Свържи се с нас

Новини

Ново поколение лазер за лечение на урологични заболявания в габровската болница

Published

on

МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ разполага с ново поколение лазер за лечение на широк спектър урологични заболявания. Това съобщи д-р Георги Атанасов, началник на Урологичното отделение. „ Инвестиция в бъдещето – така мога да определя новия лазерен апарат, с който разполага Урологичното отделение в МБАЛ “Д-р Тота Венкова“, коментира специалистът.

Апаратурата решава голям набор от здравословни проблеми. В Северна България няма друго лечебно заведение, което да притежава апарат от такъв висок клас. Лазерът се използва за лекуване на бъбречно-каменна болест, премахват се камъни, разположени в пикочния мехур, уретера и дори в бъбреците. С тази техника значително се подобряват способите за безкръвно лечение на бъбречно- каменната болест.

Преди се е използвало литотриптер, което е позволявало да се разбиват камъни, с размер до 2 см. Още при първата операция с лазера е бил премахнат камък, с размер от 5-6 см.

Другото приложение на лазерните операции е при доброкачествената простатна хиперплазия. Лазерът е златен стандарт за лечение на заболяването, което се характеризира с увеличение на простатната жлеза.

Той дава възможност да се лекуват пациенти, които в миналото трябваше да бъдат оперирани по класически отворен способ. Приложението му е при пациенти със значително увеличени обеми на простатната жлеза.

„По-малко увеличените простатни жлези се лекуват по друг безкръвен метод, който също се извършва в Габрово, т.е. ние сме обхванали всеки един вариант за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия,“, обясни още д-р Георги Атанасов.

Д-р Атанасов работи над 20 години в габровската болница, където започва професионалният му път. Споделя, че да е уролог е сбъдната му мечта, а голямата му цел е да предлага грижа и иновации за пациентите.

“Урологията се промени изключително много в последните две десетилетия. Навлезе нова техника, видоизмени се и се модернизира. Мога смело да кажа, че това е една от най- напредничавите специалности, тъй като използването на скалпел и електронож вече е абсолютна отживелица. Отворените и класическите операции все по-рядко се правят“, коментира още д-р Атанасов.

Той уточни, че специализациите му в белгийската болница OLV, с която МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ има партньорство, са подпомогнали значително развитието му като професионалист. Принос за изграждането му има и съвместната работа с гостуващия доктор Фонтейн.

“Като областна болница се стремим да поддържаме европейско равнище. Доказателство за това е фактът, че новият лазер в Урологичното отделение в Габрово е със същите параметри като този, който използват в партньорската ни болница в Белгия. Това се забелязва от пациентите и от младите колеги, които избират да се развиват в МБАЛ “Д-р Тота Венкова“.

Към момента имаме двама специализанти. Доктор Симеон Стефанов беше за 1 месец на специализация във белгийската болница, където се обучава да работи с лазера. Другият млад колега е доктор Стилиян Ибовски.

За позитиви на професията си той определя ежедневните победи в името на здравето- да се постави правилната диагноза, да се приложи най-адекватното лечение, да се покаже човешко отношение.

„Важно е да предоставяме навременна и коректна информация на пациентите, както и да се проследява развитието на заболяването. Индивидуалното отношение се прилага в комбинация с изпитани от опита методи, за да постигнем оптимален резултат“, разясни д-р Атанасов.

Прилагането на тези прости принципи, богатата експертиза на лекарите и съвременната техника нарежда отделението след най-добре развиващите се в Северна България.

Новини

Д-р Чавдар Ангелов: „Паметникът на Свободата е символ на обединението“

Published

on

„Паметникът на Свободата е символ на обединението, той е единственият паметник в страната, създаден с решение на Народното събрание. Това е политически акт, но и потвърждение за значимостта на монумента. Слуховете за демонтирането на паметника са неверни, предстоящият ремонт е плод на над 8-годишен труд. Тържествата за 3-ти март ще се състоят без промяна. През месец август планираме Националното честване „Шипченска епопея“ съвместно с областния управител Мария Башева- Венкова, която е също тук тази вечер.“ , това каза директорът на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ Чавдар Ангелов на среща под надслов „Памет за Паметника на Свободата“.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово по инициатива на музея, Ротари клуб и Община Габрово. В рамките му проф. Вера Бонева и д-р Чавдар Ангелов представиха миналото, настоящето и бъдещето на славния монумент. Модератор на дискусията бе Пламен Иларионов.

Предпремиерно бе представен и откъс от филм, посветен на 140-годишнината от създаването на „Опълченците на Шипка“. Кадрите са събирани в продължение на 3 години, а инициативата за заснемането им е на арх. Пламен Мирянов.

Проф. Бонева припомни, че свидетелства за зараждането на идеята за паметника се откриват в писмените сведения на Учредителното събрание от 1878 година и се свързват с имената на Петко Каравелов, Петко Славейков и Стефан Беров.

Тя разясни, че идеята оживява благодарение на поборническите дружества, които я поддържат жива до 30 октомври 1920 г.- датата на създаване на Комитет за изграждане на паметник за освобождението и възраждането на българския народ. 2 години по-късно символно е положен основният камък на градежа. Строежът започва през 1926г. и продължава до 1930 г. Освещаването му е през месец август 1934 г., като тази година се навършват 90 лета от символния акт.

Паметникът на Свободата е построен на връх Св. Никола, а не на връх Шипка, където са се водили боевете. Бонева поясни, че причината за това решение е по-равният терен на връх Св. Никола. Името на върха е променяно през годините- от Св. Никола на Ген. Столетов, от Ген. Столетов на Шипка, а днес отново е с първото си наименование.

Д-р Чавдар Ангелов разясни, че в идните месеци ще започне дългоочакваният ремонт на паметника. Той подчерта, че осъществяването му е наложително, за да се запази монумента. Дейностите ще дадат категорични отговори за достоверността на множеството „легенди“ за паметника. Според една от тях на третия етаж във вътрешността на монумента е била разположена стая с документи на Борис III.

За нея свидетелстват показания на Пеньо Колев Бомбето- ръководител на бригадата, извършила основния строеж на паметника. „По време на ремонта ще бъдат свалени дебелите пластове изолационни материали, които са поставяни през 60-те и 70-те години на миналия век, за да затоплят стените. Така ще се стигне до оригиналния вид на градежа и ще се види дали съществува описания от Бомбето процеп.“, разясни още Ангелов.

Финал на срещата постави Пламен Иларионов с цитат от речта на Борис III при откриването на монумента: „Всеки паметник, обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка. И да го предадем на нашите потомци.“

Зареди още

Крими

17-годишен задигна кола и катастрофира с нея в Габрово

Published

on

17-годишен габровец, известен на МВР, бе уличен в извършването на автокражба. Непълнолетният ще отговаря пред Закона за действията си от 22 февруари, когато от ул.“Видима“ задигнал лек автомобил „Фолксваген Пасат“, с когото в последствие катастрофира.

Сигнал за престъплението бил подаден в полицията в 08.15 часа от собственика на колата, който не я открил на мястото, където я бил паркирал. По случая веднага започнало да тече разследване, в резултат на което откраднатият автомобил бил установен на ул.“Индустриална“, с видими следи от претърпяно пътнотранспортно произшествие.

След проведените оперативно-издирвателни мероприятия разследващите стигнали до извършителя на престъплението. Това бил 17-годишният младеж от Габрово.

Зареди още

Икономика

Минимален спад на работещите в региона

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на декември 2023 г. са 38.0 хил. души, като намаляват с 0,1% спрямо края на септември 2023 г. Това съобщиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“.

В сравнение с края на третото тримесечие на 2023 г. намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Транспорт, складиране и пощи“.

Увеличават се наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности“, „Култура, спорт и развлечения“, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ и „Образование“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 45.7% и 11.5%. В края на декември 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се намаляват с 0.9 хил., или с 2.4%.

Най-голямо намаление на наетите в процентно изражение се наблюдава в икономическите дейности:, „Създаване и разпространение на информация и на творчески продукти; далекосъобщения“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Операции с недвижимо имущество“ и „Административни и спомагателни дейности“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица