Свържи се с нас

Култура

Откриха изложба от фестивала Gorjfest в Галерията

Published

on

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” - Габрово

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

В Художествената галерия „Христо Цокев” – Габрово снощи беше открита изложбата от Международния фестивал на визуалните изкуства „Gorjfest“, проведен в Търгу Жиу, Румъния. В настоящата изложба Gorjfest 2009-2013 са подбрани 53 живописни и склупторни творби на 29 автора от различни държави, взели участие във фестивала. Участват български имена като Йордан Кисьов и Роман Кисьов.

На откриването присъстваха зам.-кметът на Габрово Нели Рачевиц, директорът на габровската културна институция Евгени Недев, организаторът на фестивалните събития Теодор Дадалъу с част от екипа си, както и румънски артисти. Изложбата ще остане позиционирана в залите на Галерията до 8 ноември.

От 13 години, в Търгу Жиу, Румъния се организира скулптурен симпозиум в камък „Бранкушиана“ на името на известния скулптор и емблема на града Бранкузи. В него се включват и много българи, сред които проф. Иван Кънчев, Георги Минчев, Коста Денев. От 7 години в града се провежда и Международен пленер, който се организира от Центъра за визуални изкуства и народно творчество.

Снощното откриване бе съчетана и с показване на творбите от второто издание на международния пленер „АРТ керамика“ в село Враниловци, състоял се тази година, поместени в изложба.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица