Свържи се с нас

Любопитно

Габровско участие на международен форум в Словакия

Published

on

снимка: Силвия Неделчева

снимка: Силвия Неделчева

НЧ „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011“ и Хлебна къща „Св. Христофор“ представи дейността си на международен обмен по проект за Креативни индустрии, организиран от Агенция за регионално развитие – Комарно, Словакия, финансиран по Европейска програма – Европа за гражданите.

Партньор по проекта от българска страна беше „Международен съвет на самодейните средища“, член на който е и читалището. Българската група имаше представители от градовете Габрово, Пловдив, Варна, Стара Загора, София, Велико Търново, Бургас, Сливен и Трявна – млади хора ангажирани в сферата на културата и изкуствата, утвърдени творци, занаятчии, както и представители на не-правителственият сектор, който активно работи в сферата на Социалното предприемачество.

На малък базар бяха представени традиционни занаяти, като гайтанджийството, квасен хляб изпечен на пещ, българска везба, иконопис, плетене, дърворезба на печати за хляб, изработване на музикални инструменти от рециклирани материали, стъклопис, рисуване на коприна дело на младежи с ментални увреждания от защитено жилище в Община Варна. Имаше и изработени картички уникати от деца от Варненския дом за деца лишени от родителска грижа.

снимка: Силвия Неделчева

снимка: Силвия Неделчева

Целта на проекта е да се насърчи сътрудничеството и партньорството в рамките на творческите индустрии в страните партньори по проекта. В същото време да се повишим интереса на обществеността, предприемачи и представители на местните власти и други организации, както и, за активен подход за развитието на творческите индустрии, популяризирането и развитието на малки и средни предприятия, които косвено води до създаването на нови работни места.

След проведената кръгла маса , на която бяха обсъдени бъдещи възможности за сътрудничество по Европейските програми между страните партньори по проекта – Унгария, Словакия, Полша и Румъния, местни организации и институции, бе подписан официален документ за партньорски споразумения.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Годишна Коледна изложба на школата „Елиза Арт“

Published

on

Школата „Елиза Арт“ организира Коледна изложба „Пъстър свят“. Децата на габровската художничка Елиза Ковачева – Цокова ще представят своите произведения утре, 1 декември, от 18.00 часа в зала „Възраждане“.

Специално участие в събитието ще вземат изпълнители от Музикална школа „Звезди с аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви, и сопраното Ивелина Рашкова, които ще се погрижат за доброто музикално оформление на Коледната изложба и добро настроение.

Входът за събитието е свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледната елха на Трявна грейва на 5 декември

Published

on

Коледната елха и празничните градски светлини в Трявна грейват с тържество в понеделник, на 5 декември. По традиция, голямото дръвче е разположено на старинния площад „Капитан дядо Никола“ в града, където ще се проведе и подготвения по този повод коледен концерт. Събитието дава начало на Коледно-новогодишната програма на Община Трявна за 2022 година и е едно от най-обичаните и дългоочаквани такива от малки и големи.

Празничната програма започва точно в 18:00 ч. с поздравление на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която официално ще открие коледния концерт на площада. Веднага след това на сцената ще излязат и малките сладури от ДГ „Светлина“ – гр. Трявна. Вечерната забава ще продължи с Детски танцов ансамбъл при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, които също ще приповдигнат настроението на присъстващите.

Непосредствено преди обратното преброяване до момента на запалване на празничните коледни светлини, жители и гости на Трявна ще могат да се насладят на музикалните изпълнения на дамите от Фолклорна формация „Ружица-Дочев“ към Пенсионерски клуб „Ирина Славейкова“ – гр. Трявна, както и на талантливата поп певица Стела Георгиева, по-известна като STELLAR.

Кулминация на празничната програма ще бъде грейването на Коледната елха с впечатляваща заря и извиването на кръшно хоро от Танцов клуб „Тревненски сокай“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-гр. Трявна на старинния площад.

Община Трявна е подготвила и още една изненада за своите малки и големи гости на 5 декември – снимка за спомен край елхата с Дядо Коледа и Снежанка, които ще очакват всички желаещи там.

Поради непредвидени обстоятелства, участие в подготвената празнична програма няма да вземат децата от ДГ „Калина“ – гр. Трявна, както бе оповестено по-рано. Община Трявна благодари за отзивчивостта на малките сладури и тяхното ръководство и ги очаква в следващи събития.

Информираме всички граждани, че движението в района на площад „Капитан дядо Никола“ от кръстовището на ул. „Цар Калоян“ и ул. „Чучура“ до кръстовището на ул. „Проф. Пенчо Райков“ и ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде ограничено за движение от 17:30 ч. до 19:30 ч.

Снимка: Пламен Ковачев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица