пенсиите, а не само тези ковид-компенсации.

В следващите 3 месеца хората трябва да бъдат компенсирани и за цената на тока, парното и водата. И това сме го декларирали много ясно. Пари има. Да се твърди, че няма пари и няма как да се помогне на домакинствата е лъжа. Достатъчно силна и ясна социална политика може да се проведе. Трябва да премостим трудния период, и то без да наказваме семействата в България, заради това, че някой е водил недалновидна политика на корупция и ограбване толкова дълго време.

Г-н Бабикян, трябва ли следващия парламент да състави правителство и кабинет на всяка цена? Как се прави разлика между голям компромис и абсолютна безпринципност в политиката?
– Не е въпросът просто да имаме кабинет. Просто кабинет имахме и при Борисов. И то 3 пъти. Имахме и при Орешарски. Кабинети сме имали. И в момента имаме кабинет. Хората искат кабинет, който прави промени. Искат кабинет, който работи, за да не живеем по този начин, а не просто кабинет. За кюлчетата и пачките компромис няма да правим!

И както се казва: „крадат, ама правят нещо“. Това е мантрата, която човек чува за ГЕРБ като обикаля страната – „все пак нещо правят, нищо че крадат“. Кражбите не са „нищо“! И никога няма да бъдат „нищо“!

Съгласни ли сте с това, че начинът, по който течаха разговорите в последните два парламента оставиха у хората усещането за подценяване на ситуацията и за несериозност?
– Нищо несериозно няма в разговори за това как да бъдат спрени кражбите на по 9-10 милиарда лева годишно. Това са 3 тръби от Турция до Сърбия. Кое е несериозното? Ето от къде ще дойдат пари и за помощи и за подкрепа на малките фирми.

Ще има ли достатъчно силни политици, представители на други политически партии, които да застанат срещу темата „Пеевски“?
– Няма такава тема „Пеевски“. Пеевски е просто символ. Има много хора като Пеевски. Мафията има много лица. Корупцията има много лица. Не смятайте, че Делян Славчев Пеевски е единственият проблем на България. Той просто се превърна в символ на корупцията. Както се превърна в символ и Бойко Методиев Борисов. Символи са също и златните кюлчета, пачките … Въпросът не е колко пари има в чекмеджето. Въпросът е, че по този начин се краде в България. И главният прокурор мълчи. Това е истината.

Последни думи към това интервю?
– Подкрепяме Румен Радев за президент. Тези, които се изправиха срещу президента се страхуваха, че той излезе при народа. С номер 31 ще гласувате за ефективни и силни хора!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ИБГНИ, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ИБГНИ“е под номер 31 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Честит Никулден! Празник на моряци, рибари и банкери

Published

on

Православната църква почита днес, 6 декември, паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа Никулден.

Свети Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също банките и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през 3-ти век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Свети Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Култът към Свети Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Свети Николай.

Именници са: Никола, Николай, Кольо, Нено, Ненка, Николина. Никулден е още Ден на банкера и Празник на Бургас.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица