Свържи се с нас

Новини

Валери Митов: Младите хора са приоритет на БСП!

Published

on

Валери Митов, кандидат за народен представител, втори в листата на КП „БСП за България“ в 7 МИР – Габрово: Приоритетите на БСП са насочени преди всичко към младите хора, обвързани са с данъчни облекчения и конкретни цифри.

– Г-н Митов, Вие сте от младото поколение политици в БСП. Много от връстниците Ви избраха да търсят реализация в столицата или в чужбина, вие защо предпочетохте Габрово и България?
– Габрово е прекрасен град с многовековна история, със забележителен принос в българската култура, просветните традиции и индустриалния прогрес. Имал съм много възможности да напусна родното си място, но тук е моят живот, моето семейство и приятели. Дано не прозвучи патетично, но съм взел решение, дал съм си дума, че ще се боря със сърце и разум за доброто на Габрово, за по-доброто бъдеще на всички мои съграждани. Чувствам сили да поема тази отговорност.

В листите на партията има много млади хора, не само в нашия избирателен район, а и в цялата страна. Сигурен съм, че това обновление е в основата на един силен резултат.

– Най-големият проблем на областта, свързан с младите хора, е демографският. Какво ще направи вашата партия, какво сте записали в предизборната си програма, за да има реална подкрепа и грижа за тях?
– Липсата на работни места с добро заплащане и възможност за кариерно развитие, ниските доходи, засилената миграция към големите центрове са основните проблеми в Габровска област. В нашите стратегически приоритети грижата за младите хора е разписана детайлно, конкретно, с ясни количествени показатели, за да се постигне висококачествено образование и държавна подкрепа за младите хора.

Ще цитирам: предвиждаме увеличаване на държавното финансиране за образование и наука на най-малко 5% от БВП, процент повече от програмите на други партии; подобряване на материалните условия в училищата и детските градини с цел постигане на съвременни стандарти; почти двойно увеличаваме еднократните помощи при раждане – досега за първо дете беше 250 лв., а в нашата програма е 500 лв., за второ дете – 1000, за трето – 1500 лв.; родителите, които са осигурени минимум една година назад, ще получават еднократна помощ от 6500 лв. за всяко второ и трето дете; ще се увеличи и еднократната помощ за майки студентки на 6500 лева – сега е 2 880; месечният размер на майчинството през втората година ще стигне до размера на минималната работна заплата – от 380 до 650 лв.; на всички деца от първи до четвърти клас ще бъде давана еднократна помощ в началото на учебната година от 250 лв.

Много важна стъпка е въвеждането на безплатни учебници от първи до дванадесети клас. Безплатни ще бъдат и лекарствата за деца до 14 години. В грижата за младите хора предвиждаме и данъчни облекчения. Например, намаляване на данъчната и осигурителна тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете. Също така, нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години.

България се топи всеки ден. Демографската катастрофа става все по-видима. Затова казваме, че младите хора и децата са наш абсолютен стратегически приоритет.

– За културата предвиждате ли увеличение на средствата?
– Целта ни в следващото Народно събрание е да постигнем 1 процент от брутния вътрешен продукт (БВП) за култура. В последния бюджет са заделени едва 0.4 процента. Ако изчислим, според последния бюджет 1 процент е над милиард и сто милиона. Досега се отделя около една четвърт от това, към което ние се стремим. Предвижда се увеличаване на заплатите на библиотечни и музейни работници.

– Какво конкретно предвиждате за местната икономика, за малкия и среден бизнес?
– На първо място, бих казал, намаляване на административната тежест, включително на счетоводната отчетност на малките предприятия, дребните търговци и производителите. Разбира се, това е свързано с цялостната реорганизация на електронното управление и въвеждане на работеща цифрова инфраструктура, което включва разработване, поддържане, мрежи с голям капацитет… трябва да вървим към това.

Ще насърчаваме достъпа на малките и средни предприятия до алтернативни източници на финансиране като емисии на акции и облигации, различни механизми, които облекчават нуждите на оборотния капитал, като факториг например. За укрепване на местната икономика предвиждаме инвестиции в индустриални паркове, бизнес инфраструктура и социални предприятия, които да имат изразен социален ефект върху уязвимите групи.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП, във връзка с парламентарни избори 2021, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 4 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Любопитно

Почти всяко домакинство в региона има достъп до интернет

Published

on

Резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 г. в област Габрово показват, че 83.7% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си, при средно 83.5% за страната.

За областта е отбелязан ръст от 6.2 процентни пункта спрямо предходната година, който е по-висок от регистрирания за страната – 4.6 пункта. По този показател област Габрово се нарежда на второ място в рамките на Северен централен район.

През 2021 г. 74.6% от лицата в област Габрово, на възраст между 16 и 17 навършени години, използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. Мъжете в областта са по-активни при регулярното използване на интернет – техният относителен дял е 78.8%, при 69.4% за жените, като при мъжете относителния дял е по-висок от средните за страната с 3.7процентни пункта, а при жените е по-нисък с 3.4 процентни пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Габрово 92.9% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 72.5% от лицата със средно образование. В сравнение с 2020 г. по този показател намалява относителният дял на лицата с висше и основно и по-ниско образование съответно с 0.9 процентни пункта и със 7.3 процентни пункта.

Данните за 2021 г. в национален мащаб показват, че при лицата с основно или по-ниско образование делът на регулярно използващите глобалната мрежа варира между 69.8% за област Бургас и 21.3% за област Кюстендил. При лицата със средно образование относителният дял се движи между 89.8% за област Шумен и 53.6% – за област Пазарджик.

При висшистите относителният дял на лицата, регулярно използващи интернет в отделните области на страната е между 100.0% за областите Перник и Ловеч 79.6% за област Ямбол.

Данните от изследването за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2021 г. сочат, че относителният дял на лицата в област Габрово, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с публичните институции през последните 12 месеца е 20.2% при 26.6% средно за страната.

В рамките на Северен централен район с най-висок относителен дял е област Силистра -28.6%, докато в област Разград – 10.6% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. Област Благоевград е с най-висок относителен дял в страната – 43.8%.

В сравнение с 2020 г. делът на лицата в област Габрово, използващи интернет с цел взаимодействие с институции от публичния сектор, намалява с 3.1 процентни пункта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха севлиевец, метнал се да кара в нетрезво състояние

Published

on

44-годишен от Севлиево бе засечен пиян зад волана на „БМВ“. Нарушението му било хванато в събота, 15 януари, около 02.00 часа в ж.к. „Атанас Москов“.

При проверката водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 1.48 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Наркотиците не се отплатиха на 29-годишен шофьор

Published

on

29-годишен водач остана без шофьорската си книжка, след като бе заловен да управлява дрогиран.

Случаят е от Трявна. Снощи, около 20.40 часа, на ул.“Ангел Кънчев“ екип на полицията спрял за проверка “Ланчия Делта“.

Водачът – 29-годишен тревненец, бил тестван за употреба на наркотици, като дрегерът отчел положителен резултат за употреба на матамфетамин.

Мъжът дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица