Свържи се с нас

Новини

Валери Митов: Младите хора са приоритет на БСП!

Published

on

Валери Митов, кандидат за народен представител, втори в листата на КП „БСП за България“ в 7 МИР – Габрово: Приоритетите на БСП са насочени преди всичко към младите хора, обвързани са с данъчни облекчения и конкретни цифри.

– Г-н Митов, Вие сте от младото поколение политици в БСП. Много от връстниците Ви избраха да търсят реализация в столицата или в чужбина, вие защо предпочетохте Габрово и България?
– Габрово е прекрасен град с многовековна история, със забележителен принос в българската култура, просветните традиции и индустриалния прогрес. Имал съм много възможности да напусна родното си място, но тук е моят живот, моето семейство и приятели. Дано не прозвучи патетично, но съм взел решение, дал съм си дума, че ще се боря със сърце и разум за доброто на Габрово, за по-доброто бъдеще на всички мои съграждани. Чувствам сили да поема тази отговорност.

В листите на партията има много млади хора, не само в нашия избирателен район, а и в цялата страна. Сигурен съм, че това обновление е в основата на един силен резултат.

– Най-големият проблем на областта, свързан с младите хора, е демографският. Какво ще направи вашата партия, какво сте записали в предизборната си програма, за да има реална подкрепа и грижа за тях?
– Липсата на работни места с добро заплащане и възможност за кариерно развитие, ниските доходи, засилената миграция към големите центрове са основните проблеми в Габровска област. В нашите стратегически приоритети грижата за младите хора е разписана детайлно, конкретно, с ясни количествени показатели, за да се постигне висококачествено образование и държавна подкрепа за младите хора.

Ще цитирам: предвиждаме увеличаване на държавното финансиране за образование и наука на най-малко 5% от БВП, процент повече от програмите на други партии; подобряване на материалните условия в училищата и детските градини с цел постигане на съвременни стандарти; почти двойно увеличаваме еднократните помощи при раждане – досега за първо дете беше 250 лв., а в нашата програма е 500 лв., за второ дете – 1000, за трето – 1500 лв.; родителите, които са осигурени минимум една година назад, ще получават еднократна помощ от 6500 лв. за всяко второ и трето дете; ще се увеличи и еднократната помощ за майки студентки на 6500 лева – сега е 2 880; месечният размер на майчинството през втората година ще стигне до размера на минималната работна заплата – от 380 до 650 лв.; на всички деца от първи до четвърти клас ще бъде давана еднократна помощ в началото на учебната година от 250 лв.

Много важна стъпка е въвеждането на безплатни учебници от първи до дванадесети клас. Безплатни ще бъдат и лекарствата за деца до 14 години. В грижата за младите хора предвиждаме и данъчни облекчения. Например, намаляване на данъчната и осигурителна тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете. Също така, нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

България се топи всеки ден. Демографската катастрофа става все по-видима. Затова казваме, че младите хора и децата са наш абсолютен стратегически приоритет.

– За културата предвиждате ли увеличение на средствата?
– Целта ни в следващото Народно събрание е да постигнем 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП) за култура. В последния бюджет са заделени едва 0.4 процента. Ако изчислим, според последния бюджет 1 процент е над милиард и сто милиона. Досега се отделя около една четвърт от това, към което ние се стремим. Предвижда се увеличаване на заплатите на библиотечни и музейни работници.

– Какво конкретно предвиждате за местната икономика, за малкия и среден бизнес?
– На първо място, бих казал, намаляване на административната тежест, включително на счетоводната отчетност на малките предприятия, дребните търговци и производителите. Разбира се, това е свързано с цялостната реорганизация на електронното управление и въвеждане на работеща цифрова инфраструктура, което включва разработване, поддържане, мрежи с голям капацитет… трябва да вървим към това.

Ще насърчаваме достъпа на малките и средни предприятия до алтернативни източници на финансиране като емисии на акции и облигации, различни механизми, които облекчават нуждите на оборотния капитал, като факториг например. За укрепване на местната икономика предвиждаме инвестиции в индустриални паркове, бизнес инфраструктура и социални предприятия, които да имат изразен социален ефект върху уязвимите групи.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

Започват обходите на преброителите в региона

Published

on

Преброителите започват обхода в предварително определените участъци от 18 септември и ще продължат до 3 октомври.

Те ще минават между 8.00 и 20.00 ч. всеки ден, включително в събота, неделя и празничните дни.

Задачата им е да опишат всички жилищни сгради, необитаваните жилища и да преброят домакинствата, които не са се преброили онлайн или не възнамеряват да го направят електронно до 30 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ново разписание по някои маршрути на обществения транспорт, тръгващ от Габрово

Published

on

„Общински пътнически транспорт“ EOOD публикува актуална информация, във връзка на направени промени по някои маршрутни линии от обществения транспорт, тръгващ от Автогара – Габрово.

Часове на тръгване:
Габрово -София – 6:15ч. 12:00ч./работни дни/; 12,00ч. /почивни дни/

Габрово-Велико Търново – 7:30;16:30ч. /работни и почивни дни/;

Габрово-Севлиево/обиколно/ работни дни– 6:00; 8:00; 10:00; 12:00; 14:00; 16:00; 18:00ч.
Габрово-Севлиево/обиколно/ почивни дни– 8:00; 12:00; 18:00 ч.

Борики, Ясени – 14:00 ч./понеделник, сряда, петък/

Николчовци, Лоза, Армените – 15:00ч./работни дни без сряда/

Николчовци, Лоза, Армените, Новаковци – 15:00ч /сряда/

Стоевци/Гъбене/Музга – 15:00ч./работни дни/ Стоевци/Гъбене/Музга – 12:00ч./Понеделник/

Ясени – 6:10; 17:20ч. /работни дни/
Ясени – 9:30ч./събота/
Ясени – 15:00ч./неделя/

Боженци – 8:00; 17:05ч./работни дни/
Боженци – 13:00 /сряда/
Боженци – 8:30; 17:05ч. /почивни дни/

Лоза – 6:00/работни дни/; 17:30ч. /работни дни/;

Армените,Стоевци,Михайловци – 5:30;17:30ч. /работни дни/; Лоза,
Армените,Стоевци,Михайловци – 6:30ч. /събота/

Лоза, Армените,Стоевци,Михайловци – 16:00ч. /неделя/

Музга – 6:00; 18:10ч./работни дни/

Музга/Стоевци –10:30ч. /събота/ Музга/
Стоевци –18:10ч. /неделя/

Костенковци – 7:00; 17:00ч. /работни дни/
Костенковци – 7:00ч. /събота/
Костенковци – 17:00ч. /неделя/

Поповци – 6:50;18:30ч. /работни дни/
Поповци – 15:15ч.

Рязковци/Думници/Киевци – 9:00; 13:00ч. /Понеделник и Сряда/

Орловци – 6:30; 16:45ч./работни дни/

Здравковец – 6:00; 17:30ч./работни дни/
Здравковец – 13:00ч. /сряда/
Здравковец – 7:30ч. /събота/
Здравковец – 18:00ч. /неделя/

Николчовци – 6:00; 18:00ч./работни дни/
Николчовци/Лоза/Армените – 11:00ч./вторник/
Николчовци – 9:00ч. /събота/
Николчовци – 19:00ч. /неделя/

Балани – 8:30;15:00ч./сряда/
Балани – 8:30.18:00ч./събота/

Дебел Дял – 10:00;16:00 ч;/сряда/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 10:00 ч./събота/
Дебел Дял/ВРЪБЦИ/ – 14:30ч./неделя/

Тота Венкова – 9:00;15:00 ч./сряда/
Узана – 08:00; 15:30ч. /събота/
Узана – 15:30ч./неделя/
Соколски манастир – 8:45; 12:45ч. /сряда/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово

Published

on

Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%). Това става ясно от информация на Министерството на образованието и науката относно карантинираните учители и ученици в началото на учебната година в цялата страна.

По-малко от 1% учители са под карантина заради заболяване от КОВИД-19 или контакт със заразен в началото на учебната година. Те са 0,66 % от общия брой педагогически специалисти в страната, информират още от образователното министерство.

Най-висок е делът на карантинирани преподаватели в област Търговище – 1,42%. Малко над 1% са учителите в областите Видин и Ямбол, които не са в училище заради пандемията. Почти няма заразени или контактни преподаватели в област Габрово (0,33%) и Русе (0,39%). Още по-нисък е процентът на поставените под карантина ученици в страната – 0,31%.

Най-много са останали в къщи в областите Силистра и Разград – по 0,53%. Министерството на образованието и науката (МОН) има достъп до актуалните данни за карантинираните учители и ученици въз основа на споразумение с Министерството на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД за обмен на статистическа информация.

Тя се предоставя единствено обобщена и без никакви лични данни. Всекидневното проследяване на заболяемостта в страната, в отделните области, населени места и училища е необходимо, за да се осигури локалният подход, заложен в насоките за работа на образователната система в условията на пандемия.

Решенията за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда на паралелка, випуск или цяло училище ще бъдат гъвкави и ще се взимат въз основа на обективна информация за епидемичната ситуация на възможно най-ниско ниво.

До момента министърът на образованието и науката не е издал заповед за преминаване към дистанционни занятия на цели випуски или училища по медицински причини. Директорите на училища имат право да взимат такива решения за отделни паралелки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица