Свържи се с нас

Крими

Николай Николов: Нужен е и Закон за конфликт на интереси в частния сектор

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Действащият Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси регламентира конфликтите в държавния апарат. В приложното му поле попадат само актовете и действията на лица, които заемат публична длъжност и упражняват държавна власт.

Отношения и казуси, при които частни интереси  движат действията на лица, които  заемат длъжности или упражняват професии в частния сектор са извън приложното поле на закона. В понятието „частен сектор” влизат мениджъри в големи корпорации и търговски дружества и лицата, упражняващи свободни професии – лекари, стоматолози, еднолични търговци, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, учители в случаите на извънучилищната си дейност  и т.н.

ПРАЩАНЕТО НА ПАЦИЕНТ НА НЕНУЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СЕ САНКЦИОНИРА В САЩ

Регламентирането на конфликта на интереси в отношения между частноправни субекти е нова и авагардна тенденция в  развитието на тази материята. В страни като САЩ и Великобритания дори има приоритет пред уредбата и практиката по приложението на законите за конфликт на интереси в публичния сектор. В американското здравеопазване се приемат за конфликт на интереси случаи, при които лекари изпращат пациенти на различни клинични изследвания, без да са необходими, за което те вземат пари. Крайната цел на уредбата за конфликта на интереси е прекратяване на злоупотреби с власт и спестяването на средства. Често размерът на загубите на големи компании и на гражданите, ползващи услуги,  в резултат на конфликт на интереси,  е  по-голям от тези за държавните бюджети, причинени от сблъсък на интереси  в публичния сектор.

В България материята на конфликта на интереси е уредена фрагментарно в поне 11 закона на частното право.  Регламентите са  концентрирани основно в сферата  на корпоративните отношения и финансите и липсват почти изцяло от сектора, който ежедневно засяга обикновения гражданин – услугите и потреблението. Например, Чл.237, ал.4 от Търговския закон  забранява на членове на съвета на директорите на  акционерно дружество да извършват търговски сделки или участват в ръководните органи на търговско дружество, което извършва конкурентна дейност. Чл.51 от Закона за кредитните институции задължава администратори и други банкови служители да декларират личен делови интерес от определена банкова сделка и да не участват в подготовката и приемането  на решение за сключването й.

Тези закони съдържат отделни елементи от материята за конфликт на интереси – предварително деклариране на частен интерес, задължение за отстраняване от участие в дейности при наличие на частен интерес, оповестяване на мерки срещу конфликт на интереси, забрана за извършване на определена дейност след преустановяване заемането на определена позиция и т.н. Тази уредба, обаче е фрагментарна. В много малко случаи се съдържат всички или повечето характерни за конфликта на интереси елементи и дори легално определение за това понятие. А  поради липсата на ефикасен контролен механизъм, резултатите от приложението й са съмнителни.

СВОБОДНИТЕ  ПРОФЕСИИ СЕ ДВИЖАТ ОТ ЧАСТНИЯ ИНТЕРЕС

В законите, уреждащи статута на т.нар. свободни професии подобна уредба изобщо липсва и на този етап не е възможно да се търси реално отговорност, по който и да било закон. А точно там лоши практики, даващи приоритет на частния интерес на  съответния практикуващ пред този на клиента на предлаганата от него услуга, има достатъчно. Под влияние на рекламните кампании на фармацевтичните компании /семинари в чужбина, луксозни екскурзии и др./, лекар предписва на пациент по-скъп медикамент, въпреки че и по-евтиния, но произведен от конкурентна фирма,  би имал същия медицински ефект. Заради хонорар, адвокат убеждава клиента си да заведе дело, макар предварително да знае, че шансовете за спечелване  са нулеви или пък целенасочено завишава цената на иска, за да увеличи размера на хонорара.

Частен съдебен изпълнител не освобождава – след плащането на спечелилия съответната публична продан на недвижим имот цена – депозитите на неспечелилите, а ги задържа  поне един месец по банковата си сметка, за да реализира лихви и т.н.

Нуждата от законова регламентация на възникващи конфликти на интереси в отношенията между субекти на частното право е очевидна. Материята е огромна и включва изменения и допълнения в повече от десет закона. Ако Народното събрание се фокусира върху тази материя  ще се отвори работа за  поне два състава на парламента.  Как би могло да изглежда това законодателство?

Конкретните състави на конфликт на интереси, визиращи нарушение на задължения , предвидени при провеждането на частните занятия или дейности и процедурата за установяването и санкционирането им,  трябва да бъдат предвидени в съответните специални закони. Създаване на унифицирани състави на конфликт на интереси, както е в публичноправната уредба /осъществено гласуване, подписан договор, оказано влияние върху друг орган, издаден административен акт в частен интерес/ тук би било неработещо.

Общата концепция на конфликта на интереси в частния сектор се състои в изпълнение на задължения от оторизирано по силата на призната  компетентност   или заета позиция лице под влияние на частен интерес /облага/ за него или свързано с него лице в ущърб на интересите на друг субект. Конфликтът на интереси в частния сектор всъщност е сблъсък на два интереса – на потребителя и на предоставящия услугата или на компанията, в която съответният мениджър работи и на собственият му частен интерес. Той ще бъде налице , когато при тази колизия съответният мениджър, адвокат и т.н. действа при изпълнение на законните  и договорните си задължения, с оглед на собствения си интерес.

Новото законодателство за конфликт на интереси в частния сектор следва да съдържа режим за деклариране на частния интерес на съответното лице и свързани с него пред органа, който го назначава или  друг контролен такъв. Декларациите следва да бъдат два вида – за частни интереси по принцип в началото на изпълнение на задълженията или по конкретен повод.

Следва продължение…
Статията е публикувана във вестник „Труд”.
автор: Николай Николов
Доктор по право, член на Комисията
за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси

 

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Крими

Арестуваха двама непълнолетни заради марихуана, сред тях британец

Published

on

Двама непълнолетни бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово спрели за проверка 16-годишно момче, гражданин на Великобритания, известно на МВР.

Установено било, че придобило и държи в себе си суха зелена листна маса с тегло 8.5 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Последвало претърсване в обитаваното от него жилище, където също била намерена марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство.

На детска площадка в Севлиево полицейски служители проверили 17-годишно момче от село Богатово.

При извършения му личен обиск униформените служители установили, че лицето придобило и държи в себе си свивка, съдържаща суха зелена листна маса с тегло 1.93 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Крими

Кола блъсна 14-годишно момиче, пресичащо на бул.“Априлов“

Published

on

14-годишно момиче беше блъснато от кола в Габрово. Пътнотранспортното произшествие е станало вчера, 9 април, около 16.20 часа на бул.“Априлов“, съобщават от пресцентъра на полицията.

Момичето е било ударено на пешеходната пътека от лек автомобил „Дачия“. Колата била управлявана от 59-годишен мъж, който не пропуснал пресичащи на пешеходната пътека пешеходци и е блъснал детето.

Момичето било откарано в габровската болница от своя баща, където била установена контузия на десния лакът, като след прегледа било освободено за домашно лечение.

Водачът на автомобила напуснал местопроизшествието без да уведоми контролните органи. Пътнотранспортното произшествие е било обслужено по административен ред.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица