Свържи се с нас

Новини

„Неразумно не е смело“ – събитие за безопасността на пътя в Габрово

Published

on

„Неразумно не е смело“ е името на събитието, посветено на автомобилите и безопасното шофиране, което ще се проведе на 16 и 17 септември в Габрово. То се организира от Младежки център – Габрово и ще се разположи пред Спортна зала „Орловец“. Насочено е към любителите на моторите, колите и високите скорости и освен да представи тази страст на публиката, има за цел да ни покаже и тъмната страна на невниманието и прекалената самоувереност на пътя.

Първият ден на събитието е посветен на безопасността. Няколко организации и институции обединяват сили тук, за да ни покажат какви могат да бъдат последиците от сблъсък на пътя и как работят, когато са изправени пред спешен случай. Полицаи, пожарникари, спешна помощ и младежки авариен екип ще спасяват демонстрационно пострадалите в катастрофа между два автомобила, като автомобилите дори трябва да бъдат разрязани, за да могат да бъдат спасени хората в тях.

В шатрата на Превантивно-информационния център ще ни покажат последиците от това да шофираш под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Отговорността в този случай не опира само до собственото ни тяло и здраве, а до живота на още много хора, участници в движението. Специални очила ще ни покажат как мозъкът на човек се обърква при употреба на алкохол, който може да доведе забавната и весела вечер до фатален край.

В шатрата на БЧК можем да научим как да действаме, когото станем свидетели на инцидент, а в шатрата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата са подготвили занимания за най-малките – те ще редят пъзели, ще оцветяват рисунки, ще получат подаръци светлоотразителни лентички и много информация за безопасност на движението.

Велосипедистите също са участници в движението, така че ще отправим предизвикателства и към тях. Освен състезание по умело каране на колело (не забравяйте, че за да участвате, трябва да имате каска), те ще трябва да отговорят и на няколко въпроса, свързани с безопасността им на пътя. Приканваме ги да си припомнят какви знаци трябва да подават с ръка към останалите участници в движението, как трябва да са облечени и екипирани и нещо много важно – как да пресичат на пешеходна пътека, когато са с велосипед.

В събитието ще участва и Технически университет – Габрово, които ще ни покажат един специален автомобил на бъдещето, който има за цел да направи живота ни по-екологичен, чист и тих, когато става дума за коли.

Специални гости на събитието в събота ще са и любители на високите скорости, които се занимават с това професионално. Те ще ни покажат как изглеждат автомобилите им, пригодени за състезания и как са обезопасени пилотите в тях. Високите скорости не са шега и мястото им не е на улиците в града, а на специални трасета със специални автомобили – ще покажем колко сериозна е подготовката за това и колко отговорни трябва да сме към живота със скорост.

Всеки, който е преминал през всички шатри, чул е това, което участниците имат да му кажат за безопасността на движението, участвал е в предизвикателствата им и е получил от тях специален печат, може да пусне талончето си в кутия в шатрата на Младежки център Габрово и да спечели подарък от томболата.

Неделята е отредена за състезание „Гимкхана“. Този тип състезания се провеждат на предварително определено, контролирано и обезопасено трасе, през което водачите трябва да преминат определен вид препятствия, свързани с уменията зад волана. То е от най-нисък клас и не изисква високи скорости – отличава уменията на водачите. Състезанието се провежда с подкрепата на Гимкхана България, организира се от Автомобилен спортен клуб NT Racing и е V кръг от първенството по Гимкхана.

Заповядайте събота и неделя пред спортна зала „Орловец“ от 11 до 17 часа.

Новини

Празнуваме Цветница!

Published

on

Православната и Католическата църква празнуват днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев”.

Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Moже да си направите венче,с което да се накичите(пожелание). В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Зареди още

Новини

Днес е Лазаровден!

Published

on

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос (Йоан, гл. 11:1 – 45). Когато умира, четири дни след неговата смърт той въскръсва. Бог казва – „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.

Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Източник: Уикипедия.

Зареди още

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица