Свържи се с нас

Култура

Ученик на Борис Димовски гостува със своя изложба

Published

on

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

В седмицата на Смешния филм фест в Габрово, музеят Дом на хумора и сатирата предлага нещо любопитно. На 23 октомври от 16.30 часа в зала 3 предстои да започне… пътешествие. Пътешествие чрез илюстрациите, рисунките, шаржовете, политическите карикатури на Калин Николов, събрани в изложбата „Подир сенките на големите”. А Големите са: Едгар Алън По, Итало Калвино, Александър Солженицин, Чарли Чаплин, Йордан Радичков, Радой Ралин, Борис Димовски, Мариус Куркински. На поредния „Весел четвъртък” не само ще имаме възможност да открием нова експозиция, да видим в нея авторовото дарение за ДХС, но и да беседваме с един изключително широко скроен творец.

Калин Николов (р. 1956) е много популярен автор с разностранен талант и изяви в много области на изобразителното изкуство, посвещава се и на историята и теорията на изкуствата. Роденият в София художник е завършил Художествената академия със специалност „Графика и графични техники”, но творческата му енергия, любопитството и изследователският нюх го съпътстват във всяка стъпка, изострят сетивата му за редица забравени, потулвани или недооценявани наши автори, правят го полемичен и държат будна гражданската му съвест. Калин Николов се занимава с карикатура от 1973 г. За първи път изпраща свои творби за участие в Международното биенале в Габрово през 1975, когато е войник и няма дори подходяща хартия под ръка. А близостта му с Борис Димовски, когото в Дома на хумора не случайно смятат за един от духовните бащи на институцията, а габровци обявяват за почетен гражданин, е шанс да стане единствен ученик на този емблематичен творец в художествения живот у нас. Съвместната работа с Димовски през годините го прави свидетел на съдби, явления, факти, които, надяваме се, предстои да бъдат претворени от перото му.

Габровци за първи път ще се срещнат цялостно с творчеството на К.Николов като карикатурист и илюстратор, ще си припомнят присъствието му в периодичния печат, в множество книги и научно-фантастични текстове или като автор на научно-документални филми. „Подир сенките на големите” затвърждава казаното за творчеството му по повод на друга изложба: „От грубата гротеска до тънката небесна линия, от пародията до нежната лирична насмешка – всички гами на музицирането звучат под щрихите на Калин Николов. Но винаги разбираем, прост в изказа, говорещ за света в притчи..”

Художникът има множество самостоятелни изяви у нас и в чужбина още от студентската скамейка (София, Хамбург, Атина, Будапеща, Скопие, Щип, Прилеп и др.), съавтор е на Радой Ралин в написването на книгата им „Неосъщественият музей”, много части от която са публикувани в Интернет. В момента К. Николов е уредник в графичния кабинет на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Сега негови творби се намират в Софийската градска художествена галерия, Дома на хумора и сатирата в Габрово, Националния музей на българската литература, Музея на бившия концентрационен лагер „Нойенгаме” (Хамбург), в обществени и частни сбирки в Австрия, Германия, Гърция, Исландия, САЩ, Сърбия, Унгария, Франция, и др.

Нашата среща с Калин Николов ще бъде само началото на интересния ни диалог за Твореца и неговото Време. Да не пропуснем мига да се включим в него.

Автор: Венета Георгиева-Козарева, Музей „Дом на хумора и сатирата”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица