Свържи се с нас

Крими

Локализиране на глобалния човек

Ако преуспелият лидер у нас е този, който „бетонира“ стария свят, то на Бойко Борисов няма как да му се размине окупацията

Published

on

Глобализацията изби като цирей в движението на окупаторите.

Глобализацията изби като цирей в движението на окупаторите. То започна в един парк в Ню Йорк като протест срещу корпоративната алчност, икономическото неравенство и високата безработица. Няма значение какви механизми движат антикапиталистическата група “Адбъстърс”, която вдъхнови тези протести. Важното е, че заразата на протестите се прехвърли в Европа и вече достигна България. Протестите са знак за очаквана промяна. Те са видимата страна на невидимите очаквания на милиарди хора. Както каза наскоро шефът на ООН Бан Ки Мун “…всичко, което всеки иска за себе си, умножено по седем милиарда”.

Движението “Окупирай Уолстрийт” възникна и се разви почти успоредно с предизборната кампания в България. И докато в големите американски и европейски градове високообразовани младежи издигаха лозунги “Спрете машината, създайте нов свят”, у нас предимно необразовани хора от малцинствата и застаряващи избиратели отидоха до урните, за да бетонират “този стар свят”. “Окупаторите” по цял свят крещяха: “Премахнете изборите”, а у нас всички агитираха да се гласува с пачки и печки.
Да се сложи край на представителната демокрация не е добра кауза, от която трябва да се възторгваме. Но и да продължава по този циничен начин да действа – благодарим!

Избори 2011 в България на практика дадоха гориво на машината за управление на човекоединици да продължи да работи още четири години. Ако някой ме поправи, че това е машина за правене на магистрали и зали, а не за управление на хора, ще бъде прав.

Премиерът на страната ни Бойко Борисов изпитваше някакво удоволствие от факта, че над 1000 души в Берлин се събраха пред кметството с плакати “Окупирай Берлин”, точно под носа на Меркел, а у нас теренът остава чист. E, не остана за много дълго. Във Франкфурт излязоха дори 2000 недоволни. У нас през това време правехме концерти и митинги в новата зала “Арена Армеец София”. Тази зала е нещо като символ на локализма. Там е локализирана глобалната гордост на премиера и правителството от техните титанични усилия да променят нещо.

С цялото си поведение по време на предизборната кампания Борисов се държа като антиглобалист, мислейки си, че по този начин печели симпатии. Той също ругаеше богатите и алчните. Изказа си болката пред европейците, използвайки понятия като “вие” и “ние”. Вие сте го закъсали, защото сте алчни, ние сме си добре, защото не сме алчни, макар и да сме най-бедните в Европейския съюз. По тази разделителна линия – на алчността, България се локализира сред добрите. Проблемът е, че в условията на глобализация не знаем кои са другите добри, строени от нашата страна на барикадата. Май, сме си само ние, дори си е само ГЕРБ. Самочувствието на премиера, на новия президент и на всички, които го гушкат, е на принципа – от Искъро по-дълбоко нема и от Витоша по-високо нема. Симеон Дянков сега пак ще се напъне да запише това верую в конституцията, макар че ако ДПС не му подаде милостиво ръка, няма да му се уреди увековечаването на принципа. В парламента ГЕРБ вече няма с кого да си говори, какво остава да променя конституцията с мнозинство от 2/3. Борисов трябва да е доволен, ако случайно някой от лидерите на движението намине към неговата вила в “Бояна”, макар и погрешка, за да си разменят поне любезности.

Много мижав и направо антиглобалистки изглеждаше митингът на БАН заради орязания бюджет на академията за 2012-а. Учените не посмяха да издигнат лозунги в стил “окупирай правителството”, защото в бетонирания “стар свят” на управлението това изглежда скандално. У нас учените ги смятат за луди, алчни и мързеливи, а фолкаджийте – за интересни и перспективни. Някакво ориенталско спокойствие е завладяло българските медии, които решиха, че песните на Лепа Брена на ушето на премиера са по-важна новина от кризата, от “окупаторите”, от начина, по който светът се променя пред очите на седемте милиарда жители на планетата.

Антиглобалистко е да искаш да унищожиш БАН, науката и да прогониш младите хора, каквито мечти имат Борисов и Дянков. И в същото време да се присламчваш от време на време към трапезата на световните лидери и дори да им даваш акъл. Световните лидери говорят за икономика на знанието, а ние – за картофена икономика. Антиглобалистко е и да пуснеш Христо Стоичков да учи европейците на демокрация, да го направиш “Доктор хонорис кауза”, а професорите от Софийския университет да ги оставиш да преподават в старите си кожуси, защото няма пари за парно.

Но Бойко Борисов не е осъзнат антиглобалист. Напротив, той се мисли и възприема като много глобален тип. Вярно, не ползва компютър и не сърфира в мрежата, но пък сърфира с НСО и един самолет постоянно. Кой не го познава него? Той е като Марко Кралевити – с единия крак стъпил върху Русия, а с другия – върху Вашингтон. Готов е да пусне експерименти с ГМО в околната среда, да пусне хранителните банки у нас, които са си чисто глобалистка находка, да разреши на “Шеврон” да дупчат където си искат, за да има повече лентички за рязане. Между всички тези срещи е готов дори да изслуша Илияна Беновска за монопола в медиите. Готов е на всичко, само за да се впише в глобалната представа за преуспелия лидер.

Ако преуспелият лидер обаче е този, който “бетонира” стария свят, тогава на Борисов няма как да му се размине окупацията. Само че вместо “Окупирай София”, нищо чудно да се появи ново движение “Окупирай Борисов”. И без това у нас той е слънцето и държавата, бюджетът и мизерията – едновременно.

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Контрольор в градския транспорт на Габрово пострада при инцидент

Published

on

52–годишна жена, контрольор в автобус от обществения транспорт на Габрово, пострада при инцидент, станал във вторник, около 16.50 часа, на ул.“Свищовска“.

Водачът на превозното средство, приближавайки пешеходна пътека, намалил скоростта с цел да пропусне преминаващи пешеходци, в резултат на което жената паднала напред и си ударила главата в таблото на рейса.

Пострадалата била транспортирана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с комоцио, без опасност за живота.

Пробите за алкохол и на двамата са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Мащабна полицейска акция срещу престъпността в Габровско

Published

on

Акцията се проведе вчера, като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са били общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта. Издирено е 1 лице.

Съставени са били 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения. Разкрити са 9 престъпления. Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства. Задържани са 6 лица.

Криминалисти от габровската полиция задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8 грама пико; 2,4 грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

Около 16.45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено, че той е придобил и държи в себе си близо 2 грама марихуана.

Близо час по-рано, в 15.30 часа в севлиевския ж.к. „Д-р Атанас Москов“ бил спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено било, че момчето придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин.

Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово били намерени 10 куб. метър дърва за огрев „, немаркирани с контролна горска марка.

В 13.40 часа в района на село Ловнидол бил спрян за полицейска проверка лек автомобил “Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка било установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица