Свържи се с нас

Култура

Второкласници от „Ран Босилек“ четоха приказки на децата от „Дъга“

Published

on

chetene_ran-bosilek_daga1Учениците от втори „г“ клас на ОУ „Ран Босилек“ в Габрово четоха днес приказки на децата от подготвителна група № 6 на ДГ „Дъга“. Инициативата на второкласниците и техния класен ръководител Красимира Рускова „Деца четат на деца“ е част от дейностите по отбелязване на Националната седмица на четенето. Кампанията на Министерство на образованието и науката беше открита вчера и ще продължи до 14 октомври 2016 г. с разнообразни занимания в училищата и детските градини във всички областни градове на страната.

chetene_ran-bosilek_daga4Малчуганите, които все още не познават добре буквите, имаха възможност да се потопят в света на известни приказни герои от популярни български автори. Децата внимателно и с интерес изслушаха драматизациите, а най-добрите четци от „патиланците“ декламираха стихчета и зададоха интересни гатанки от българския фолклор. Сред четящите имаше и гост от Регионално управление на образованието – госпожа Елка Пастухова, която прочете приказката „Любопитната трохичка“ от Ран Босилек.

За своето старание и всеотдайност учениците получиха музикални поздрави и много аплодисменти от децата. На празника не липсваха лакомства и подаръци, осигурени от екипа на Центъра за работа с доброволци към Община Габрово. Малките палавници получиха забавна книжка „Бърборино“ и ръчно изработени пеперуди от картон, а каките и батковците – комплект тефтерче с молив.

chetene_ran-bosilek_daga6Седмицата на четенето за насърчаване и повишаване на грамотността е с акцент върху две тематични линии – 130-годишнината на Ран Босилек и 150-годишнината на Петко Славейков, а основната водеща тема е езикът и общуването с книгата. Целта е да се провокира интересът както на децата, така и на родителите към хубавата книга.

Детската книга е онова съкровище, което грабва децата и ги откъсва от света, давайки възможност на въображението и мечтите им да се развихрят до безкраен предел. Тя е онази магическа кутия, от която излизат невиждани светове, случки, същества и предмети. Тя е онова богатство,  което никога не остарява и не свършва, и винаги може да бъде използвано отново и отново.

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица