Свържи се с нас

Новини

Слово на кмета на община Трявна Силвия Кръстева по случай 2 юни

Published

on

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Втори юни е Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България! Днес, всички ние, с чувство на признателност свеждаме глави пред техния велик подвиг, който ще остане завинаги в славната ни история. Тази, писаната, с много кръв, жертви и саможертви в името на Отечеството!

Не случайно отдаваме почит на днешния втори юни, защото именно на този ден, преди 146 години, славно и без страх загина великия поет-революционер Христо Ботев и доказа дълбокия смисъл на написаните от него думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..“. Ботев остана жив завинаги в нашата история, памет и родолюбие, което всеки път изпитваме, щом се наречем българи. Лобното му място – връх Околчица още пази спомена за неговата бележита гибел и още пази спомена за последния му революционен път, който не спира да разпалва пламъка в сърцата на поколения сънародници и да предизвиква чувство на висш патриотизъм у тях.

Днес, гордостта ни, че сме независим и свободен народ, дължим на славните подвизи точно на хора като Ботев и неговата храбра чета, на хора като младия тревненски революционер Ангел Кънчев, на хора като Левски, Раковски, Каравелов и на още хиляди знайни и незнайни бойци за свобода. Те са духовната сила и яркия пример на жертвоготовност, отдаденост и последователност, които са заложени в нашите корени още от време оно и са показател колко богата и пребогата е родната ни история.

Наш дълг е да пазим Ботевите завети и да съхраняваме безценното богатство, което са завещали със своя живот предците ни. Да го предаваме на бъдните поколения и да утвърждаваме любовта, милеенето и почитта към Отечеството. Да попиваме примерът на твърдост, безстрашие и непоклатимост пред трудностите в името на България! Да бъдем горди и да даваме най-доброто от себе си за нашата Родина! В памет на нашите герои! Сега и завинаги!

Да живее България!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица