Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: Гласувах да се върнем на пътя на реалната политика, носеща ползи на хората

Published

on

Гласувах за това да се върнем на пътя на реалната политика, която носи ползи на хората. Гласувах за това България да има силата и смелостта да става по-сигурна, справедлива, богата и обединена. Само заедно можем да преодолеем хаоса, в който живеем последните осем месеца, да продължим модернизацията на държавата, инвестициите в образованието, здравеопазването и инфраструктурата.

Това заяви водачът на листата на ГЕРБ Томислав Дончев, след като гласува в родния си град Габрово.

„Не съм престанал да вярвам в колективната мъдрост на хората и все си мисля, че един или двама могат да се заблудят, но народът – никога. Искам да видя българите обединени, мобилизирани, амбицирани в името на голяма цел. Тогава можем много, можем почти всичко”, каза още Томислав Дончев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Регионален център на социалните предприятия в Габрово

Published

on

В Международния ден на социалната работа ви представяме Регионалния център на социалните предприятия в Габрово.

През 1983 г Международната федерация на социалните работници (IFSW) и Международната асоциация на училищата за социална работа (IASSW) предлагат социалните работници да имат свой професионален празник. За първи път такъв ден е отбелязан през 2007 г., като всеки трети вторник на месец март започва да се отбелязва като Международен ден на социалната работа.

Днешният 19 март габровци посрещат с нова възможност за развитие в сферата на социалната и солидарна икономика. От месец юни 2023 г в Габрово започна работа Регионален център на социалните предприятия към Министерството на труда и социалната политика.

6 такива регионални центъра има в страната, чиято дейност покрива районите на планиране по NUTS 2. За Северен Централен район фокус – точката е в Габрово, а другите пет са в градовете Ловеч, Благоевград, Пловдив, Бургас и Варна.

Позиционирането в нашия град е благодарение усилията на хора, които имат визия в перспектива и разбиране за значимостта на социалната сфера като част от икономиката на региона и страната.

Защо и как Габрово вече е част от административния капацитет на социалната политика на държавата?
Малко предистория. През 2012 г. с решение на Министерски съвет е приета Национална концепция за социална икономика. През месец май 2019 г. влиза в сила Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика и Правилник за неговото прилагане. Субекти на закона са кооперациите, юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и социалните предприятия. Законът има за цел да насърчи развитието на социалната и солидарна икономика като стопански отрасъл със специални правила за подобряване на достъпа до заетост и обучения и създаване на условия за оказване на подкрепа на лицата от уязвими социални групи за социално включване и самостоятелен начин на живот, както и създаване на условия за намаляване на социалното неравенство в обществото.

С него се уреждат обществените отношения, свързани със социалната и солидарна икономика, видовете субекти и мерките за тяхното насърчаване, както и условията и реда за дейността на социалните предприятия. През същата 2019 г. е готов и публичният Регистър на социалните предприятия. Вписването в него позволява на социалните предприятия да се възползват от мерки по различни програми. За регистрация могат да кандидатстват всички заинтересовани, без значение от тяхната юридическа субектност – граждански организации, търговски дружества, кооперации и и др.

При успешна регистрация министерството издава удостоверение и предоставя за безплатно ползване марката „Продукт на социално предприятие“, която идентифицира визуално юридическия субект за принадлежността му към социалната икономика. В продължение на политиката на държавата в областта на социалната икономика е разработен и към настоящия момент се изпълнява проект на Министерството на труда и социалната икономика „Развитие на социалната икономика“.

Създаването на 6-те фокус-точки през 2023 г. е част от него и има за цел да развие регионалния аспект на политиката по социална икономика и възможностите за социално предприемачество, включително чрез европейско и държавно финансиране, както и да се осигури подкрепа за социално включване и самостоятелен начин на живот на хора в неравностойно положение чрез социалната икономика.

Проектът предвижда дейности в подкрепа на дигитализацията на регистрираните социални предприятия, както и мерки за насърчаване на работата в мрежа, изграждане на партньорства, видимост чрез платформа на сайта на министерството, съвместни инициативи, обучения, базари, благотворителни събития.

Позиционирането на Регионалния център в Габрово е безспорно признание за благоприятната работна среда и административен капацитет на града, което допринася за развитието му и повишаването на жизнения стандарт на населението.

Офисът на Регионалния център се намира в центъра на града на ул. „Успех“ 1, ет. 5, а екипът е готов да съдейства на всички заинтересовани страни при преминаването през процеса на регистрация, информация за финансиране и др.

За регистрираните социални предприятия последващите услуги в областта на рекламата, маркетинга и обследването за дигитализация са безплатни. За повече информация можете да следвате страницата на фокус-точката във фейсбук.

Зареди още

Новини

Скрининг на риска от туберколоза

Published

on

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Тя е хронично заболяване, засягащо главно дихателните органи – 90% от случаите. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи: лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др.

Туберкулозата е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това през 2022 г. тя е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след КОВИД-19 с 1,3 млн. починали лица.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022 г броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца.

На 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото “Седмица на отворените врати“ от 18 – 22 март 2024 г.

В Габрово ще се извършват безплатни консултации от специалисти по „Пневмология и фтизиатрия“ и прегледи за туберкулоза.

Такива ще бъдат организирани в приемния кабинет в Специализирана болница за активно лечение на Белодробни болести /Парахода/ от 09.00 до 12.00 часа от  д-р Катя Маринова – Началник Фтизиатрично отделение, и в Диспансерния кабинет във втора поликлиника, на ул. „Христо Смирненски“ №35, от 09.00 – до 12.00 ч от  Д-р Антония Колева – лекар в Диспансерен кабинет и Координатор по проблема туберкулоза за област Габрово.

За целта ще се попълва анкета за скрининг на риска за туберкулоза и след оценка на риска ще се извършват прегледи и допълнителни изследвания на всички желаещи лица. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица