Свържи се с нас

Новини

Стойнев: Не осъждаме инфраструктурните проекти в Габровско, а начина на изпълнението им

Published

on

„Винаги има няколко пътя да се изпълни нещо, обикновено „обходният“, този който заобикаля правилата, се оказва най-скъп и носи рискове“, така Драгомир Стойнев коментира темата за качеството на инфраструктурното строителство в Габровско, повдигната по време на разговорите му с граждани.

Водачът на листата на „БСП за България“ имаше срещи в града и в с. Яворец тази сутрин.

Той даде пример с качеството на изпълнение на Западния обходен път на Габрово и последвалият „ремонт на ремонта“. Стойнев обяви, че има информация за лошо изпълнение на предпазните съоръжения по пътя и организиране на следваща обществена поръчка за нови укрепителни дейности.

„Отдавна следя темата с обходния път на гр. Габрово, който е част от Транс- европейски транспортен коридор №ІХ Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис, заради работата ми в Старозагорско и Хасковско. Представители на местното самоуправление и граждански структури в Габрово, също са ме търсили за съдействие. Има въпроси по този проект, които трябва да бъдат изяснени“.

Стойнев уточни, че става въпрос за допълнителни дейности на стойност 5 милиона лева по обезопасяване на новоизграденото пътно съоръжение. Те включват укрепване и обезопасяване на скатове, тъй като се оказало, че защитните съоръжения, изградени при строителството на обходния път, не могат да издържат. „Не мога да приема отговора, че за това са виновни геоложките условия. Говорим за голям проект и би следвало проектираните съоръжения да са изчислени и изпълнени съобразено с геологията, включително и при тежки климатични условия.“, каза още Стойнев.

Стойнев ще поиска отговори и проверки на национално ниво в мандата на следващия парламент. Притеснителна според него била и гледката на незаустената в колектори вода, която директно се излива по скатове и поляни, замърсявайки природата със съдържащите се в нея масла, луга, антифриз, инертни материали.

„Пътят е такъв какъвто е. Въпросът е какво може да бъде направено – първо за безопасността на трафика по него, и второ като търсене на отговорност за евентуално лошо изпълнение. И търсенето на отговорността не е самоцел или политически реваншизъм. Отговорността е превенция, за да не се случват „пропуски“ и „пестеливост“, която освен през бюджета, ощетява гражданите и бизнеса пряко, създавайки рискове за работата им“, каза още Стойнев.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на КП „БСП за България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „БСП за България“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица