Свържи се с нас

Политика

„Червеният тайфун” учредиха в Габрово

Published

on

Ново младежко ОПО   с екзотичното име „Червеният тайфун“ бе учредено вчера в Габрово. Младите социалисти избраха за свои председател общинският съветник инж. Добри Христов, в организацията членуват петима младежи и една девойка до 35 години. Това е второто изцяло младежко  ОПО в община Габрово.

Новини

Областният свика консултации за състава на РИК – Габрово

Published

on

На основание чл. 60 от Изборния кодекс и Решение № 5-НС от 12 май т.г. на Централната избирателна комисия, областният управител на Габрово свика консултации за състава на Районна избирателна комисия – Габрово за произвеждане на парламентарните избори, насрочени за 11 юли.

Консултациите с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 45-то Народно събрание ще се проведат на 14 май, петък, от 10.30 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Редът, условията и представителството за провеждане на консултациите, както и необходимите документи, са посочени в чл. 60 от Изборния кодекс и съответните решения на ЦИК.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Комисия в ЕП прие доклад на Иво Христов за рибарския сектор в Черно море

Published

on

С 25 гласа „зa“, 0 „против“ и 3 „въздържал се“ Комисията по рибно стопанство в ЕП (PECH) прие доклад на българския евродепутат Иво Христов на тема „Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море“. За последно подобен документ е бил обект на работа в ресорната парламентарна комисия преди близо 10 години.

В доклада си Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, поставя акцент върху факта, че запасите в Черно море са обект на прекомерен улов, поради което призовава да бъдат предприети спешни действия за справяне с проблема.

„От 60-те години на миналия век Черно море търпи драматични екологични промени. Още в декларацията от срещата на министрите в София от 7 юни 2018 г. беше подчертана необходимостта от сътрудничество по въпросите, свързани с риболова в Черно море, като например устойчивостта на морските ресурси, подобряването на събирането на данни и борбата с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов“, се посочва в доклада на българския евродепутат.

„След десетилетия на увеличаващ се натиск от страна на човека върху морската и речната екосистеми на Черно море и река Дунав, последните данни сочат, че само един запас (цаца) се счита за устойчиво експлоатиран и че други рибни запаси са обект на прекомерен улов – до степен, че някои от тях са пред изчерпване“, алармира Иво Христов.

Друг основен акцент в доклада на Иво Христов е съставът на риболовния флот на Черно море: „Той се състои предимно от дребномащабни риболовни кораби. Към дребномащабните рибари трябва да бъде прилаган индивидуален подход, техният поминък е несигурен, а доходите им са по-ниски в сравнение с други сектори.

Това ги прави особено уязвими по отношение на непредвидени събития или кризи. Призовавам компетентните органи в крайбрежните държави членки да включат представители на дребномащабния риболов в изготвянето на политиките и техните обсъждания“, посочва още българският евродепутат.

Той обръща внимание и на ръста в глобалното търсене на протеини: „В това направление голям принос могат да имат както рибарството, така и продукцията на аквакултурите. Подпомагането им ще намали натиска върху дивите запаси.“ Иво Христов прикани местните рибарски общности да обмислят въвеждането на наименование за произход за продукцията от Черно море, като произхождаща от област с регионално или местно значение.

Чрез доклада си евродепутатът насочва вниманието към перспективата пред риболовния сектор да предлага морски дарове на местните пазари – там, където консумацията им е ниска. За целта, смята Христов, компетентните органи в България и Румъния биха могли да помогнат на сектора, като повишат осведомеността относно потреблението и положителния ефект, който устойчиво отглежданите или уловени риби имат за местната икономика.

Очаква се докладът на Иво Христов относно предизвикателствата и възможностите за риболовния сектор в Черно море да бъде гласуван в пленарна зала по време на заседанието на Европейския парламент в първата половина на месец юни.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Новини

Иво Христов: Неудобната за Европа истина е, че хитлерофашизмът бе съкрушен на Източния фронт

Published

on

„Двата празника – Денят на Европа и Денят на победата – се противопоставят от манипулаторитe, които искат да изтрият паметта за победата над хитлерофашизма, да представят Втората световна война като сблъсък на две диктатури, в който побеждава някаква абстрактна Европа. Истината е, че без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа или той щеше да е Ден на триуфмиралото хилтеристко мракобесие. Неудобната истина е, че хитлерофашизмът бе съкрушен на Източния фронт с решаващата роля на Съветската армия и на комунистическия Съветски съюз.“

Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. По думите му, много от мъчениците в битката срещу фашизма са комунисти – във Франция, в България и другаде.

„Който оспорва тази истина, може да прочете мемоарите на хитлеристките генерали и на обикновените войници. Те най-добре знаят кой ги е сломил. Впрочем, знаете, че един от големите герои на белгийската съпротива срещу фашизма, е българин – Тодор Ангелов. Той е интербригадист и герой на белгийската съпротива. Това е неудобната истина, която в последните години не се изрича“, каза още евродепутатът. „Тревожното в днешна Европа е, че повтаря грешките от миналото“, смята Иво Христов.

„Мирът и просперитетът на следвоенна Европа почиват на антифашисткия консенсус. Леви и десни след войната погребват фашизма и се отричат от цялото му наследство. Никога повече расови теории, никога повече милитаризъм, националистическа пропаганда, ксенофобия. За съжаление, в ход е историческа ревизия на Втората световна война. С нея се възраждат национализмите в някои страни, включително в България. У нас, например, се поставя под въпрос самото наличие на фашизма в националната история. Антифашистката съпротива се вулгаризира и се дискредитира целенасочено. Размива се оценката за добро или зло. Континентът, както виждаме, отново се милитализира на Изток и на Запад, което крие много рискове. Социалната и икономическата криза след пандемията,  също както борсовите кризи от 20-те, лесно може да прерасне в претенции за исторически реванш на много места и това е опасно“, каза Иво Христов.

На въпрос дали Европейският съюз е по-обединен или по-разединен след пандемията от коронавирус, евродепутатът отговори: „Пандемията свари и света, и Европа неподготвени. Рисковете от разделение нарастват, тъй като пандемията събуди националните егоизми. Тя показа липсата на адекватни структури и методи на ниво ЕС за справяне с глобални кризи, но Съюзът е единственият спасителен пояс в тези разредени води на кризата. Сами не бихме оцелели. Надявам се спасителният план да даде бързи резултати. Да бъде най-вече употребен по най-добрия начин у нас. Парите да не потънат някъде, да отидат у нуждаещите се.“

Иво Христов коментира и темата как Европа гледа на процесите в България предвид краткия живот на 45-ия парламент и липсата на редовно правителство.

„Още преди месеци в своя резолюция Европейският парламент се произнесе много критично за състоянието на върховенството на закона, за корупцията, за медийната свобода в България. Подозирам, че посолствата са в шок от парламентарните дебати и скорошните разкрития, от скандалите в парламентарната комисия, която разследва управлението от последните години. Със сигурност ГЕРБ вече не може да разчита на безусловна подкрепа от Брюксел. За съжаление, това осъзнаване идва твърде късно, защото Брюксел също носи своята отговорност за политическия чадър над режима на Борисов, който днес се разпада.“

На въпрос дали след 14 години членство на България в Европейския съюз българите са станали повече европейци, евродепутатът отговори: „Някои станаха, други не. Свободното движение позволи на много българи да живеят известно време в други страни, да работят и прихванат от тамошната трудова етика. В самата България в много отношения се върнахме към 1989 г. щом отново говорим за свобода на словото, за демокрация и честни избори, за върховенство на закона. Всички тези понятия са предусловия за влизането в ЕС. Сега се оказва, че у нас са драматичен проблем.“

„Нека това бъде ден за памет и ден за почит към всички невинни жертви, към всички достойни люде, защитили хуманизма и цивилизацията в битката с мракобесието и ден за единение около демократичните и хуманистичните ценности, които са в основата на европейската цивилизация и които надживяха Втората световна война и тоталитарните режими“, каза още Христов. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица