Свържи се с нас

Култура

Откриха „Алеята на книгата“ в Габрово

Published

on

Започна най-мащабното книжно пътуващо изложение у нас „Алея на книгата“, което за първи път гостува и в Габрово. Неговото откриване съвпадна с днешния празник, в който учениците и техните преподаватели се върнаха обратно в класните стаи след лятната ваканция.

Изложението ще продължи до неделя, 18 септември. „Алеята на книгата“ предлага не само български, но и световни заглавия. Любителите на хубавата книга могат да избират измежду богато жанрово разнообразие.

Участие в него вземат над 10 известни родни издателства, сред които: Алитеа, Жанет, Кибеа, Клевър бук, Колибри, Милениум, Панорама – Съюз на преводачите в България, Пилгрим, Сиела, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, Хермес.

Мястото на книжния панаир е пешеходната част пред Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия. Всеки ден от днес до неделя е отворено от 09.00 до 19.00 часа.

Шест са шатрите на издателствата, участници в габровското книжно изложение. Седмата шатра е символично жълта, като в нея гостите на панаира ще имат възможността да се се срещнат със съвременните автори, гости на „Алеята на книгата“.

Събитието е част от културния календар на Община Габрово и се организира в партньорство с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и Асоциация “Българска книга”.

В първия ден габровци и гостите на града разговаряха с автора Мария Касимова-Моасе, а след нея и с писателя Иван Станков. След концерт на Оркестър „Габрово“ събитието беше открито от кмета на Габрово Таня Христова, а думи на приветствие към посетителите на изложението отправи и директорът на РБ „Априлов-Палаузов“ Савина Цонева.

За петък от 17.00 часа на „Алеята на книгата“ ще продължи със среща с автора Илия Деведжиев, като събитието е предназначено за деца, а след него от 18.00 ч Алек Попов ще разговаря с всеки желаещ.

Програмата в съботния ден започва в 10:00 часа с Умни забавления и искрен смях – игри с „Клевър бук“, събитието е предназначено за деца. В 11.00 ч е срещата с автора Мария Донева, като събитието е подходящо също за деца. В 16.00 и 17.00 часа в Габрово ще гостуват Здравка Евтимова и Катерина Хапсали.

Най-мащабното книжно пътуващо изложение у нас „Алея на книгата“, гостуващо за пръв път и в Габрово, ще бъде закрито в неделя от 11.00 часа с приказката „Огнивото“, която се превръща в спектакъл, представен от Държавен куклен театър – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица