Свържи се с нас

Любопитно

Патилански поход на габровските деца тази събота

Published

on

Тази събота, на 4 юни, патиланци отново тръгват на поход в планината. Традиционният, осми Патилански поход, посветен на Деня на детето, започва в началото на екопътеката към Соколския манастир от село Чарково и завършва с пикник, и забавления, на поляната пред манастира.

Походът е инициатива на Клуба на будителите при НЧ „Будителите 2017“ в Габрово. Баба Цоцолана поема през полянки и гори, заедно с децата и техните родители в 10.30 часа на изхода на екопътеката в началото на селото.

Половин час преди това, в 10.00 часа, от площад „Възраждане“ тръгва безплатен автобус. За целта е необходимо желаещите да заявят предварително, че ще го използват, за да бъдат съобразени местата в него.

На отиване автобусът пътува пл. „Възраждане” – Чарково. А обратно – в 15.00 часа от Соколския манастир към града. Преходът е по екопътеката до Соколския манастир, не повече от час. Преминава през гората, градините и селата. Децата трябва да са обути и облечени подходящо въпреки прогнозите за слънчево и ясно време. Но както се казва „Зиме без торбичка, лете без абичка”, не бива. Добре е децата да имат дъждобрани, шапки и непромокаеми якета.

Особено важно е да бъдат обути с гумени ботуши, или стабилни туристически обувки, за да могат да прескачат локви и дерета и да преодоляват обичайните препятствия, с които се срещат туристите в планината.

Както вече е известно, след похода и миналата година, родители на габровски деца, обединени от Сдружението за социална справедливост, направиха дарения на средства и доброволен труд и на поляната се появиха нови, шарени и любими на децата уреди за игра.

Откриването на реновираната детска площадка на поляната на Соколски манастир, отложено заради дъждовете през май, ще се състои същия ден – в събота, на 4 юни. Така че, когато пристигнат на поляната, патиланци ще се включат в истински празник. За всички ще има вълнуващи и забавни приключения, творчески работилнички, танци, спортни игри и забавления.

На събитието ще има и специална дарителска кутия, събраните средства от която ще бъдат предоставени на 13-годишната Теодора Боянова Тодорова от Габрово, която след операция на гръбначния стълб в Турция, се нуждае от допълнителни средства за възстановяване, непосилни за нейното семейство.

Точно в 11.00 ч на поляната на Соколски манастир сдружението, заедно със своите приятели, отваря вратите на горските творчески работилнички, а парти агенция ще се погрижи за доброто настроение на всички деца. За похода, патиланци трябва да си носят дезинфектанти, храна и вода за лично ползване, и да бъдат придружавани от родител или възрастен в група, който да ги наглежда.

За пикника на поляната Баба Цоцолана отново ще почерпи и всички деца ще получат парче пица. Ако някои от семействата искат да останат след 15.00 часа и да не ползват на връщане с автобуса от Соколския манастир, могат да се върнат по пътеката до Чарково. Предварително записване на buditelite@mail.bg или на тел. 0878825642.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Как да избегнем туристическите заблуди и грешки при пътуване с помощта Агенция?

Published

on

Екскурзиите в различни държави по света могат да бъдат екзотично преживяване, но е от съществено значение да се избегнат проблеми, които могат да провалят почивката ви. Именно с това помагат и туроператорите, които са отговорни за намирането на най-добрите оферти и запазването на онлайн резервации, споделят от Руал Травел.

Как да избегнем туристическите грешки при пътуване?

Пътуването с туроператор може да бъде чудесен начин да си осигурите гладко и приятно прекарване. Все пак е възможно да допуснете определени заблуди и грешки. Ето няколко съвета от Руал Травел, които ще ви помогнат да ги избегнете:

  • проучете дестинацията – преди да резервирате своето пътуване, проучете дестинацията, която планирате да посетите през съответната агенция. От ключово значение е да сте наясно с местните обичаи, културни норми и социални практики, коментират от Руал Травел. Познаването на историята, културата и обичаите на страната ще ви помогне да избегнете всякакви неудобни културни недоразумения и проблеми с местните закони;
  • изберете реномиран туроператор – когато избирате туристическа агенция, направете проучване, споделят от Руал Травел. Потърсете отзиви и оценки за съответната компания и попитайте приятели или членове на семейството за информация относно съответната препоръчана фирма. Една реномирана фирма вероятно разполага с опитен персонал, предлага отлично обслужване на клиентите и със сигурност има добър опит с доволни клиенти;
  • направете внимателно проучване на маршрута – преди да резервирате вашето пътуване, прочетете внимателно маршрута, който ви е предоставен от съответната  агенция, която сте избрали. Уверете се, че разбирате подробностите за пътуването, включително транспорт, настаняване и странични дейности. Задавайте въпроси, ако не сте сигурни в нещо.

Какво друго трябва да съобразите според екипа на Руал Травел?

Когато посещавате чужда страна е от съществено значение да се облечете подходящо. Това означава да зачитате местните обичаи и традиции и да избягвате облекло, което може да се счита за обидно или неподходящо. Също така е добра идея да се облечете удобно за времето и дейностите, които сте планирали, напомнят от Руал Травел.

Важно е да планирате пътуването си предварително. Направете списък с неща, които искате да направите и видите, и проучете най-доброто време за посещение на конкретни атракции. Това ще ви помогне да избегнете дългите опашки и тълпите и ще ви гарантира по-приятно изживяване.

Зареди още

Любопитно

Тревненският щъркел пристигна

Published

on

Предвестникът на пролетта долетя в Трявна! Дългоочакваният тревненски щъркел пристигна във възрожденския ни град в късния следобед вчера, 19 март, часове преди настъпването на астрономическата пролет.

Прелетната птица веднага се настани в съществуващото от години гнездо, изградено върху триметровия комин на старата баня, днес Музей на азиатското и африканско изкуство.

Моментът на неговото пристигане бе уловен от фотографи и радостни граждани, които свалиха своите мартенички и си пожелаха да бъдат здрави и щастливи през цялата година.

С долитането на тревненския щъркел и настъпването на пролетта, Община Трявна също поздравя всички граждани и им пожелава най-вече да бъдат здрави и благословени!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Златна котка“ ще е най-големият магичен фестивал в Източна Европа

Published

on

Тази година от 16 до 19 март в Габрово се събират едни от най-титулуваните имена в международната магична общност за десетото юбилейно издание на Магична среща „Златна котка“ 2023. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Габрово ще е домакин на повече от 140 магьосника от България, Канада, Испания, Франция, Холандия, Турция, Хърватия Гърция, Румъния, Сърбия и още, за да подпалят (на моменти съвсем буквално) сцената на фестивала.

Организаторите Дани Белев, Венсан Петров и Евгени Точев, заедно с Община Габрово обещават нещо невиждано на българската илюзионна сцена.

Български и световни звезди, ще ви пренесат в света на цирковото и магично изкуство с едно незабравимо преживяване. Необходимо е само да вярвате в магията!

Гала-спектакълът е на 18 март, от 19:00 ч. в Спортна зала „Орловец“, а водещ на събитието ще бъде Александър Кадиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица