Свържи се с нас

Новини

Крум Дончев с призив към всички: Нека бъдем разумни на пътя!

Област Габрово е примерът, който цяла България трябва да следва.

Published

on

Водачът на „БСП за България“ в област Габрово Крум Дончев проведе демонстрация по майсторско управление на автомобил на подготвен полигон за тази цел и отправи национален призив към всички български граждани „Нека бъдем разумни на пътя!“.

Идват студените месеци, времето започва да се влошава, настилката е хлъзгава и заснежена, и ние като преки участници в движението е необходимо да се подготвим и да бъдем разумни, и отговорни.

Безопасността на движение по пътищата е една изключително болезнена тема за България, тъй като през последните години нашата държава се нарежда на първите места по брой пострадали и загинали от пътнотранспортни произшествия от държавите членки на ЕС. Основните причини за подобна „черна статистика“ са липсата на взаимодействие между отговорните институции, тенденцията за прехвърляне на отговорности, липсата на правилна регулация и много други.

Посоките за противодействие, които най-често са споменавани по тази тема са свързани предимно със Закона и мерки, свързани с повишаване на глобите от нарушения.

„В област Габрово това не е така и лично аз бих желал да изкажа своите адмирации към Областната администрация на Габрово, която доказано провежда една от най-добре организираните и доказано ефективни кампании за безопасност на движение по пътищата“, каза Дончев.

Първата инициатива, в подкрепа на кампанията „Животът е с предимство“ на областна администрация Габрово се провежда през 2019 г. През същата тази година, със стартирането на кампанията, пътнотранспортните произшествия за били 594, материалните щети 485, ранени 115, починали 6, съответно за 2020 г. данните за ПТП – 478, 371, 123, 9 и през 2021 г. до този момент са 391, 334, 58, 6.

Силно развитите държави в ЕС от гледна точка на пътна безопасност полагат неимоверно много усилия в посока на превенцията за пътна безопасност, защото практиката показва, че всяка инвестиция в превенция се възвръща многократно в общата бюджетна рамка на държавата.

Инициативата за реализирането е на екипа на Областна администрация, разработката е собствена, като идеята е реализирана в редица европейски градове под различна форма. Осъществена е с помощта на всички членове на областна комисия по безопасност на движението по пътищата. Финансирана изцяло от местни сдружения на бизнеса, фирми от съответните населени места и реализирана чрез поставянето на макетите в градска среда от общините в област Габрово.

„Сигурен съм, че кампанията на област Габрово би могла да прерасне в един много по-мащабен проект, който буквално да залее цяла България, защото добрите практики трябва да се споделят и най-важното да се реализират. Област Габрово е онзи пример, който всички области и общини в България трябва да следват ако желаят да работят за безопасността на своите граждани“, коментира Крум Дончев.

Програмата на БСП „Визия за България“ има стратегия в посока на пътната безопасност и тя е разписана до степен на проектопредложение, което да служи за отправна точка на детайлно развитие и имплементация. В нея са засегнати възпитанието на подрастващите, методиката за обучения на шофьорите, методиката на контрола, пътната инфраструктура, адаптиране на хората в неравностойно положение, методи за оптимизация на подпомагащите органи като оптимизация за реакция на бързата помощ, навременни действия на полицията, подпомагане и стимулиране на електромобилността, подобряване качеството на автомобилния парк, добри практики от страните членки, изпълнение на Европейската стратегия за пътна безопасност „Визия 0“ – сподели мнението си, визията и идеите на БСП, кандидатът на левицата за област Габрово.

„България има нужда от нов път и нова идея за пътната си безопасност, която да бъде част от общата стратегия за сигурността и безопасността на гражданите ни. Грижата за безопасността на гражданите трябва да е приоритет на всеки държавник“, заключи в изказването си по темата Крум Дончев.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 33 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица