Свържи се с нас

Любопитно

Тази събота е Патиланският поход на габровските деца

Published

on

Тази събота, на 4 юни, патиланци отново тръгват на поход в планината. Традиционният, осми Патилански поход, посветен на Деня на детето, започва в началото на екопътеката към Соколския манастир от село Чарково и завършва с пикник, и забавления, на поляната пред манастира.

Походът е инициатива на Клуба на будителите при НЧ „Будителите 2017“ в Габрово. Баба Цоцолана поема през полянки и гори, заедно с децата и техните родители в 10.30 часа на изхода на екопътеката в началото на селото.

Половин час преди това, в 10.00 часа, от площад „Възраждане“ тръгва безплатен автобус. За целта е необходимо желаещите да заявят предварително, че ще го използват, за да бъдат съобразени местата в него.

На отиване автобусът пътува пл. „Възраждане” – Чарково. А обратно – в 15.00 часа от Соколския манастир към града. Преходът е по екопътеката до Соколския манастир, не повече от час. Преминава през гората, градините и селата. Децата трябва да са обути и облечени подходящо въпреки прогнозите за слънчево и ясно време. Но както се казва „Зиме без торбичка, лете без абичка”, не бива. Добре е децата да имат дъждобрани, шапки и непромокаеми якета.

Особено важно е да бъдат обути с гумени ботуши, или стабилни туристически обувки, за да могат да прескачат локви и дерета и да преодоляват обичайните препятствия, с които се срещат туристите в планината.

Както вече е известно, след похода и миналата година, родители на габровски деца, обединени от Сдружението за социална справедливост, направиха дарения на средства и доброволен труд и на поляната се появиха нови, шарени и любими на децата уреди за игра.

Откриването на реновираната детска площадка на поляната на Соколски манастир, отложено заради дъждовете през май, ще се състои същия ден – в събота, на 4 юни. Така че, когато пристигнат на поляната, патиланци ще се включат в истински празник. За всички ще има вълнуващи и забавни приключения, творчески работилнички, танци, спортни игри и забавления.

На събитието ще има и специална дарителска кутия, събраните средства от която ще бъдат предоставени на 13-годишната Теодора Боянова Тодорова от Габрово, която след операция на гръбначния стълб в Турция, се нуждае от допълнителни средства за възстановяване, непосилни за нейното семейство.

Точно в 11.00 ч на поляната на Соколски манастир сдружението, заедно със своите приятели, отваря вратите на горските творчески работилнички, а парти агенция ще се погрижи за доброто настроение на всички деца. За похода, патиланци трябва да си носят дезинфектанти, храна и вода за лично ползване, и да бъдат придружавани от родител или възрастен в група, който да ги наглежда.

За пикника на поляната Баба Цоцолана отново ще почерпи и всички деца ще получат парче пица. Ако някои от семействата искат да останат след 15.00 часа и да не ползват на връщане с автобуса от Соколския манастир, могат да се върнат по пътеката до Чарково. Предварително записване на buditelite@mail.bg или на тел. 0878825642.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Българинът предпочита родното вино

Published

on

В България продажбите на родни вина са в пъти повече от тези на вносните. Такава тенденция показват данните на известна голяма търговска верига у нас, представена и в Габрово, за консумацията и нагласите на клиентите.

От години ценителите в страната избират за трапезата и специалните си празници вино от български производители. Наблюдава се и районираност в търсенето – потребителите от традиционните винарски райони в страната избират местните сортове и производители. Типичният винолюбител от Мелник, вместо да закупи Тракийски Мавруд, е по-склонен да заложи на характерните за местния тероар Мелник 55 или Широка мелнишка лоза.

Много позитивна за родния пазар тенденция очертава ритейлърът – с възраждането на лозови масиви от традиционните български сортове като Мавруд, Тамянка, Мелник 55 и Рубин и др. се повишава и търсенето им от страна на потребителя. За налагане на местните сортове помага и популярната в последните години тенденция – във винопроизводството да се купажират местни с класически сортове.

От популярните сортове, предпочитани от българина, остават Мерло, Шардоне, Каберне Совиньон. А в последните години се наблюдава ръст при Совиньон Блан, Сира, както и Каберне Фран, който набира особена популярност последната година.

Бялото вино чувствително измества червеното от лидерската позиция по продажби. При него вече не се наблюдава сезонност на търсенето.

Розето и пенливите вина също растат за сметка на червеното, което остава предпочитано основно през студените месеци на годината. Причината за това е, че винолюбителите търсят свежи вина с плодов „нос“, по-нисък алкохолен градус, лесни за съчетание с храна и самостоятелна консумация. Винената култура на българина расте последните години. Това показва повишеният интерес от страна на потребителя към вина от висок ценови клас.

В коледно-новогодишния период компанията отчита ръст в търсенето на вино в бутилка пред вина в bag-in-box-разфасовка. Очакванията на ритейлъра са, че тази тенденция ще продължи и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица