Свържи се с нас

Новини

Ген. Атанасов: Ивелин Стоянов живее в Габрово и ще работи за хората! Подкрепете го!

Published

on

Последните социологически проучвания дават сериозно основание, да се смята, че е възможно да бъде изградено устойчиво мнозинство в новия парламент. Генерал Атанасов почти на финала на кампанията сме, какви са вашите впечатления от обиколките из страната, за какво най-много се тревожат избирателите?
– Сериозната здравна и задаващата се икономическа кризи, са това, от което хората се тревожат най-много. Непоследователните мерки, които не създадоха спокойствие, а напротив, допълнително напрегнаха бизнеса, заработват или твърде бавно или не дават очаквания резултат. Необходимо е да бъде изграден сериозен и обоснован здравен и икономически план за действие. Ние от Демократична България ще работим за солидно мнозинство в новия парламент, което да излъчи компетентно и адекватно правителство, което да е в състояние да се справи с тези тежки задачи.

Почти в навечерието на изборите сме, ще успее ли служебният кабинет и по-конкретно служебният вътрешен министър Бойко Рашков да осигури честни избори и спокоен изборен ден? Вие казахте в предишно интервю, че сте споделил на лична среща с него определена информация за извънредно висок брой подвижни секции, които са отворени в райони, в който ДПС са традиционен изборен победител?
– Намирам, че министър Рашков иска да си свърши работата и да осигури прозрачен изборен процес. Дали ще успее, предстои да видим, но акциите в последните дни разкриха, че от години има заложени схеми за купуване на гласове, през които ГЕРБ и ДПС са се възползвали.

Машинното гласуване до голяма степен, особено сега, когато ще се гласува „две в едно“ ще затрудни този механизъм на кражба и манипулация на вота. Надявам се тази битка да бъде окончателно спечелена и да върнем доверието на избирателите в изборния процес и резултат.

На финала, днес сте в Габрово, Демократична България спечели мандат при последните избори тук и успя да вкара един депутат, в лицето на водача на листата Ивелин Стоянов. Очаквате ли да затвърдите този резултат?
– За Габрово и региона е важно да получат местен представител, които разбира добре проблемите на региона и аз смятам, че в лицето на Ивелин Стоянов, те ще имат достоен и честен човек, който ще работи за хората. Затова моля за вашата подкрепа на 14 ноември, с номер 30, преференция 101.

„Аз съм Ивелин Стоянов. Живея и работя Габрово, бях избран за ваш представител в 46 Народно събрание. За трети път имам честта и отговорността, да водя листата на Демократична България. Лоялен съм към нашите избиратели и няма да предам доверието им.

Вярвам, че на 14 ноември гражданите ще гласуват за управление, което да ни донесе свобода, законност и модернизация.

Моля за вашето доверие, за да създадем алтернатива на корупционния модел, задушаващ развитието на България.

Вярвам, че България може да се движи с много по-висока скорост в развитието си, да има своето достойно място сред успешните и развити държави, където свободата и предприемаческият дух създават благосъстояние и растеж.

Време е политическите партии ГЕРБ и ДПС да понесат вината си за бруталните корупционни схеми, превърнали България в най-бедната държава в ЕС.

Нуждаем се от честни избори и от истинска промяна, за да отприщим потенциала на нацията. Това е моето разбиране за дълг и патриотизъм.

Скъпи приятели от Габровска област, моля за вашето доверие!

Гласувайте с номер 30 и преференция 101. Благодаря Ви!“

Ивелин Стоянов предупреждава, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на Демократична България, във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. Демократична България е под номер 30 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

От кои партии и кои са новите габровски депутати?

Published

on

Общо четирима народни представители в новия парламент на Република България изпраща Седми многомандатен избирателен район Габрово. В състава на 50-то Народно събрание ще влязат по един представител на ПП „ГЕРБ“, ПП „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „ДПС“.

Информацията стана ясна след като Централната избирателна комисия обяви и имената на новите народни представители. Това са Томислав Дончев от ЮГЕРБ“, Даниел Петров от „Възраждане“, Явор Божанков от „ПП-ДБ“ и Юсеин Вейселов от „ДПС“.

Изборите без нови лица в региона преминаха при рекордно ниска активност. Според окончателните данни от Районната избирателна комисия в Габрово, под 30 хиляди от над 100 000 имащи право на глас, са упражнили правото си. Това представлява спад от близо 7% спрямо изборите през април 2023 г, когато активността бе 36.6%.

На фона на намалената избирателна активност, всички партии отчитат загуби на гласове. Най-голяма е щетата за „ПП-ДБ“, които получават 4 700 гласа по-малко от Габрово спрямо 2023 г. „ГЕРБ“ губи над 3 000 гласа, а „Възраждане“ – почти 1000 гласа. Единствено „ДПС“ отбелязва малък ръст с 90 гласа, но остава партията с най-ниска подкрепа, като само 1 563 избиратели са гласували за тях, предимно от община Севлиево.

Резултатите от изборите в област Габрово не предоставят основания за радост сред политиците, имайки предвид ниската избирателна активност и загубата на подкрепа за всички партии. Президентът насрочи първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание за 09.00 часа на 19 юни 2024 г.

Зареди още

Новини

Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен!

Published

on

„Повече от 127 години се очаква изграждането на тунел под Шипка. Днес имаме шанса да започне същинската реализация. Както знаете, през месец април падна и последната пречка за реализация на проекта. Решението на Върховия административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване“.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, по време на работна среща в Габрово, на която бяха обсъдени стъпки за реализиране на проекта за тунел под връх Шипка. Агенция „Пътна инфраструктура“ е готова с административните процедури. Но въпреки това всички знаем, че има няколко варианта. Затова бих искала да създадем работна група и всяка институция да поеме отговорност, за да може до година и половина същинската работа да започне. А след 4 години да можем да кажем, че имаме връзката север-юг, каза още министър Коритарова.

Тя изрази очакване всяка ангажирана институция да поеме своята отговорност и да участва активно в предстоящите месечни срещи за проследяване на напредъка в работата.

По време на разговора, организиран по покана на министър Коритарова и с любезното домакинство на Таня Христова, кмет на община Габрово, бяха обсъдени стъпките за реализирането на проекта. Дискутирано бе има ли нужда от ново проектиране, което би възпрепятствало започването на същинското строителство.

За ускоряването му работната група ще изработи график на дейностите и сроковете, които предстоят от всяка една институция.

„Тази среща е рестарт на един много важен обект. С вашата ангажираност и с умението да управлявате различни институции, тази всъщност процедурна сага наистина ще започне да се реализира. Не ми се иска да се връщам назад, но мисля, че фактите и цифрите са достатъчно красноречиви. Две години нищо не се е случвало в рамките на договора, който реално съпътства изпълнението на този последен етап“, каза кметът на Габрово Таня Христова.

„Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен“, категорична бе Виолета Коритарова. Тя допълни, че се очаква с построяването на съоръжението трафикът да се увеличи и да нарасне до над 10 хил. моторни превозни средства за денонощие.

„Това е стратегически обект за развитие на икономиката. Не може повече да делим България пред и зад Балкана. Трябва да осигурим необходимата инфраструктура за транспортна свързаност, така че икономиката да може да бъде развивана“, заяви още регионалният министър.

Инж. Коритарова подчерта, че трябва да се мисли и за транспортната свързаност към автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, както и за изграждане на обход, който да извежда транзитния трафик от населените места.

„Нашата отговорност е да осигурим необходимите условия за безопасност на пътя. МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ мислим стратегически за обезпечаване на минимум 3-4 връзки в посока север-юг, които да дадат стабилност за икономическо развитие на страната“, допълни тя.

Тунелът ще осигури най-пряката връзка между Северна и Южна България в централната част на страната. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната – в област Стара Загора. Основните транспортни направления, които ще обслужва тунелът, са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Ще се повиши безопасността на движение и целогодишно ще се улесни преминаването на шофьорите от двете страни на Стара планина. Това ще се отрази на икономическото и социалното развитие на региона и на туризма.

На срещата министър Коритарова обяви създаването на работна група, която ще изготви график с дейности и срокове, които предстоят за всяка ангажирана институция. Заседанието на работната група ще бъде на 12 юли с представители на МРРБ, АПИ, министерствата на околната среда и водите, на земеделието и храните и на транспорта, областните управи на Габрово и на Стара Загора, както и на общините Габрово и Казанлък.

Проектирането на съоръжението започна след близо тригодишна процедура по Закона за обществените поръчки, която беше стартирана през 2019 г. и премина през обжалване в съда. Договорите с избраните изпълнители са подписани. Стойността на контракта за проектиране и строителство е 358 020 000 лв. с ДДС.

Изпълнител е ДЗЗД „Консорциум ПСВТ“. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Трансконсулт – Свеко“. Договорът е 6 479 935,20 лв. с ДДС. Проектът за изграждането на тунела под връх Шипка е включен за финансиране в оперативната програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Срокът за проектиране на съоръжението е осем месеца, а строителството ще продължи около три години и половина. Заложено е изграждането на пет тунела с обща дължина 4 км. Този под Шипка ще бъде с дължина от 3,2 км, а останалите четири тунела са по-малки. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани насипи, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

В срещата участваха още заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, областните управители на Габрово Мария Башева – Венкова и на Стара Загора Ива Радева, зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева, Томислав Дончев – бивш кмет на Габрово, инж. Венцислав Атанасов – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Момчил Терзийски и представители на регионалните им структури, директорът на РИОСВ Велико Търново Мая Радева, експерти от институциите, представители на изпълнителите и на строителния надзор.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица