Свържи се с нас

Новини

Валери Митов: Младите хора са приоритет на БСП!

Published

on

Валери Митов, кандидат за народен представител, втори в листата на КП „БСП за България“ в 7 МИР – Габрово: Приоритетите на БСП са насочени преди всичко към младите хора, обвързани са с данъчни облекчения и конкретни цифри.

– Г-н Митов, Вие сте от младото поколение политици в БСП. Много от връстниците Ви избраха да търсят реализация в столицата или в чужбина, вие защо предпочетохте Габрово и България?
– Габрово е прекрасен град с многовековна история, със забележителен принос в българската култура, просветните традиции и индустриалния прогрес. Имал съм много възможности да напусна родното си място, но тук е моят живот, моето семейство и приятели. Дано не прозвучи патетично, но съм взел решение, дал съм си дума, че ще се боря със сърце и разум за доброто на Габрово, за по-доброто бъдеще на всички мои съграждани. Чувствам сили да поема тази отговорност.

В листите на партията има много млади хора, не само в нашия избирателен район, а и в цялата страна. Сигурен съм, че това обновление е в основата на един силен резултат.

– Най-големият проблем на областта, свързан с младите хора, е демографският. Какво ще направи вашата партия, какво сте записали в предизборната си програма, за да има реална подкрепа и грижа за тях?
– Липсата на работни места с добро заплащане и възможност за кариерно развитие, ниските доходи, засилената миграция към големите центрове са основните проблеми в Габровска област. В нашите стратегически приоритети грижата за младите хора е разписана детайлно, конкретно, с ясни количествени показатели, за да се постигне висококачествено образование и държавна подкрепа за младите хора.

Ще цитирам: предвиждаме увеличаване на държавното финансиране за образование и наука на най-малко 5% от БВП, процент повече от програмите на други партии; подобряване на материалните условия в училищата и детските градини с цел постигане на съвременни стандарти; почти двойно увеличаваме еднократните помощи при раждане – досега за първо дете беше 250 лв., а в нашата програма е 500 лв., за второ дете – 1000, за трето – 1500 лв.; родителите, които са осигурени минимум една година назад, ще получават еднократна помощ от 6500 лв. за всяко второ и трето дете; ще се увеличи и еднократната помощ за майки студентки на 6500 лева – сега е 2 880; месечният размер на майчинството през втората година ще стигне до размера на минималната работна заплата – от 380 до 650 лв.; на всички деца от първи до четвърти клас ще бъде давана еднократна помощ в началото на учебната година от 250 лв.

Много важна стъпка е въвеждането на безплатни учебници от първи до дванадесети клас. Безплатни ще бъдат и лекарствата за деца до 14 години. В грижата за младите хора предвиждаме и данъчни облекчения. Например, намаляване на данъчната и осигурителна тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете. Също така, нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

България се топи всеки ден. Демографската катастрофа става все по-видима. Затова казваме, че младите хора и децата са наш абсолютен стратегически приоритет.

– За културата предвиждате ли увеличение на средствата?
– Целта ни в следващото Народно събрание е да постигнем 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП) за култура. В последния бюджет са заделени едва 0.4 процента. Ако изчислим, според последния бюджет 1 процент е над милиард и сто милиона. Досега се отделя около една четвърт от това, към което ние се стремим. Предвижда се увеличаване на заплатите на библиотечни и музейни работници.

– Какво конкретно предвиждате за местната икономика, за малкия и среден бизнес?
– На първо място, бих казал, намаляване на административната тежест, включително на счетоводната отчетност на малките предприятия, дребните търговци и производителите. Разбира се, това е свързано с цялостната реорганизация на електронното управление и въвеждане на работеща цифрова инфраструктура, което включва разработване, поддържане, мрежи с голям капацитет… трябва да вървим към това.

Ще насърчаваме достъпа на малките и средни предприятия до алтернативни източници на финансиране като емисии на акции и облигации, различни механизми, които облекчават нуждите на оборотния капитал, като факториг например. За укрепване на местната икономика предвиждаме инвестиции в индустриални паркове, бизнес инфраструктура и социални предприятия, които да имат изразен социален ефект върху уязвимите групи.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Любопитно

Задава се зеленият фестивал на лятото – по – свеж от всякога

Published

on

Остава точно една седмица до началото на Зеления фестивал на лятото – Узана Поляна фест. Подготовката е в своя апогей, задачите много, а ентусиазмът – нестихващ. Любим на малки и големи, фестивалът се завръща за своето поредно издание през тази година „още по-свеж“ от всякога.

В деветото си издание Фестивалът се разгръща, не толкова като територия, колкото като активности и преживявания за посетителите. И този път Узана Поляна фест ще събере хиляди хора от близо и далеч, обединени от идеята планетата ни да бъде едно по-добро място за нашите деца. Фестивалът традиционно се превръща в най- голямото екосъбитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки да е придобил поне по едни еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си.

Ето защо програмата за фестивала става все по-богата. Сигурно е, че за всеки от бебе до баба ще е интересно и ще може да открие онова, което го вълнува. И защото не можем да искаме да променяме света около нас, преди да сме погледнали към собственото си „аз“ – пространство ПОЗНАНИЕ увеличава своята зона и предвижда нова такава, която нарекохме СЕБЕПОЗНАНИЕ. И ако в пространство ПОЗНАНИЕ тази година ще бъде поставен фокус върху климатичните явления и адаптацията към тях, то пространство СЕБЕПОЗНАНИЕ ще концентрира мислите около нашите лични емоции, чувства и здраве.

Още един нов елемент е обособяването на зоната ИН/ЯН в отделен ЦЕНТЪР, който ще бъде разположен на красивата поляна, точно до почивна база “Горски дом”. Освен йога практики и беседи, програмата ще включва още различни арт ателиета и арт терапии, музикални работилници с Петър Йорданов Бъни и един World music concert  с Петър Йорданов Бъни и Константин Кучев. 

Двойно повече са екозабавленията за деца, защото ДЕТСКИЯТ център е по- пъстър от всякога – забавни семейни игри, творчески ателиета, четене на книжки, еко работилнички,, рисуване, йога и още много вълнуващи приключения. А МЛАДЕЖКАТА зона, ще е още по-активна и ще посрещне гости от далечна Япония.

АРТ зоната ще предлага много повече работилници, за всеки, който иска да вложи положителната си енергия и изработи сам гривна с техниката „макраме“, ароматно сапунче с вълна, поставка за чаши от гипс и акрилна смола, картина от вълна,  колаж от сини отпечатъци, енергийни гривни според зодията и още други интересни нещо.

На Узана Поляна фест отваря „врати“ зона ГОРСКОТО, където в горско училище децата ще опознават гората, ще предизвикват сетивата си за творчески занимания, любопитни беседи и слънчеви игри.

В рамките на фестивала са предвидени и два туристически прехода – единият с изкачване до връх Исполин, а другият – с опознавателен характер и достигане до географския център на България.

Спортните натури предизвикваме с волейболен турнир, традиционната футболна надпревара и стена за катерене.

Поляната на Узана ще приюти и истинските пазители на българския вкус и храни с Фермерски пазар и през трите дена. Фермерските игри този път ще дадат възможност и на децата да премерят своя усет за битка и похвати от ежедневието на фермера. А как да вкараме екологичното в домакинството ще разкрие новата зона „Еко Бит“.

Разбира се организаторите са помислили и за ценителите на вкусна храна и разхлаждащи напитки в пространство „НаЗдраве“, където ще може да изненадате сетивата си с вкусна, здравословна, богата на аромати храна, но трябва да знаете, че пластмасовите прибори са строго ограничени! НО може да донесете своя чаша или да вземете узанска чаша срещу депозит. Така ще намалите образуването на отпадъци и ще получите отстъпка при покупка на напитка в зоната.

Внимание ще отделим и на домашните любимци в първия конкурс за кучета „Красота и нрав“, а в шатрата на габровския приют за кучета ще може да срещнете своя нов четириног приятел, който на място да осиновите.

Цялата програма на Узана пояна фест е на сайта на събитието http://uzanafest.gabrovo.bg, а къде ще е разположена всяка една зона – може да се ориентирате и на картата на фестивала Узана Поляна Фест.

Как да стигнете до фестивалното градче? Организаторите предлагат да използвате екологичните автобуси, които Общински пътнически транспорт Габрово пуска извънредно за дните 19, 20 и 21 юли. Стремежът е да се улесни пътуването до фестивала и да се подкрепи екологичния градски и междуградски транспорт.

РАЗПИСАНИЕ

НАПРАВЛЕНИЕ ГАБРОВО-УЗАНА
Автобусите тръгват от спирка АВТОГАРА, преминават през пл. „Възраждане“ и
всички спирки от обществения транспорт по маршрута Автогара-Узана. Крайната
спирка в м. Узана е до почивна база “Горски дом”, на 50 метра от фестивалното
градче.

Петък, 19 юли – 12:00ч. – 15:00ч. – 18:00ч. – 19:00ч.
Събота, 20 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 14:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. –
18:00ч. – 20:15ч.
Неделя, 21 юли – 9:00ч. – 10:00ч. – 15:00ч.

НАПРАВЛЕНИЕ УЗАНА – ГАБРОВО
Автобусите тръгват от временната спирка при разклона за почивна база „Горски
дом“. Крайната спирка в гр. Габрово е АВТОГАРА.
Петък, 19 юли – 13:30ч. – 16:30ч. – 23:00+ч.
Събота, 20 юли – 10:00ч. – 11:00ч. – 12:00ч. – 13:00ч. – 15:00ч. – 16:00ч. – 20:30ч. –
23:00+ч.
Неделя, 21 юли – 10:30ч. – 12:30ч. – 16:00ч.

Цена на билет: 4 лв.
За деца*: до 7 години – безплатно; За деца до 14 години – 2 лева.

ВАЖНО! Последният автобус (23,00+ часа) в петък и събота вечер ще изчака
пътуващите до приключване на вечерния концерт.

Зареди още

Новини

ДПБ – Севлиево е акредитирана за база за обучение на специализанти

Published

on

Държавна психиатрична болница – град Севлиево (ДПБ – Севлиево) е акредитирана за база за обучение на специализанти лекари, медицински сестри и фелдшери. Това съобщи д-р Донка Господинова, директор на лечебното заведение.

„Със заповед на Министъра на здравеопазването ДПБ – Севлиево бе оценена високо и получи акредитация да стане база за обучение на специализанти. Това е висок атестат за работата на екипа ни и базата, която имаме. Младите лекари ще специализират четири години при нас, а медицинските сестри и фелдшерите по една година“, каза д-р Господинова.

Последната акредитация, която е получила лечебното заведение е била през 2000-на година, а голямата цел на новия атестат е да се обнови и подмлади личния състав на Държавната психиатрична болница град Севлиево.

„Двама лекари са заявили своята специализация в ДПБ – Севлиево и ще бъдат зачислени към нея до два месеца. След тази специализация те ще имат пет-годишни договори за работа в лечебното заведение“, допълни д-р Господинова.

Според нея няма недостиг на медицински сестри в ръководеното от нея лечебно заведение, но трябва да се работи по подмладяване и обновяване на състава му. За да се стигне до получаване на акредитацията за обучителен център, екипът ръководен от д-р Господинова е работил да се актуализират правилниците, нормативните документи и наредби, непрекъснато да се подобряват условията за работа и лечение. Това според нея е висока оценка за всичко свършено от екипа ѝ.

„Както всички държавни лечебни бази и нашата има нужда от ремонт. С наличния бюджет се справяме с текущите такива, очакваме бюджет за по-голям ремонт. Лечебното заведение не изпълнява клинични пътеки и зависи само и единствено от бюджетът определен от Министерство на здравеопазването, което прави някои дейности по-трудно осъществими спрямо многопрофилните лечебни заведения“, допълни д-р Господинова.

По думите ѝ по-възрастните служители в Държавната психиатрична клиника град Севлиево винаги са били отворени към новите такива. Приемствеността е налице през целия период, в който д-р Господинова е работила в лечебното заведение.

Лекарите и медицинските сестри с по-голям опит винаги са се старали да учат по-младите и това според д-р Господинова е много добър пример. Тя допълни, че другата Държавна психиатрична болница получила акредитация за обучение, но през миналата година е тази в град Пазарджик.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица