Свържи се с нас

Новини

Дряново става част от проект на ЮНЕСКО

Published

on

bul-mapБългария ще представи в дигитален формат културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните си забележителности. Това ще се осъществи в рамките на проекта „Приятели на българските съкровища 2016-2020“, съобщиха инициаторите от Националния научен експедиционен клуб (ННЕК) ЮНЕСКО – България.

14316986_546460038891756_1171144271871698979_nМегапроектът е  под патронажа на евродепутата Момчил Неков, стартира на 10 октомври в община Тутракан. „Приятели на българските съкровища 2016 – 2020“ предвижда в рамките на пет години да бъде проучено всяко кътче на страната ни. До края на 2016 г. това е планувано се случи в над 10 общини, сред които Дряново, Враца, Брацигово, Тутракан, Божурище, Димитровград, Белоградчик, Ивайловград, Добрич и Каварна. През 2017 г. се очаква да бъдат проучени други 50 общини; през 2018 г. – 70, през 2019 г. – още 70 и през 2020 г. – 58 общини.
„Приятели на българските съкровища 2016 – 2020“ ще бъде реализиран основно чрез млади изследователи, които желаят да се занимават професионално с наука в различни области като история, археология, културология, етнология, изкуствоведство и др. Проектът предвижда участието на над 1200 младежи в доброволните проучвателни мисии. Съвместно с евродепутата Момчил Неков и неговия екип те ще обикалят страната, за да съберат и систематизират информация за културно-историческото и природното ни наследство – исторически, археологически и етнографски музеи и обекти, природни резервати, защитени растителни и животински видове и мн. др. Крайният резултат ще бъде пълна дигитализация на културните и природни обекти в страната.
Огромното количество информация, събрана в следващите 5 години, ще бъде представена в специално създаден сайт на български и английски език, с вградени плейъри за видео материали, търсачка и форум. „По този начин ще стимулираме туризма и поминъка в много общини. Също така, културните и творчески индустрии в момента се развиват, а те са предпоставка за създаване на устойчиви и квалифицирани работни места. Неотдавна полският град Вроцлав дигитализира културното си наследство и само за година туристическия поток там се покачи с над 30%. А чрез проекта на ННЕК ЮНЕСКО „Приятели на българските съкровища 2016 – 2020“ това ще се случи в национален мащаб у нас! Така ще бъде даден шанс на студенти и млади учени да се занимават професионално със специалността си и да придобият практика. С това патриотично дело целим и да покажем на света нашето неповторимо наследство, да съхраним националната си гордост, да запазим родовата памет за бъдещите поколения и да формираме силно гражданско чувство към историята и културата на нашата родина“, коментира патронът на проекта – евродепутатът и член на Комисията по култура и образование в ЕП Момчил Неков.

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица