Свържи се с нас

Култура

Младите ще окупират библиотеката в Дряново

Published

on

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

Младите в Дряново ще окупират градската библиотека, информираха от сдружение МОГА – Дряново. Новата инициатива на младежко сдружение цели да върне живеца в библиотеките, да срещне четящите хора и да ги предизвика да прочетат нещо различно чрез готина игра.

Едно интересно и смислено събитие, което ще се случи на 19 декември в Дряново, но може да се превърне в регулярно и да стигне далеч отвъд пределите на предбалканското градче.

„Противно на стереотипното мислене, че малко хора четат, особено сред младите, ние познаваме много книголюбци, които не просто четат, а четат смислени неща. И тъй като обичаме да запознаваме едни готини хора с други готини хора, за се вдъхновяваме взаимно, измислихме интересен начин как да се случи това – „Окупирай библиотеката“!“, споделят от МОГА – Дряново.

снимка: МОГА - Дряново

снимка: МОГА – Дряново

Кога?
19 декември 2015 г, събота, 11:00 ч

Къде?

Град Дряново, библиотека „Развитие” при Народно читалище „Развитие-1869”

Каква е идеята?
Събираме се в уречения час, влизаме в библиотеката и ще засечем 2 минути – толкова време ще има всеки да се разходи между купищата книги и да вземе една. Нарочно времето е малко – да няма много подбиране, а произволни книги. След това ще се съберем в читалнята, всеки ще даде своята книга на друг и следват 30 минути за четене – без значение дали сте случили на много интересно или много скучно четиво. После всеки ще разкаже с няколко изречения за какво иде реч в неговата книга. Така ще се запознаем, макар и бегло, с доста заглавия само за 1-2 часа.

Целта е да се предизвикаме и прочетем нещо, което иначе едва ли бихме се осмелили да разгърнем. Освен това ще се опознаем с приятни хора, ще вдъхнем живец на библиотеката и ще разнообразим съботата с нещо интересно и смислено. И ще поразсеем стереотипното мислене, че хората в днешно време, особено младите, не четат книги.

Тъй като събитието ще се случи малко преди Коледа, обстановката ще е подобаваща – домашни сладки, топъл чай, лек джаз. Освен това из библиотеката ще бъде пълно с балони с изписани върху тях цитати от български и чуждестранни писатели.

Входът е безплатен, нужно е само желание.

Фейсбук страница за събитието – https://www.facebook.com/events/1652110228373917/

Кои сме ние?

Инициативата е на младежко сдружение МОГА-Дряново (www.mogadryanovo.org) и сайта „Дестинация Дряново” (www.destinationdryanovo.com). Вече над три години работим абсолютно безкористно и доброволно за това родният ни Дряновски край да бъде все по-красиво и интересно място както за местните, така и за гостите. С инициативи като „Окупирай библиотеката” и менторска програма „Голямото надъхване” (инфо: http://goo.gl/XqV6IQ ) искаме да покажем, че Дряново може да е малък град по площ и брой население, но не и по идеи.

Надяваме се да вдъхновим и други хора из страната да допринасят за подобряване на средата около тях, защото смятаме, че тъкмо малките, но много на брой и правени от сърце инициативи са пътят България да просперира.

Контакти:
0899 993 652 – Николай Карагьозов
e-mail: mogadryanovo@gmail.com, destination.dryanovo@abv.bg
Уеб сайтове: www.mogadryanovo.org, www.destinationdryanovo.com

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица