

Новини
16 октомври – Световен ден на прехраната

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved
На 16 октомври се отбелязва Световния ден на прехраната. Решението за това е взето от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945). Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество.
През 1996г. се проведе Световна среща на върха на страните, които се съгласиха, че продоволствената сигурност съществува, когато всички хора по всяко време, имат физически, социален и икономически достъп до достатъчна, безопасна и питателна храна, за да отговори на техните хранителни нужди и предпочитания за активен и здравословен начин на живот
Между 2007 и 2009 г. Европейската комисия отпуска повече от 850 млн. евро за операции за предоставяне на хуманитарна продоволствена помощ, предназначена за най-уязвимата част от населението в повече от 40 държави в света. През 2009 г. Европейската комисия изпълни програми за продоволствена помощ както за отделни държави, така и в световен мащаб, които възлизат на повече от 1,6 млрд. евро като част от дългосрочните си усилия в областта на развитието.
Изпълнението на инструмента за прехрана, на стойност 1 млрд. евро, което започна по време на продоволствената криза през 2008 г., е в разгара си и предоставя жизненоважна подкрепа за повече от 50 милиона земеделски стопани и хора, засегнати от продоволствена несигурност в 50 нуждаещи се държави.
Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека, както физическо, така и психическо. Тя има за задачата да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести е и фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:
- разнообразие при избора на хранителни продукти;
- прием на по-малко количества храна, но по-често;
- консумация на достатъчно белтъчини;
- ограничаване на мазнини и пържени храни;
- ограничаване на захарта и захарните изделия;
- ограничаване на солта;
- ежедневна консумация на сурови зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти;
- ограничаване употребата на алкохол;
- правилно храносмилане;
- физическа активност;
- равномерно разпределение на храненията;
- прием на достатъчно вода и течности за деня
Автор: Пламен Цонев, отдел ПБПЗ.
Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730
Новини
Валери Божинов стана спортен директор в Севлиево


*Снимка: Gong.bg
Бившият голмайстор Валери Божинов започна нов етап от кариерата си, като пое ролята на спортен директор в новака във Втора лига – Севлиево.
Той ще работи рамо до рамо със своя втори баща Сашо Ангелов, който е старши треньор на тима, съобщава „Блиц“.
39-годишният Божинов нееднократно е подчертавал желанието си да остане във футбола след края на активната си кариера.
Той вече има опит като помощник-треньор в Септември (София) и Добруджа (Добрич), а сега ще има ключова роля в структурите на Севлиево. Цялата статия можете да прочетете оттук.


Икономика
Фирма „ЕМКБ“ АД набира работници

Фирма „ЕмКБ“ АД, част от германски холдинг за производство на електромотори, разширява своята дейност в България и търси работници за своето производство. Предлагаме обучение.
Ако проявявате интерес, изпратете своята автобиография на: radulova@emcb.bg.
За повече информация се свържете с нас на: 0885 911 850.
Култура
Музеите и живото наследство – нови пътища за развитие


Музей „Етър“ проведе практически семинар, на тема: „Музеите и живото наследство – нови пътища за развитие.

Опит и вдъхновение от Чешката република“ Лектор на семинара беше д-р Ева Куминкова, главен асистент в катедрата по Европейска Етнология в Масариковия университет в Бърно.

Чрез теоретична част, казуси и групови занимания музейните специалисти преразгледаха традиционната роля на музеите в документирането, опазването и представянето на живото наследство.

Обсъдиха идеята за музеите като културни посредници, свързващи различни публики в областта на културното наследство, и като социални пространства, отговарящи на потребностите на местните общности. Запознаха се с конкретни примери за това как живото наследство е интегрирано в дейността на музеите в Чешката република.

Освен екипа на музей „Етър“, в семинара взеха участие музейни специалисти от РИМ – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, ИМ – Севлиево, ИМ – Дряново, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, ИМ – „Искра“ – Казанлък.


-
Новинипреди 7 дни
Празнуваме 140 години от Съединението на България!
-
Новинипреди 7 дни
Габрово и Севлиево се изправят на футболния терен за дерби
-
Икономикапреди 4 дни
Фирма „ЕМКБ“ АД търси работници
-
Икономикапреди 4 дни
Реч за състоянието на Съюза
-
Любопитнопреди 4 дни
Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour завладя Севлиево
-
Културапреди 4 дни
„Вечери на изпятата поезия“ в Габрово
-
Културапреди 3 дни
Излезе най-новото издание на Исторически музей – Дряново
-
Културапреди 4 дни
Унгарка спечели „Сребърна хлопка“ от Панаира на занаятите