Свържи се с нас

Крими

Генералът вкара и адютанта си в президентския бой

Скандалът с шефката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова по време на тв дебата между тримата големи по bTV показа, че властта търси служебна победа на изборите

Published

on

Адютантът на премиера Борисов Румяна Бъчварова също се намеси в битката между кандидат-президентите.

Е, Генералът си е генерал дори повече от 2 години да е демократично избран за премиер. В търсенето на служебна победа на президентските избори, която ще му осигури още година и половина на власт, ексгенерал-лейтенантът от МВР Бойко Борисов вкара в боя и личния си адютант. Т.е. шефът на политическия си кабинет в Министерския съвет Румяна Бъчварова, която преди да влезе в сградата на “Дондуков” 1 бе шеф на социологическа агенция. А замерванията й се отличаваха с прецизно положително фокусиране върху кмета Борисов, електоралното развитие на партията му ГЕРБ и по-общо – върху развитието на българската десница. В комбинация, разбира се, с прогнози за електоралните неблагополучия на БСП и кандидатите, излъчвани от левицата.

След, меко казано, колебливото представяне на кандидата за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев в първия му телевизионен дебат с червения претендент Ивайло Калфин по TV 7, снощи щабът на ГЕРБ изглежда се бе постарал да не оставя изхода от диспута в най-голямата българска телевизия – bTV, на случайността. И да му гарантира служебната победа в дебата, в който този път се включи и третият основен кандидат за “Дондуков” 2 според социологическите прогнози – Меглена Кунева.

“Правилният” резултат за хода на дебата се получи веднага след първия тур на въпроси и отговори. Един от претендентите рязко се откъсна напред като събра предпочитанията на около една трета от гласовете на зрителите, а останалите двама – с почти равни резултати, се оказаха с повече 12-14 пункта зад водача. Горе-долу това си беше почти същата картина като тази, която представят социологическите агенции през последния месец – Плевнелиев убедително води, Калфин и Кунева си разменят второто място, но далеч зад него. Разликата снощи бе, че тази картина загадъчно бе скрита зад някакви мистериозни силуети, които трябваше да се разкрият като “черешката на тортата” веднага след края на дебата. От агенцията, която “на живо” по телефона мери хода на дебата.

Представянето на Росен Плевнелиев в първия му тв дебат с Ивайло Калфин по TV 7 бе, меко казано, колебливо. СНИМКИ: ИВАН СТОИМЕНОВ

Затова след първите междинни резултати един от двамата водещи на дебата – Виктор Николаев, обяви, за да поддържа интереса: “Виждам, че интригата между втория и третия силует е наистина сериозна. Това е положението до момента. То обаче може да се промени.” Но усетил, накъде ще го отнесе “вятъра на замерванията”, а барабар с него и Кунева, единият от двата изоставащи силуета или иначе казано червеният кандидат Калфин с почти бащинска загриженост се обърна към Николаев и колегата му Ани Цолова: “Искам да попитам… агенцията на шефката на кабинета на премиера Борисов ли прави това проучване?” Защото агенцията, която бе представена преди началото на дебата се казва “Маркет линкс”. Тя е създадена през 2001 година, а мотор на дейността й и неин несменяем управител до 2009-а бе днешната шефка на кабинета на министър-председателя Борисов Румяна Бъчварова.

След питането на Калфин се разигра следващия забележителен мини-дебат, който си заслужава да бъде предаден дословно:

Ани Цолова: Аз не мога да ви отговоря на този въпрос.

Ивайло Калфин: Е, как, не знаете ли коя е агенцията?

Виктор Николаев : Агенцията, която предлага най-добра оферта за нас като търговска медия. Значи…

Ивайло Калфин: Единствено за “Маркет линкс” ли става въпрос?

Росен Плевнелиев: Господин Калфин отново демонстрира неуважение към министър-председателя.

Виктор Николаев: Само момент да уточним нещо. Ние сме…

Ивайло Калфин: Да, неуважение към министър-председателя, когато неговата агенция прави проучване.

Виктор Николаев: Ние сме търговска медия, работим с оферти. Кой социолог е за разстрел, за извинение и за…

Ивайло Калфин: Смисъл, най-ниската цена сте дали, така ли?

Ани Цолова: Да.

Ивайло Калфин: Добре, да знам.

Много социологическа мътилка изплува от дебата на тримата големи – Плевнелиев, Калфин и Кунева, по bTV.

Виктор Николаев: … и за някакво посочване с пръст, би трябвало да стане ясно след изборите. А иначе шефката на кабинета доста отдавна е скъсала с, надяваме се, надяваме се, че…

Ани Цолова: Но, повярвайте, дано да ви убедим, единственият признак, по който сме избрали тази агенция е ниската цена, която е дадена.

Ивайло Калфин: Дано да убедите публиката.

Ани Цолова: Нали знаете, че всички са в криза.

Виктор Николаев: Да не би да се разпознахте в третия силует?

Стефан Данаилов: Хайде, нататък.

От този забележителен мини-дебат станаха ясни поне няколко неща. Дори водещият Виктор Николаев не изрази никакви съмнения или незнание относно съществувалата връзка между Румяна Бъчварова и “Маркет линкс”, а само се надяваше Бъчварова много отдавна да я е скъсала. Ама, надали, както се казваше в онзи стар виц.

Освен това – близката до премиерското сърце агенция мери най-евтино. (В това съвсем не съм убеден, но тъй като bTV няма да публикува договора си с “Маркет линкс” съм принуден да вярвам на водещите.) Всъщност агенцията може да си мери и без пари, ако залогът е съвсем друг – “правилният резултат” да повлияе правилно на президентския вот и да осигури още година и половина безметежна власт за ГЕРБ под ръководството на Генерала и Неговия адютант.

Бойко Борисов

И накрая, но не па последно място, се разбра, че според Росен Плевнелиев, ако питаш дали шефката на премиерската канцелария е имала социологическа агенция, това си е неуважение към премиера. Само не разбрах в какъв смисъл е неуважението?! Може би, защото Калфин се съмнява, че Борисов няма да направи верните замервания, а? Защото Борисов винаги мери точно, независимо от това какво измерва… Или пък Плевнелиев се е засегнал, че Калфин подценява премиера само с някаква си една агенция, докато ГЕРБ официално декларира, че работи с цели 36.

Сериозният въпрос обаче е съвсем друг. Имаха ли основания Калфин и Кунева да се съмняват в достоверността на данните за победителя в тв дебата, които така и не бяха оповестени заради разигралия се скандал? Отговорът е – най-вероятно да. И то най-вече Калфин.

От 16 до 23 март 2006-а “Маркет линкс” прави национално-представително проучване за предстоящите през есента на същата година президентски избори. Анкетата обхваща 1025 души. “Нов президент искат 48.8% от избирателите, а 28.7% не се решили как да ориентират вота си”, съобщава резултатите от проучването Румяна Бъчварова, шеф на агенция “Маркет линкс”. Според нея изследването не е поръчано от политическа партия, а е част проект на агенцията за изследване на обществените настроения след поредицата от политически и корупционни скандали, които друсат управляващата тогава Тройна коалиция.

Георги Първанов

Данните в проучването са катастрофални за действащия тогава, а и днес, президент Георги Първанов. “Маркет линкс” отчита 20% срив в одобрението на избирателите към Първанов. “Не е сигурно, че настоящият държавен  глава има шансове за втори мандат. Анкетата показва, че той губи подкрепата на избирателите”, коментира Румяна Бъчварова. Според нея вероятната причина за падането на рейтинга на Първанов е разкриването му като секретен агент “Гоце”. Именно досието на Първанов в Държавна сигурност се превръща в основно оръжие на десницата, а и на Волен Сидеров, по време на изборната кампания през 2006-а. Но това е само един щрих към евентуалните политически пристрастия в проучването.

Пристрастия, които стават още по-отчетливи няколко месеца по-късно. През първата половина на октомври 2006-а “Маркет линкс” обявява проучване, според което десният кандидат-президент Неделчо Беронов вече диша във врата на Волен Сидеров. Сондажът извежда Беронов само на 2% след кандидата на “Атака”. Към онзи момент Сидеров събира подкрепа от 24-25%, а тази за Беронов се движи между 20 и 22%, твърди “Маркет линкс”. Това е, може би, първото и единствено проучване, което дава такъв висок процент за Беронов. По същото време агенция “Скала” му дава 15%, НЦИОМ – само 4 на сто, а АССА-М между 8-15%. От “Маркет линкс” дори прогнозират, че е възможно Сидеров да не стигне до балотаж въпреки втората си позиция. И допускат възможността Беронов да го изпревари.

Е, Беронов изобщо не изпреварва Сидеров, а изборите през 2006-а се превръщат в първото катастрофално президентско корабокрушение на старата десница. Резултатът на Беронов е наполовина под този, който му дава “Маркет линкс”. Десният кандидат печели едва 9,75% от гласовете.

Какво пък се случва с “новия” президент, който според “Маркет линкс” искат почти половината българи през март 2006-а? Ами “новият” президент всъщност си е старият – Георги Първанов. Той печели първия тур с 64%, а на балотажа за него дават гласа си почти 76% от гласувалите.

На какво ли се дължи тази грешчица на “Маркет линкс” – през пролетта половината българи да искат нов президент, а наесен 2/3 от същите тези българи да си искат стария президент? Някои експерти вероятно ще кажат нещо за методологията… Аз обаче хич не разбирам нищо от методологии, още повече – от тези на социолозите. Но добре помня, че през март 2006-а столичният кмет Бойко Борисов още беше в играта за бъдещата президентска кампания, а името му циркулираше из партийните централи вдясно и вляво – било като кандидат, било като противник. Е, как тогава “Маркет линкс” да не замери, че половината от българите искат нов президент. Или както каза снощи Ивайло Калфин на водещите от bTV:Ако искате, мерете с “Маркет Линкс”, ако искате питайте Бойко Борисов какво мисли. Просто това си е ваша работа. Аз смятам, че не е коректно.”

автор: Тодор Пройчев

АргументиБГ

Крими

Удар на пътя между кола и патрулка в Янковци

Published

on

Черната серия от катастрофи в Габрово през последните дни продължава. Този път се удариха на пътя полицейска кола и друг автомобил. Инцидентът е станал днес, 23 юли, около 15.00 часа в габровското село Янковци. За него сигнализираха в социалната мрежа потребители на фейсбук, които качиха снимки от мястото на произшествието.

Катастрофата се е случила на прав участък, в района на бензиностанция DP. На място са се отзовали два екипа на полицията. Движението по пътя, свързваш Габрово и Севлиево, преминаващ през село Янковци, е временно затруднено.

Автомобилите в посока Севлиево преминават през работещата бензиностанция DP, а тези към Габрово – през известната сред местните като „изоставената“. Към момента няма данни за тежко пострадали хора. Нанесени са значителни материални щети по цивилния и служебния автомобил.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово за „Габрово Нюз“ заявиха, че причината за катастрофата е отнето предимство.

Цивилният автомобил е извършил неправилна маневра, излизайки от бензиностанцията и правейки неразрешен ляв завой в посока Габрово, като не пропуснал патрулката, движещата направо по пътя с предимство.

Причинилият катастрофата автомобил е бил управляван от жена. При инцидента леко са пострадали полицейски служители, возещи се в служебния автомобил. Леко е пострадала и шофьорката.

На водачите на двете коли, участници в произшествието, са били извършени проби за алкохол, като няма данни резултатите им да са положителни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Две катастрофи в четвъртък вечер в Габрово (снимки)

Published

on

Две пътнотранспортни произшествия станаха в четвъртък вечер в Габрово. Едната от катастрофите настъпи на ул.“Брянска“, а другата на бул.“Хемус“ на метри, където в сряда пострада моторист при друг пътен инцидент.

Произшествието на ул.“Брянска“ настъпи около 18.30 часа. При него 49-годишен водач, управлявайки лек автомобил „Ауди А4“, изгубил контрол над колата вследствие на получен гърч и блъснал 55-годишен пешеходец, след което се ударил в лек автомобил „Фиат“.

Катастрофата предизвика затруднения в движението, като се получи колона от изчакващи автомобили по ул.“Брянска“ в посока бившата Консултативна поликлиника, видя репортер на „Габрово Нюз“.

Лицата бяха откарани от екип на спешна помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, като пешеходецът е бил настанен с охлузвания и натъртвания, без опасност за живота, съобщиха днес от пресцентъра на полицията.

Водачът на „Ауди“-то е без наранявания, като след извършения преглед бил освободен. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Втората катастрофа, случила се на бул.“Хемус“, настъпила приблизително по същото време. При нея се удариха лек автомобил „Пежо“ и „Крайслер“, научи още „Габрово Нюз“. Френският автомобил е излизал от пресечка на булеварда, отнемайки предимството на „Крайслер“-а, движещ се направо в посока центъра.

При инцидента няма пострадали, нанесени са единствено материални щети по двата автомобила. Екип на полицията посети мястото на инцидента и взе отношение, а служители на РД „ПБЗН“ – Габрово обезопасиха пътното платно, тъй като от една от двете коли бяха изтекли течности. Пробите за алкохол на двамата водачи са отрицателни.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Моторист е с опасност за живота след отнето предимство на бул.“Хемус“ (снимки)

Published

on

48-годишен мотоциклетист пострада и е бил приет в габровската болница с опасност за живота след претърпян тежък пътен инцидент, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Сигнал за пътнотранспортното произшествие, настъпило вчера, 21 юли, на бул. „Хемус“ в Габрово, е бил получен в 16:53 часа.

На място незабавно са насочени екипи на „Пътна полиция“ и спешна помощ. Служителите установили, че 49-годишен водач, управлявайки лек автомобил„Форд Фокус“, навлязъл отдясно на пътното платно, отнемайки предимството на движещия се в посока проход Шипка мотоциклет „Хонда“.

В следствие на сблъсъка водачът на мотоциклета се е ударил в предна лява част на автомобила.

48-годишният моторист бил транспортиран и настанен в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово със счупени ребра и травма на белия дроб, с опасност за живота.

Пробите за алкохол са отрицателни. На местопроизшествието е извършен оглед.

По случая в РУ-Габрово е образувано досъдебно производството по чл. 343 ал.1 б.б от НК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица