Свържи се с нас

Култура

Младите ще окупират библиотеката в Дряново

Published

on

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

Младите в Дряново ще окупират градската библиотека, информираха от сдружение МОГА – Дряново. Новата инициатива на младежко сдружение цели да върне живеца в библиотеките, да срещне четящите хора и да ги предизвика да прочетат нещо различно чрез готина игра.

Едно интересно и смислено събитие, което ще се случи на 19 декември в Дряново, но може да се превърне в регулярно и да стигне далеч отвъд пределите на предбалканското градче.

„Противно на стереотипното мислене, че малко хора четат, особено сред младите, ние познаваме много книголюбци, които не просто четат, а четат смислени неща. И тъй като обичаме да запознаваме едни готини хора с други готини хора, за се вдъхновяваме взаимно, измислихме интересен начин как да се случи това – „Окупирай библиотеката“!“, споделят от МОГА – Дряново.

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

Кога?
19 декември 2015 г, събота, 11:00 ч

Къде?

Град Дряново, библиотека „Развитие” при Народно читалище „Развитие-1869”

Каква е идеята?
Събираме се в уречения час, влизаме в библиотеката и ще засечем 2 минути – толкова време ще има всеки да се разходи между купищата книги и да вземе една. Нарочно времето е малко – да няма много подбиране, а произволни книги. След това ще се съберем в читалнята, всеки ще даде своята книга на друг и следват 30 минути за четене – без значение дали сте случили на много интересно или много скучно четиво. После всеки ще разкаже с няколко изречения за какво иде реч в неговата книга. Така ще се запознаем, макар и бегло, с доста заглавия само за 1-2 часа.

Целта е да се предизвикаме и прочетем нещо, което иначе едва ли бихме се осмелили да разгърнем. Освен това ще се опознаем с приятни хора, ще вдъхнем живец на библиотеката и ще разнообразим съботата с нещо интересно и смислено. И ще поразсеем стереотипното мислене, че хората в днешно време, особено младите, не четат книги.

Тъй като събитието ще се случи малко преди Коледа, обстановката ще е подобаваща – домашни сладки, топъл чай, лек джаз. Освен това из библиотеката ще бъде пълно с балони с изписани върху тях цитати от български и чуждестранни писатели.

Входът е безплатен, нужно е само желание.

Фейсбук страница за събитието – https://www.facebook.com/events/1652110228373917/

Кои сме ние?

Инициативата е на младежко сдружение МОГА-Дряново (www.mogadryanovo.org) и сайта „Дестинация Дряново” (www.destinationdryanovo.com). Вече над три години работим абсолютно безкористно и доброволно за това родният ни Дряновски край да бъде все по-красиво и интересно място както за местните, така и за гостите. С инициативи като „Окупирай библиотеката” и менторска програма „Голямото надъхване” (инфо: http://goo.gl/XqV6IQ ) искаме да покажем, че Дряново може да е малък град по площ и брой население, но не и по идеи.

Надяваме се да вдъхновим и други хора из страната да допринасят за подобряване на средата около тях, защото смятаме, че тъкмо малките, но много на брой и правени от сърце инициативи са пътят България да просперира.

Контакти:
0899 993 652 – Николай Карагьозов
e-mail: mogadryanovo@gmail.com, destination.dryanovo@abv.bg
Уеб сайтове: www.mogadryanovo.org, www.destinationdryanovo.com

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Ново LED осветление и пребоядисване на пространството за творчество в НЧ „Развитие-1870“

Published

on

Новият художествено-творчески сезон за Детската музикална школа при Народно читалище „Развитие-1870” ще започне в по-приятна атмосфера. Ремонтирано е творческото пространство на школите по пиано, народно пеене, синтезатор и акордеон. В помещенията, намиращи се в Дома на културата „Мара Белчева”, бе монтирано ново LED осветление и пребоядисани таваните.

Средствата за ремонтните дейности осигуриха от Читалището с идеята да създадат по-комфортна творческа обстановка за обучаващите се севлиевски таланти в школите, което от години е сред приоритетните цели на културната институция. Паричният подаръчен ваучер за ремонта бе комплимент на читалищното ръководство по повод отминалия художествено-творчески сезон.

На финала на прекрасния традиционен годишен концерт на Детската музикална школа в края на юни председателят Данаил Лалев зарадва художествените преподаватели и техните ученици с новината за осигуряването на по-приятни условия и среда за занимания и интереси.

Преди началото на новия творчески сезон бе инвестирано и в акордиране и ремонт на пианата. Освен в школите на Иглика Грънчарова-Станчева и Светла Щерева, където децата се обучават да свирят на музикалния инструмент, с пиано се работи и в часовете по народно пеене, с преподавател Цветина Маринова, и по балет, с художествен ръководител Иванка Цанова. Акордирани са и пианата, намиращи се в читалище „Развитие” и репетиционните помещения на Фолклорния ансамбъл в Дома на културата „Мара Белчева”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Приключи седмото издание „В света на старопланинската архитектура“

Published

on

Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“, която се реализира от музей „Етър“, Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България. Тази година акцентът бе поставен върху двора и градината.

От 12 до 14 август едни от най-добрите майстори и лектори в България проведоха в музей „Етър“ и в района около него практическите и теоретични модули. Участниците се обучаваха как да изградят подпорна стена със суха каменна зидария от майстор Христо Тоцев. Майстор Павел Кунчев им показа как се прави плочник без да се ползва бетон, а майстор Стефан Парисов ги научи да създават градински мебели от дърво. Майстор Валентин Дамянов бе ангажиран с детския панел към програмата, където обучението бе насочено към плетене на плет, бъркане на кирпич, направа на тухли.

Повече от 250 души са преминали през седемте издания на образователната програма. Над 30 са ангажираните през годините лектори и майстори за обучение.

Всяко от изданията има свой акцент. През 2016-та той е поставен върху традиционните дървени елементи и сглобки. На следващата година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в традиционното строителство е акцент през 2018-та, а начините за третиране и съхранение на дървени конструкции и елементи е в центъра на работния процес през 2019 г.

Темата на изданието на програмата през 2020-та е свързана със стълбата и видовете стълби, а миналата година участниците се запознаха с тънкости в направата на конструкцията и изграждането на каменен покрив. За първи път тогава към програмата бе добавен детски панел с практически работилници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица