Свържи се с нас

Култура

Стихове на студент от ТУ-Габрово отпечатани в италианска антология

Published

on

394340_4745468923544_788225559_nСтихове на студент от Технически университет – Габрово бяха отпечатани в италианска антология.

Антологията „Нашите гласове“ се издава всяка година и включва произведения на известни италиански автори в областта на белетристиката и поезията, живописта и фотографията, както и на майстори на изящната словесност от Франция, Люксембург, Русия и др.. Издава се от фондация „VOCI NOSTRE“, съвместно с Регионалния съвет за култура регион Марке.

В книгата са публикувани и стихове на поета  Бисер Бойчев, спечелил първа награда в Международния литературен конкурс „Citta di Ankona“ – 2012. Част от тиража на книгата е предназначен за библиотеката на Европейския парламент.

Бисер Бойчев е роден в гр.Шивачево обл Сливен  и е автор на няколко поетични книги. Стихосбирката му „Фокстрот“ е превеждана на английски, италиански и руски.

През 2012 г. е удостоен с  Европейска награда за поезия на ежегодния международен конкурс в град Лече, Италия. Същата година печели и първото място в сектора чужденци на поетичната надпревара в Анкона. Асистент – режисьор е в  на Илия Костов в игралните филми“Време за жени“и „Слънчево“. Понастоящем трупа знания в областта на публичната администрация в ТУ-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица