Свържи се с нас

Новини

Драмата за шесто и седмо място в АНЛ – Габрово остава

Всичко ще се реши в последния кръг

Published

on

снимка: АНЛ – Габрово

„Веспа“ – „Омега“, снимка: АНЛ – Габрово

Драмата за попадане в първата седмица на Английската Неделна Лига на Габрово остава да бъде разрешена в последния кръг на есенният полусезон. Битката, в която са въвлечени три отбора, борещи се за заветните шесто и седмо място, се заплете докрай след изиграването на 25-я кръг от лигата.

Още в първия мач за деня „ФК Експрес“ постигна трудна, но заслужена победа, над тима на „2+2“, с 4:3. В този мач за своите, позабравени с времето реализаторски умения напомни Ангел Толмазов, разписвайки се на два пъти в противниковата врата.

„Веспа“ се доближи до битката за отличията през пролетта, след като победи „Омега“ с 6:3. В изключително важната за тях среща над всички бе Цветомир Йовчев, нанизал четири гола за успеха.

снимка: АНЛ – Габрово

„Палаузово“ – „Идеал Стандарт Видима“, снимка: АНЛ – Габрово

„Палаузово“ си гарантира участие сред първите седем и на практика. След пет гола на Иван Лесев бе постигната победа и над „Идеал Стандарт Видима“ с 8:2. Така „палаузовци“ сложиха край на една изключително успешна година и вече са в заслужена зимна ваканция, тъй като в последния кръг ще спечелят служебно три точки. Те вече могат да отварят шампанското и да отпиват от двете купи, които спечелиха тази есен – Купа Габрово 2015 и купата за отбор на месец октомври.

лациале трите хикса

„Laziale“ – „Трите хикса“, снимка: АНЛ – Габрово

В битката за челната тройка лидерите постигнаха поредни победи. „Laziale“ надигра „Трите Хикса“ със 7:2, като по два гола вкараха Борис Жеянов и Денислав Минев.

„Копакабана“ победи много трудно „Гипсострой 08“ с 4:3. По два пъти бяха точни Климент Велев и Пламен Меразов.

През седмицата се изигра и отложената среща между „2+2“ и „Laziale“. Мач, който спокойно може да спори за титлата мач на годината. След много обрати в резултата, последният съдийски сигнал дойде при 5:5. За „2+2“ по два гола отбелязаха Ивайло Христов и Делян Недялков, а за „Laziale“ по два гола вкараха Милен Панчев и Пламен Кожухаров.

снимка: АНЛ – Габрово

снимка: АНЛ – Габрово

Наградата си за най – бърз гол на 24 кръг получи Александър Аспарухов от „ВАС Етъра“. Той ще има възможност да посети пицария ФРЕШ, за да хапне вкусна пица по избор.

През тази седмица, 22 ноември, е последният 26 кръг от есенния дял на АНЛ Габрово, предлагащ редица интригуващи срещи.

Срещат се два от лидерите „Копакабана“ и „Laziale“. Ще има и пряка битка за влизане в първата седмица – „Веспа“ срещу „ФК Експрес“. Мач с огромен заряд ще бъде и „2+2“ – „Ястребите“. В битка на дъното ще се срещнат „Трите Хикса“ и „Омега“. Предстои да се изиграе и една отложена среща, носеща със себе си също много емоция и значение за класирането „ВАС Етъра“ срещу „Ястребите“.

Краят на 2015 в АНЛ Габрово обещава много интрига и силни емоции. Заслужава си да се види.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Почти 70 000 лв са загубите на габровец, получавал заплата „в плик“ 30 години

Published

on

В седмицата на Европейската кампания за деклариран труд, 21-25 септември, КНСБ насочва вниманието на работниците и служителите върху повишаване осведомеността за вредите от недеклариране на всички доходи и осигуряването, както и за мотивиране настоящите и бъдещи работещи да работят „на светло”.

От Регионалния съвет на КНСБ – Габрово обявиха, че 69 500 лева са загубите на габровец, който в продължение на 30 години се е осигурявал на минимална работна заплата, а получава останалата сума в плик. Изчисленията са направени на база средната работна заплата в област Габрово към март 2020 г., като по данни на Националния статистически институт тя е 1 114 лв.

5 474 лв ще загуби всяка жена под формата на обезщетение за майчинство за целия период от 280 дни, ако се е осигурявала на минимална работна заплата, а получава останалото до 1 114 лв в плик.

За неполучени болнични за 10 години цифрата е 2760 лв, за безработица – 2 721 лв, а за пенсия за период от 22 години – 58 544 лв.

Чрез мобилното приложение VOX КНСБ всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.

Приложението стартира през месец юни 2019 г. и към настоящия момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Общо 108 са сигналите в приложението, като 102 от тях са негативни, а 6 са подадени като позитивни.

62 от сигналите са препратени към институциите – 46 към Главна инспекция по труда, 9 – към Национална агенция за приходите и 7 – към Комисия за защита на потребителя. Приключени са 67 сигнала.

Други 30 очакват отговор от институциите. При 5 от сигналите е изискано от сигнализиращите да публикуват допълнителна информация, за да се осъществи проверка.

В секторно отношение най-високият брой на негативни сигнали е в областта на търговията и услугите – 64 сигнала, а в туризма, хотелиерството и транспорта общо са 20 сигнала.

В другите отрасли активността на потребителите по повод подавате на негативни сигнали е по-малка, такива има в сферата на образователната система, читалищното и библиотечното дело, пенсионерските клубове, държавната администрация, здравната система, промишлеността, културата.

В област Габрово сигналите, подадени чрез мобилното приложение VOX КНСБ, са няколко, един от които е положителен. Те са в областта на хотелиерството, търговията и промишлеността.

Значително повече са сигналите за нарушения на трудовото законодателство, които са получени по телефон и на място в офиса на Регионалния съвет на КНСБ – Габрово.

Те касаят неизплатени работни заплати и обезщетения, „заплата в плик”, нарушения при прекратяване на трудовото правоотношение, неспазване на работното време и незаплащане на извънредния труд, натиск от страна на работодателя за ползване на неплатен отпуск от работника и др.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето

Published

on

Община Дряново издаде детска книга за майстор Колю Фичето по случай 220 г. от неговото рождение.

Майстор Никола Фичев (Колю Фичето) е един от най-известните и почитани българи. Родом от Дряново, неговата слава на изключително умел строител и достоен човек се разнася на стотици километри.

Построените от него църкви, мостове, обществени сгради и къщи са сред най-изящните образци на българската възрожденска архитектура и днес са символи на градовете, където се намират.

На Първомайстора са посветени голям брой книги, албуми, сборници, статии и филми. За да се съхрани спомена за него и у младото поколение, Община Дряново издаде „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ – първата детска книга, която разказва за личността и работата на Фичев по увлекателен и разбираем начин.

Насочена е към деца от началния етап на образование, но със сигурност ще бъде интересна и за по-големите. Цялостната работа по книгата е дело на издателство „Българска история“. Текстът на автора Ивомир Колев акцентира върху ценностите на възрожденския архитект, а 18 илюстрации на Александра Младенова представят неговите строежи.

Като основа за написването на „Колю Фичето. Историята на прочутия майстор“ са използвани сборниците от научни конференции, посветени на дряновския майстор. Придържаща се към историческите факти, книгата е адаптирана за малките читатели.

Община Дряново подари по една на всеки ученик от 1 до 4 клас за първия учебен ден. Предстои даряването й на библиотеки в цялата страна, а останалите бройки ще бъдат предоставени на музей „Колю Фичето“ в града, където посетителите ще могат да я закупят на символична цена от 5 лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица