Свържи се с нас

Култура

Габрово е желан партньор и активен участник в мрежата от творчески градове на ЮНЕСКО

Published

on

снимка: Музей „Етър“

ХІІІ годишна среща на творческите градове към ЮНЕСКО се проведе във Фабриано, Италия. Място с богата култура и съхранено минало, Фабриано предложи големи възможности пред габровските представители, водени от проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър”.

Габрово и София са българските градове, включени в мрежата на ЮНЕСКО.

„Установихме много важни за нас контакти с представители на градове от клъстера, в който е Габрово – „Занаяти и народни изкуства”. Аз участвам за втори път в работата на клъстера и това ми дава увереност, че сме разпознаваеми, че можем да разчитаме на партньорства. Важно е да отправим покани към представители на творческите градове със значение за Габрово. Тук те ще могат да се запознаят с условията, които ние предлагаме – и за резиденции, и за представяне на различни занаяти. Смятам, че участието на Габрово в тази мрежа ще става все по-активно”, каза проф. д-р Димитрова.

снимка: Музей „Етър“

Доброто впечатление, оставено от представителите на Габрово при предишната среща дава своите бързи резултати. От Португалия, град Барселос, е отправена покана за включване в международен панаир на занаятите през август. Покани имат, освен Габрово, само градове от Италия и Франция.

Проф. д-р Светла Димитрова е убедена, че е направена сериозна проверка доколко стойностен партньор е Габрово.

„Колкото по-често се водят индивидуални разговори, толкова по-голяма е увереността, че могат да се намерят стойностни партньори. Личните контакти дават възможност за ясна преценка с кого и как можем да си партнираме, да намираме общи идеи за бъдещето.”

Проф. Димитрова е убедена, и е споделила това с ръководството на Община Габрово, че е добре да има един представител, който да е постоянен, за да бъде разпознаваем за останалите участници в годишните срещи от мрежата на ЮНЕСКО.

снимка: Музей „Етър“

„Останалите членове на делегацията могат да бъдат различни, но присъствието на една водеща фигура дава възможност за устойчивост. За останалите тази личност се превръща в символ на дадения град, в случая на Габрово. Честата смяна на лицата в делегацията, според мен, ще изисква ново и ново запознаване.

На срещата във Фабриано видяхме и добри практики, и лоши. И едните, и другите са полезни. Общото ми усещане е, че Габрово е активен участник в мрежата на ЮНЕСКО, заема добро място и е желан партньор”, сподели проф. Димитрова.

По време на участието си в годишната среща на мрежата от креативни градове на ЮНЕСКО габровската делегация се включи активно в работата на клъстера, към който градът принадлежи – „Занаяти и народни изкуства”. Установени бяха добри контакти с представители на населени места от различни континенти – в това число Африка, Азия, Южна и Северна Америка. Обсъдените с отделните делегации възможности за обмен ще дадат своя положителен резултат още през следващите месеци.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица