Свържи се с нас

Политика

„Червеният тайфун” учредиха в Габрово

Published

on

Ново младежко ОПО   с екзотичното име „Червеният тайфун“ бе учредено вчера в Габрово. Младите социалисти избраха за свои председател общинският съветник инж. Добри Христов, в организацията членуват петима младежи и една девойка до 35 години. Това е второто изцяло младежко  ОПО в община Габрово.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Листа от успешни политици и професионалисти регистрира ПП ГЕРБ

Водач е Томислав Дончев.

Published

on

Областният координатор на ГЕРБ-Габрово Цветомир Михов регистрира пълна листа с осем кандидати за народни представители. Листата на ГЕРБ-Габрово е съставена изцяло от местни хора, професионалисти в своята област и успешни политици.

Водач на листата на ГЕРБ-Габрово е Томислав Дончев – вицепремиер в рамките на два мандата, а преди това – евродепутат, народен представител, министър по управление на средствата от Европейския съюз, кмет на Габрово.

След него се нарежда Невена Минева, която е номинация на структурата на ГЕРБ в Севлиево – областен управител на област Габрово, юрист по образование. Следват Николай Сираков – народен представител, а преди това – областен управител, председател на Общински съвет-Габрово, кмет, заместник-кмет и секретар на Община Габрово; Климент Кунев – председател на Общински съвет-Габрово и 2 мандата заместник-кмет на Габрово, машинен инженер по образование.

Пети е Дончо Захариев – кмет на община Трявна в предишния мандат, предприемач в областта на туризма, икономист по образование. Шеста е д-р Теодора Мъглова, която е номинация на структурата на ГЕРБ в Дряново и представител на гражданската квота. Д-р Мъглова е общински съветник в Дряново, лекар – педиатър. Седми в листата е Павлин Ганчев от Севлиево – общински съветник, инженер по образование, мениджър на фирма. Осми е десният политик от квотата на СДС Веселин Данчев – общински съветник, инженер по образование, предприемач.

„Листата ни е съставена изцяло от местни хора, доказали се професионалисти и успешни политици“, каза областният координатор Цветомир Михов след регистрацията на кандидатите за народни представители.

„Знаете, че повечето партии и формации имат в листите си хора от други региони, спуснати от централите им, които впоследствие много рядко виждаме в Габрово и много рядко гражданите могат да разчитат на пряк контакт с тях и на защита на техния интерес, затова считам, че нашата практика с листа от местни хора е много по-полезна за жителите на област Габрово”, коментира още Цветомир Михов.

Той беше категоричен, че ГЕРБ-Габрово ще води позитивна кампания и че партията в компроматни войни и черен пиар няма да влиза и да позволява да бъде въвличана.

„Считам, че до голяма степен сме оправдали очакванията на жителите на област Габрово към нас, изпълнили сме голяма част от поетите ангажименти преди 4 години, а други сме стартирали и вярвам, че ще получим доверието на жителите на областта и заедно с тях ще продължим да развиваме нашия регион”, коментира още Михов.

Той припомни, че през изминалия мандат в габровска област са решени важни проблеми. „Решен беше въпросът с водоснабдяването на селата от ляво на пътя Габрово-Севлиево, които бяха присъединени към вътрешната водопроводна мрежа на Габрово и вече получават вода от язовир „Христо Смирненски”, благодарение на което вече в тях няма режим на водата. Осигурено е финансиране и се разработва проект и за водоснабдяване от язовира и на селата от дясно на пътя в посока Севлиево. Осигурено е финансиране и ще започне работа по реконструкция на водопроводната мрежа на селата в кметство Кметовци, което обхваща Боженци, Кметовци, Черневци, Трапесковци. Знаете, че поетапно се решава и проблемът с водоснабдяването в севлиевска община. Специално в града вече има подобрение на водоснабдяването. Държавата осигури още средства за продължаване на работата и решаване на проблема и в селата в севлиевска община. През мандата беше завършен обходният път на Габрово, изключително мащабен проект, част от общия за тунел под връх Шипка. Изцяло беше ремонтиран пътят Габрово-Севлиево, в Дряново се ремонтира изцяло, с подмяна на водопроводната мрежа, главната улица Шипка, отново с финансиране от държавата. Да не изброявам още, защото ще пропусна доста приоритети и обекти, по които е работено през този мандат”, каза Михов.

Той увери, че ще продължат да се търсят възможности за развитието на региона и ще се полагат усилия с по-бързи темпове да се работи по основните приоритети.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

КП „БСП за България“ се регистрира за парламентарния вот

Published

on

Коалиция от партии „БСП за България“ регистрира днес, 1 март, кандидатите си за народни представители от област Габрово за предстоящите парламентарни избори, насрочени за 4 април.

Документите бяха внесени в Районната избирателна комисия в Габрово от водача на листата Крум Дончев, който заедно с действащия народен представител Кристина Сидорова, подадoха списъка за участие в изборите.

Както вече бе обявено водач на листата на социалистите в област Габрово е Крум Дончев, следван от Кристина Сидорова, Диан Русанов, Станимир Стойчев, Десислава Симеонова, Диляна Митева, Желязко Великов и Ваня Колева.

Предстои Районната избирателна комисия да излезе с решение, в което да се посочва, че са издадени „удостоверения за регистрация на кандидатите за народни представители, предложени от КП „БСП за България.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

С голямо мнозинство бе прието становище на Иво Христов относно изкуствения интелект в земеделието

Published

on

С голямо мнозинство (40 гласа „за“, 5 „против“, 0 „въздържал се“) комисията AGRI прие становище на българския евродепутат Иво Христов относно изкуствения интелект в земеделието. В изготвения от българския евродепутат и приет от ресорната комисия текст е поставен акцент както върху въздействието на въвеждането на новите технологии върху трудещите се в сектора и техните работни места, така и върху факта, че постиженията на изкуствения интелект трябва да бъдат еднакво достъпни за всички земеделски производители и животновъди, независимо от размера и местоположението на тяхното стопанство.

За първи път Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) предоставя становище по темата „Изкуствен интелект“.

Комисията възложи неговото изготвяне на Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Становището бе подложено на гласуване по време на вчерашното заседание на комисията, след провеждането на редица експертни дискусии в различни формати. Предстои гласуване по темата и във водещата Комисия по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO).

Становището засяга редица актуални проблеми, свързани с въздействието върху производството, причинено от изменението на климата, очаквания ръст на световното население и произтичащото от там повишено търсене на храни, целта на стратегията „От фермата до трапезата“ да бъде намалена употребата на пестициди чрез цифровизацията на хранително-вкусовия сектор и използването на технологии в областта на изкуствения интелект и „Интернет на нещата“ (IoT).

Някои от основните акценти в документа са:

– въпросите, свързани с благосъстоянието, подобряването на условията на труд, защитата на поминъка на земеделските производители, както и изискванията за безопасни храни, приспособимостта на производителите към новите технологии с изкуствен интелект, намаляването на високите производствени разходи за европейските фермери, хуманното отношение към животните и други етични и социални аспекти трябва да бъдат приоритет, когато става въпрос за оценка на приложимостта и въздействието на изкуствения интелект и подобни технологии в сектора и селските райони;

– основателни са опасенията на селскостопанските работници, че внедряването на изкуствен интелект ще доведе до загуба на работни места, поради което трябва да бъдат следвани принципите на справедливия преход, най-вече в частта със създаване на заетост, поради което се призовават отговорните органи в държавите членки да изготвят и публикуват анализи за въздействието на въвеждането на новите технологии върху работните места и работниците в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Те трябва да бъдат подготвени в социално партньорство и диалог с работодатели, служители и техните синдикати;

– постиженията на изкуствения интелект и дигитализацията трябва да бъдат достъпни за всички земеделски производители и животновъди, независимо от размера и местоположението на тяхното стопанство; малките и средни предприятия трябва да бъдат подпомогнати в своята дигитална трансформация поради ограничения им ресурс;

– когато се използват публични средства, научните изследвания, разработването и прилагането на изкуствен интелект следва да се ръководят от принципа „публични средства – публични данни“; всяко публично финансиране на изкуствен интелект в селското стопанство следва да е съсредоточено върху цялостни решения в областта на околната среда, изменението на климата и продоволствената сигурност;

– технологиите в областта на „Интернет на нещата“ (IoT), и по-специално изкуственият интелект, представляват значителна възможност за модернизирането, автоматизирането и подобряването на ефективността и устойчивостта на хранително-вкусовия сектор и за развитието на селските райони;

– инвестициите в изкуствен интелект крият значителен финансов риск и могат да доведат до задълбочаване на свръхзадлъжнялостта на земеделските стопани, с което да се увеличи тяхната зависимост от други участници в селскостопанския сектор и да се способства за пренасочване на стойността, произведена от земеделските стопанства, към доставчиците на агрооборудване;

– призовава се Европейската комисия да включи прецизното земеделие като ключов компонент в стратегията „От фермата до трапезата“, за да се създаде възможност за пълноценно използване на нейния потенциал за устойчиво управление на ресурсите и ефективно производство на храни;

– поставя се акцент върху факта, че Европейската комисия трябва да извърши задълбочен анализ на въздействието на съответните технологии, върху най-често отглежданите селскостопански животни като говеда, овце, кози, свине, птици и пчели, което ще бъде от решаващо значение за проектирането и внедряването на изкуствения интелект в ЕС.

На експертна дискусия по темата Иво Христов изрази мнението си, че част от кредото на европейския подход в сферата на изкуствения интелект е човекът да съхрани контрол над изкуствения интелект.

„Дали ще успеем, зависи от нашия разум и волята ни“, смята евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица