Свържи се с нас

Култура

Откриха „Алеята на книгата“ в Габрово

Published

on

Започна най-мащабното книжно пътуващо изложение у нас „Алея на книгата“, което за първи път гостува и в Габрово. Неговото откриване съвпадна с днешния празник, в който учениците и техните преподаватели се върнаха обратно в класните стаи след лятната ваканция.

Изложението ще продължи до неделя, 18 септември. „Алеята на книгата“ предлага не само български, но и световни заглавия. Любителите на хубавата книга могат да избират измежду богато жанрово разнообразие.

Участие в него вземат над 10 известни родни издателства, сред които: Алитеа, Жанет, Кибеа, Клевър бук, Колибри, Милениум, Панорама – Съюз на преводачите в България, Пилгрим, Сиела, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, Хермес.

Мястото на книжния панаир е пешеходната част пред Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия. Всеки ден от днес до неделя е отворено от 09.00 до 19.00 часа.

Шест са шатрите на издателствата, участници в габровското книжно изложение. Седмата шатра е символично жълта, като в нея гостите на панаира ще имат възможността да се се срещнат със съвременните автори, гости на „Алеята на книгата“.

Събитието е част от културния календар на Община Габрово и се организира в партньорство с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и Асоциация “Българска книга”.

В първия ден габровци и гостите на града разговаряха с автора Мария Касимова-Моасе, а след нея и с писателя Иван Станков. След концерт на Оркестър „Габрово“ събитието беше открито от кмета на Габрово Таня Христова, а думи на приветствие към посетителите на изложението отправи и директорът на РБ „Априлов-Палаузов“ Савина Цонева.

За петък от 17.00 часа на „Алеята на книгата“ ще продължи със среща с автора Илия Деведжиев, като събитието е предназначено за деца, а след него от 18.00 ч Алек Попов ще разговаря с всеки желаещ.

Програмата в съботния ден започва в 10:00 часа с Умни забавления и искрен смях – игри с „Клевър бук“, събитието е предназначено за деца. В 11.00 ч е срещата с автора Мария Донева, като събитието е подходящо също за деца. В 16.00 и 17.00 часа в Габрово ще гостуват Здравка Евтимова и Катерина Хапсали.

Най-мащабното книжно пътуващо изложение у нас „Алея на книгата“, гостуващо за пръв път и в Габрово, ще бъде закрито в неделя от 11.00 часа с приказката „Огнивото“, която се превръща в спектакъл, представен от Държавен куклен театър – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нови отличия за изпълнители от ДФА „Габровче“

Published

on

Поредни отличия донесоха децата от ДФА „Габровче“, този път от Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера”.

Организатори на събитието са Община Пордим и СНЦ “От извора на Севера”, под патронажа на кмета Детелин Василев. В горещите юнски дни, в надпревара с близо 1500 участника в двата конкурсни дни, певиците и танцьорите на ансамбъла бяха отличени с общо 10 награди.

Танцьорите от 3 възрастова група при ДФА „Габровче“ грабнаха заслужено първо място в своята категория.

Вокалния квартет при ансамбъла също е оценен от журито с първа награда. Тамбуристът Виктор Спасов – втора наград, Трета награда има и изпълнителят в първа възрастова група на кавал Филип Църов.

Вокална група “Габровските славеи”, с ръководител Румелия Алексиева, получиха първа награда, а Деница Проданова за индивидуалното си изпълнение – трета награда.

Още една първа награда е присъдена – този път за ВГ „Габровски славеи“ при ДФА „Габровче“.

Малките певици, с ръководител Боряна Христова, имат 4 награди – 2 първи за Борислава Димитрова и Дима Йонкова, 1 втора за Рада Даскалова и една поощрителна награда .

Националният фолклорен конкурс “От извора на Севера” е събитие, което събира изпълнители на български народни песни и танци. В рамките на конкурса се представят камерни танци, танцови състави и ансамбли. Този мащабен фолклорен форум има за цел развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България, както и подпомагане на младите фолклорни таланти. В сборника “От извора на Севера” са нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България, създадени от младата народна певица Полина Порумова и народния певец Християн Ангелов от Пордим. Фолклорният конкурс е посветен на големия български композитор и диригент Маестро Иван Вълев.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Култура

НМО – Габрово домакинства национална научна конференция

Published

on

На 14 и 15 юни, в Националния музей на образованието в Габрово се проведе Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“. Форумът беше открит от директора на НМО Любка Тинчева.

Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов.

Директорът на НМО открива конференцията

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката. Темата за „Музеите и българското образование – традиции и модерност“ привлече близо 40 представители на академичната общност от УниБИТ, СУ „Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, музейни специалисти и педагози от цялата страна.

Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: „Представяне на културно- историческото наследство – традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики“; „Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище. Приносът му за българското образование, история, нумизматика, етнография, фолклористика“; „Просветни дейци през Възраждането и ролята им за развитието на българското образование“.

Научният ръководител на конференцията проф. дин Вера Бонева и
директорът на НМО

С финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката изнесените от участниците доклади ще бъдат издадени в сборник. Официални гости на конференцията бяха заместник-областният управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кметът на община Габрово Невена Минева, началникът на Регионалното управление на образованието – Юлия Влаева, председателят на Синдиката на българските учители – Габрово Ренета Колева.

Поздравителни адреси по повод 50-годишнината на музея бяха получени от: министъра на културата Найден Тодоров, областния управител на област Габрово Мария Башева, Регионално управление на образованието – Габрово, председателя на СБУ Янка Такева, СБУ – Габрово, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, Съюза на учените в България, РБ „Априлов–Палаузов“, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово.

Участници в конференцията

Исторически музей – Панагюрище, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица