Свържи се с нас

Крими

Община Габрово е на петнадесето място в класацията на общините

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Община Габрово е на петнадесето място в общата класация на 27-те общини с областни центрове, показва широкоаспектно изследване, проведено през септември, 2011 г. от Гражданско движение ДНЕС, съвместно с изследователска агенция ЕСТАТ, което има за цел да оцени развитието на общините и работата на местната администрация и кметската институция през последните четири години. Проучването включва 7 области на оценка: ефективност на административните услуги, финансова стабилност на общината, обжалвани обществени поръчки на общината в КЗК, усвояемост на европейски средства, качество на работата на общинската администрация, качество на общинската инфраструктура и на различни аспекти от живота на общината.

Настоящият анализ е начало на една постоянна инициатива на Движение ДНЕС – гр. Габрово, и изследователска агенция ЕСТАТ, чрез която, на база на изброените седем области за оценка, ние периодично (един или два пъти в годината) ще информираме обществеността, за развитието на общината и изпълнението на програмата, с която нашият кмет и общинските съветници спечелиха изборите. Чрез настоящата инициатива Гражданско движение ДНЕС ще постигне някои от основните си цели, а именно – да бъде:

  • коректив на централната и местната изпълнителна власт;
  • гарант за прозрачността в работата на централната власт, кмета, общинската администрация и общинския съвет;
  • посредник при разрешаването на проблемите на гражданите от страна на централната и местната администрация и подобряване на диалога между гражданите и институциите;
  • защитник на конституционните свободи и права на гражданите и носител на справедливостта на всеки.

 Представяме ви повече информация за седемте оценявани области и представянето на община Габрово.

 Област 1. Ефективност на административните услуги. Информация за ефективността на административните услуги е получена от Програма „Достъп до информация” на база на оценка на интернет страницата и процеса на обработване на електронни заявления, подадени до общинските административни структури. Основните показатели за оценка са четири:

  • начин на обработване от общинската администрация на заявление, подадено по електронен път, чрез изпратен отговор и време за реакция;
  • изпълнени задължения по Закона за достъп до информация чрез дял на изпълнените изисквания от общо 9;
  • специална секция за достъп до информация чрез дял на изпълнените изисквания от общо 16;
  • публикации в интернет на основата на други задължения чрез дял на изпълнените изисквания от общо 10.

ОСНОВЕН ИЗВОД: Община Габрово заема седмо място по ефективност на предоставяните административни услуги. На първо място по този показател е община Ловеч, а на последно – община Перник.

Община Габрово е изпълнила 25 от общо 35 оценявани изисквания (71.4%). 8 от общо 9 са изпълнените изисквания по Закона за достъп до информация (88.9%). По-слабо е представянето във връзка с предоставянето на публикации в интернет на основата на други задължения – 4 от общо 10 (40%). Изпълнените изисквания в областта на специалната секция за достъп до информация са 13 от общо 16 (81.3%). Община Габрово е отговорила с един ден закъснение от законовия срок за разглеждане на заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация, който не може да е по-дълъг от 14 дни от датата на регистриране

 Област 2. Финансова стабилност на общината. Основен източник на информация за финансовата стабилност на общината са общинските бюджети. Използвани са елементи от методиката, описана в сравнителен анализ по рейтингови оценки на местните финанси на гл. ас. д-р Марин Маринов от Катедра „Финанси и кредит”, СА  „Д. А. Ценов” – Свищов. Финансовата стабилност на община Габрово е оценена на базата на 3 индикатора:

  • степен на социално-икономическо развитие или способността на общината да осигури определено количество услуги (чрез показателя разходи на общината на един жител);
  • данъчен капацитет или възможността на общината да реализира допълнителни разходи за други услуги (чрез показателя данъчни приходи на общината на един жител) и
  • финансова самостоятелност на местното самоуправление на база на наличните разполагаеми средства в общината (чрез показателя приходи от местни дейности на един жител).

 ОСНОВЕН ИЗВОД: Община Габрово заема двадесет и четвърто място сред 27-те общини с областни центрове по показателя „финансова стабилност”. На първо място е Столична община, а на последно – община Кюстендил.

По индикатора „социално-икономическо развитие” община Габрово е на двадесет и четвърто място с 466 лв./ жител. На първо място по този показател е Столична община, а на последно – община Шумен. 

По индикатора „данъчен капацитет” община Габрово е на двадесет и четвърто място с 40 лв./ жител. На първо място по този показател е Столична община, а на последно – община Ловеч.

По индикатора ”финансова самостоятелност”  община Габрово заема деветнадесето място с 236 лв./ жител. На първо място по този показател е община Шумен, а на последно – община Пазарджик.

 Област 3. Обжалвани в Комисията за защита на конкуренцията процедури по Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. За оценка на обжалваните процедури на общината в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП) е използвана информация от Регистъра на обществените поръчки на Агенцията за обществени поръчки и базата данни на КЗК. Изчислен е показателят „дял обжалвани обществени поръчки” като съотношение между брой обжалвани в КЗК процедури за 6-месечен период и брой публикувани процедури за възлагане на обществени поръчки за 12-месечен период преди месеца на конкретното измерване.

 ОСНОВЕН ИЗВОД: Община Габрово заема единадесето място сред 27-те общини с областни центрове по показателя „обжалвани обществени поръчки”. Нямат обжалвани процедури по ЗОП и НВМОП общините Кюстендил, Монтана и Пазарджик. На последно място е община Русе (с най-много обжалвани процедури).

Обжалваните в КЗК процедури за възлагане на обществени поръчки на община Габрово са 8.8% от общо публикуваните. Това изисква известни усилия от страна на общината за подобряване на цялостния процес по откриване, провеждане и приключване на процедурите в областта на обществените поръчки, така че да се осигури по-голяма прозрачност, ефективност и ефикасност в работата на общинската администрация.

 Област 4. Усвояемост на европейски средства. Основен източник на информация за степента на усвояемост на европейски средства за общините е публично достъпната Информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН). Изчислен е показателят степен на усвояемост на европейски средства от общината като съотношение между изплатени и договорени суми.

 ОСНОВЕН ИЗВОД: Община Габрово заема петнадесето място по степен на усвояемост на средствата от ЕС. На първо място е община Ловеч, а на последно – община Търговище.

Община Габрово е договорила 21 проекта на обща стойност  149 669 154 лв. От тях са усвоени 22.2% (33 215 245 лв.).

 Област 5. Оценка на работата на местната власт. За оценка на работата на местната власт (кмет, общински съвет и общинска администрация общо) са използвани данни от проучвания на ЕСТАТ за общината, както и данни от онлайн изследване на ЕСТАТ, УебРисърч и Дарик Радио.

 ОСНОВЕН ИЗВОД: Община Габрово е на четиринадесето място сред 27-те общини с областни центрове по показателя „качество на работа на местната власт”. На първо място по този показател е община Бургас, а на последно – община Видин.

Средната оценка за работата на местната власт в община Габрово е ниска – „среден” 3.38, по шестобалната система (от слаб 2 до отличен 6).

 Област 6. Оценка на общинската инфраструктура. Общинската инфраструктура е оценена като цяло и на база отделните й елементи – водоснабдяване и канализация, енергоснабдяване, транспорт, пътища, комуникации и чистота. Основен източник на информация са данни от проучвания на ЕСТАТ за общината, както и данни от онлайн изследване на ЕСТАТ, УебРисърч и Дарик Радио.

 ОСНОВЕН ИЗВОД: Община Габрово е на осемнадесето място сред 27-те общини с областни центрове по показателя „общинска инфраструктура”. На първо място е община Бургас, а на последно – община Сливен.

Средната оценка за общинската инфраструктура в Габрово е 3.76 по шестобалната система от слаб 2 до отличен 6. Най-висока е оценката за качеството на енергоснабдяването в общината („добър” 4.07). На следващите места се нареждат комуникациите („добър” 4.05), чистотата („добър” 3.81), водоснабдяването и канализацията („добър” 3.78) и транспортът („добър” 3.50). Най-ниско в община Габрово са оценени пътищата („среден” 3.36).

 Област 7. Оценка на различни аспекти от живота на общината. Изследването оценява на местно ниво различни сфери като образование, здравеопазване, условия за отглеждане на деца, социални услуги, сигурност, възможности за развлечение, спорт, почивка и възможности за изкарване на пари, които са важни индикатори за качеството на живот в общината. Използвани  са данни от проучвания на ЕСТАТ за общината, както и данни от онлайн изследване на ЕСТАТ, УебРисърч и Дарик Радио.

ОСНОВЕН ИЗВОД: Община Габрово е на дванадесето място сред 27-те общини с областни центрове по показателя „качество на живот”. На първо място е община Бургас, а на последно – община Видин.

Средната оценка за живота в община Габрово е добра – 3.59, по шестобалната система от слаб 2 до отличен 6. Най-високо е оценено образованието („добър” 4.10), следвано от условията за отглеждане на деца („добър” 3.87), сигурността („добър” 3.81), възможностите за развлечение, спорт и почивка („добър” 3.58), социалните услуги („добър” 3.50) и здравеопазването („среден” 3.35). Най-ниско са оценени възможностите за изкарване на пари в общината („среден” 2.88).

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица