Свържи се с нас

Новини

Община Севлиево поема грижата за 12 деца с увреждания

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дванайсет деца с физически увреждания до 18-годишна възраст ще бъдат обгрижвани в бъдещия Център за настаняване от семеен тип, който Община Севлиево ще изгради със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”. През тази пролет теренът, върху част от който ще се изгради центъра бе определен и одобрен от Общинския съвет. Той се намира в пространството между улиците „Воденичарска“ и „Крушевска“.

Парцелът е общински и по мнението на експерти е напълно подходящ за целта, тъй като отговаря на всички изисквания на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ за местоположение – в тих квартал, в близост до здравни, социални и образователни структури. Заради това съветниците единодушно дадоха съгласие да се изготви подробен устройствен план, който да измени частично сегашния застроително-регулационен план на града.

Тези дни обаче, в Общината е депозирана подписка от 412 живеещи в района, около който ще се построи Центърът за настаняване от семеен тип. С нея хората изразяват опасенията си, че парцелът, върху който ще се построи центъра, ще лиши децата им от детска площадка. Инж.Красимира Йорданова – директора на Дирекция „Икономически, хуманитарни и социални дейности“ уточни, че за застрояването на бъдещия център е предвидена малка част от пространството, а съществуващата детска площадка ще се запази и облагороди.

Центърът за настаняване от семеен тип представляват малък дом, от типа на еднофамилна къща. Децата, които ще бъдат настанени в новия център са с тежки здравословни проблеми. В момента те живеят в домове за деца с физически увреждания и домове за медикосоциални грижи. Заради заболяванията си, малчуганите не могат да прекарват дните при семействата си. При някои се налага непрекъсната медицинска помощ, което в домашни условия е немислимо.

Съгласно държавната политика до 2014 година домовете от интернатен тип би трябвало навсякъде да са затворени. Първите домове, които ще бъдат закрити съгласно Плана за действие, приет от Министерски съвет през 2010 г., са домовете за деца с физически и умствени увреждания и заведенията за медикосоциални грижи за деца от 0 до 7 години. В тези институции в момента има настанени деца от община Севлиево. След затварянето на домовете, тези наши деца трябва да се настанят на подходящо място в града, съгласно разработената от ДАЗД „Национална карта на резидентните услуги” и да получат интегрирана подкрепа и грижи от медицински специалисти, социални работници и педагози.

Единственият начин това да се случи е изграждането на Център за настаняване от семеен тип с капацитет до 12 деца. За тях ще е осигурена 24-часова грижа в условия близки до домашната среда. През деня децата, според специфичните им потребности и възможности, ще получават образователни, социални или здравни услуги извън центъра. Г-жа Йорданова отрече бъдещия център да е заплаха за живеещите в района, където ще бъде изграден. И отхвърли слуховете, че с построяването му, децата от квартала ще бъдат лишени от детска площадка.
„Децата, които имат здравословни проблеми и специфични потребности не са само на своите родители. Цялото общество имаме ангажимент към тях. Защото само по това как се отнасяме към по-слабите и болните, към по-различните от нас, можем да покажем колко сме зрели като хора“, каза още инж. Йорданова.

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица