Свържи се с нас

Новини

Съветниците на БСП – Габрово: Ние сме отговорна опозиция

Published

on

Иван Калчев, Генади Цитлакидис, Миглена Пройнова, Николай Косев и Здравко Кънчев, общински съветници от групата на БСП за България в Общински съвет – Габрово, дадоха пресконференция, на която коментираха Бюджета за 2024 година на Община Габрово. В изказванията си общинските съветници от „БСП за България“ подчертаха, че са отговорна опозиция, която е готова да подкрепи всяко разумно и аргументирано предложение.

Защо не подкрепиха Бюджет 2024? Миглена Пройнова очерта новата конфигурация в Общински съвет – Габрово след последните местни избори. „За първи път ГЕРБ няма мнозинство. С гласовете си останалите групи могат да блокират предложения за решения. Това, като опозиция, ни поставя в ситуация да преценяваме нашата отговорност и тя е много голяма, за да не блокираме работата на Общината, да не затрудняваме вторичните разпоредители с бюджетни средства в области като образование, здравеопазване.

Какво се случи преди внасянето на бюджета в ОбС от кмета? Предложението за бюджет беше внесено на 30 януари, вторник, комисиите започнаха своята работа в четвъртък, на 1 февруари. Тоест времето за работа преди комисиите беше малко, за да може всеки един от съветниците да се запознае с материалите за обсъждане, самия доклад по бюджета и 17 приложения. Беше изключително натоварена работа и не всички съветници успяха да се справят с тази задача. Материалите бяха големи по обем, разбира се, и конкретика в тях е много голяма.

Затова останаха много неизчистени въпроси преди заседанието на ОС на 7 февруари. Въпроси, които не успяхме да зададем на заседанието на комисиите, които от своя страна работиха повече. Комисията на г-н Николай Косев може би 5 часа работи. Но въпреки всички усилия не можаха да се изчистят много въпроси, на които ние държим да имаме отговор, за да гласуваме по съвест и аргументирано.

Кметът Таня Христова беше любезна да покани представители на всяка една група, за да можем да обсъдим всички предложения, които опозиционните групи са внесли в Общински съвет. Много голяма част от тези предложения намериха място в предложението за бюджет 2024.

Ще се спра на нашите предложение. Още през ноември миналата година започнахме разговор за повишаване заплатите на кметове на населени места. Предложихме диференцирано заплащане на кметовете, съобразно броя на жителите.

Администрацията предложи 1 800 лв, което беше нашето предложение за населени места от 200 до 300 жители. Ние приехме това, защото то удовлетворява потребностите и е по-добре за повече кметове. Те са много натоварени с много и различни ангажименти.

Другото предложение беше за увеличаване средствата за новородено или осиновено дете. Ние предложихме от 200 да станат 500 лева, това също залегна в бюджета. Това е малка, но стъпка да работим, за да подобрим условията, в които семействата отглеждат децата си.

На трето място – внесохме предложение за 14 улици, за които смятаме, че е необходим спешен ремонт. Улички от кварталите на Габрово, където хората изпитват огромни трудности, особено зимата, да се справят с тази инфраструктура.

Направихме една приемна в квартал Лисец, където хората споделиха, че детската площадка се нуждае от спешен ремонт, че тя се посещава от 36 деца. Направихме аргументирано предложение и площадката също е включена в бюджета.

И едно добро предложение от Николай Косев, което той лично входира в ОС, е една наредба, която е за стимулиране на млади специалисти, от които община Габрово има нужда. Предимно медицински специалисти, но и от други сфери. Предлага да се заплатят семестриалните такси и издръжка по време на следване. Това също е прието – не като Наредба, а като Програма.

За нас е важно, че основната идея, която Косев предлага, е останала и са определени 25 000 лева, които ще бъдат използвани предимно за медицински специалисти, които ще останат да работят на територията на Общината. Това е, което се случи преди внасянето на бюджета – Остава логичният въпрос „Защо не се гласува въпреки, че нашите предложения са приети и намериха място в бюджета“.

Първо тези предложения са една малка част от това, което ние бихме направили. Нашият капацитет като група ни позволява да направим много повече и много по- аргументирани предложения. Но времето с това извънредно заседание не позволи да се случи.

На второ място останаха много въпроси, на които ние ще търсим отговори. Става въпрос за конкретно заложени параметри на издръжка и на културни институти, също и относно инвестиционната програма на Общината. Надяваме се, че тези въпроси могат да намерят отговор до следващото внасяне на бюджета в ОС.

Именно защото ние всички сме много отговорни, работим много конкретно, посещаваме на места обектите, които са в инвестиционната програма на общината, за да видим какво се случва, докъде са стигнали.

Имаме въпроси, внесени в Общинския съвет относно това, кога са подписани актове 15, кога са разплатени проектите, в срок ли са завършени, оттук и презумпцията защо се работи, след като са разплатени. Очакваме отговори на тези въпроси. Трябва да се диша във врата на властта и ние възнамеряваме да правим това през този мандат“, коментира Пройнова.

„14-те улици ще бъдат огледани през месец март, за да се види кои са по-приоритетни – така ни беше отговорено, което не ни удовлетворява. Тъй като са включени в перо „текущи ремонти“ и за тях няма конкретен списък, ще изискаме конкретен списък поне за първото полугодие. Той не може да бъде пълен, непрекъснато излизат проблеми, но ще държим на списък.

Това са обекти, които са изникнали от конкретни срещи на съветниците от „БСП за България“ с гражданите, от належащите им нужди.

Наш приоритет също е да се насочат повече средства и към малките населени места. В приложението към бюджета виждаме, че кметовете разполагат със суми от хиляда и няколко лева до 3 700 беше най-голямата сума и това е всичко, което те могат да използват за материали и ремонти. Безкрайно недостатъчно.

Разбира се, тук ще бъде изтъкнат аргументът, че има големи инфраструктурни проекти за водоснабдяване на групи села, което е към капиталовата програма. Но това не означава, че кметовете на кметства не трябва да разполагат с ресурс да изпълняват малки публично-частни партньорства. По този начин ще се активират и хората, и ще могат да се свършат много неща“, добави още тя.

Общинският съветник Николай Косев съобщи, че впоследствие ще бъдат изработени критерии кой ще бъде финансиран по Програмата за млади специалисти и с какъв процент.

„Към момента сме предложили минималното финансиране да е 50 процента от минималната работна заплата, максималното – 100%. Говоря за месечна стипендия. В това число влиза да бъдат поемани и семестриалните такси за студенти от медицински специалности“, каза той.

Технически какво очаква „БСП за България“ да се случи? „Очакваме, каза Миглена Пройнова – за втори път бюджетът да бъде внесен в ОС. Очаквам, лично да има срещи, дискусии предварително не само в комисиите, но и срещи в експертни групи, които могат да „изчистят“ някои проблеми, които бяха поставени на последното заседание. Някои въпроси се поставиха директно на заседанието поради липса на обективна възможност да се поставят преди. Не можем да вземем решения без информация и аргументи. Става въпрос все пак за преместване на големи суми от едно перо в друго.“

Косев също подчерта, че предложенията са направени в последния момент и по думите му е нямало възможност да вземем адекватно, информирано решение.

Общинският съветник Иван Калчев, който е експерт в областта на строителството, даде примери за изпълнение на проекти в община Габрово, при които не са спазени сроковете за завършване, а дейностите са предварително разплатени, като подчерта, че контролът е занижен, натрупват се въпроси, на които „БСП за България“ ще търси отговори.

Новини

Празнуваме Цветница!

Published

on

Православната и Католическата църква празнуват днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. Пада се в шестата неделя на Великия пост.

На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.

След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне.

Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев”.

Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Moже да си направите венче,с което да се накичите(пожелание). В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и др.

Зареди още

Новини

Днес е Лазаровден!

Published

on

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос (Йоан, гл. 11:1 – 45). Когато умира, четири дни след неговата смърт той въскръсва. Бог казва – „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.

Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Източник: Уикипедия.

Зареди още

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица