Свържи се с нас

Новини

Какво трябва да знаете за неоперативното лечение на сколиоза?

Published

on

Неоперативно лечение на сколиоза се прилага при ъгъл на Кобб до 40 градуса. Неоперативното лечение включва специфични физиотерапевтични упражнения при сколиоза (PSSE) – Шрот терапия и корсетолечение. Когато сколиозата е лека – до 20 градуса, се прилагат само физиотерапевтични упражнения, без корсет. При над 20 градуса степен на сколиоза, лечението е основно с корсет и физиотерапевтични упражнения.

Първото нещо, което родителят трябва да знае е, че процесът на подобрение е бавен и продължителен. Лечението отнема време, за което е необходимо търпение. Семейството трябва да бъде пряко ангажирано от състоянието на детето, да следи пряко процеса непрекъснато. Терапевтът трябва да обучи родителите в изпълнението на всекидневните упражнения, изпълняващи се вкъщи.

Само при стриктно спазване на указанията за гимнастика и/или упътването за поставяне и носене на корсет и упоритост от страна на родителите, би могъл да се постигне задоволителен резултат и тогава лечението би имало смисъл. Дори и при получаване на прекрасни резултати, процесът не спира, а продължава, поне до израстване на детето и достигане на костна зрялост. В този момент, костния растеж се забавя и сколиозата става стабилна, а може и да бъде напълно изчистена.

Важно е сколиозата да бъде открита навреме и дори минимални съмнения за гръбначна индикация да бъдат отчетени веднага от специалист. Колкото по-рано бъде открито едно гръбначно състояние, толкова повече време има за лечението му! Пренебрегването му води до неприятни последици за личността по-късно в живота.

За повече информация и записване на часове се обърнете към кинезитерапевта от МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово – Иванина Минкова на тел. 0895 676 107. Консултации се извършват след преглед от ортопед.

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица