Свържи се с нас

Икономика

Дянков: Българите едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните сочат друго

Published

on

Три години след управлението на ГЕРБ българите едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните показват, че това е така”, заяви във вторник сутринта Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, информираха от Аргументи БГ. Пред БНТ той направи равносметка на работата на кабинета “Борисов”.

Според Дянков причината българите да не чувстват в бита си подобрените фискални резултати е всеобщата криза в Европа, която продължава вече пета година. Безработицата в България сега е по-голяма, тя е най-големият ни проблем, призна министърът.

“Когато опозицията ни обвинява, че не се грижим за пенсионерите, просто искат пенсионерите да забравят колко зле са били преди. Това е новата предизборна тактика на комунистите”, заяви финансовият министър.

Дянков обясни, че нито той, нито премиерът Бойко Борисов, обръщат внимание на призивите за оставка, защото ноември е месец на бюджета и такива искания се появяват всяка година.

Тези искания са дежурни през ноември, защото е месец на бюджет. Нито аз ги забелязвам, нито премиерът. Те просто трябва да го направят и аз ги разбирам, посочи Дянков. Така той коментира вчерашните искания на лекарските и пациентските организации за оставката му.

Финансовият министър подкрепи твърденията си и с данни на статистиката, според които сегашното правителство дава близо 3 млрд. лв. повече за здравеопазване в сравнение с предходното.

“Но колкото и пари да се наливат там, без някаква основна реформа, явно няма да има подобрение. Всички са недоволни, но и аз съм недоволен”, заяви Дянков по адрес та здравната сфера, която в момента се управлява още четвърти министър, излъчен от ГЕРБ.

Той обясни, че за четвърта поредна година получава необосновани обвинения, че държавата разполага с парите на гражданите за здравни осигуровки, тъй като парите не се харчели, а отивали във фискалния резерв.

По закон Министерството на финансите не може да ги преразпределя към нищо друго. Парите са много, но организацията в здравеопазването явно не е добра. Наливаш, наливаш, качеството е същото, заяви Симеон Дянков.

Министърът подчерта, че и в социалната сфера правителството на ГЕРБ дава много повече от предходното и показа данни, според които от юли 2009 г. досега бюджетът за пенсии и социални помощи е с 9 млрд. лв. повече в сравнение с този на тройната коалиция.

Дянков отхвърли обвинението на лидера на БСП Сергей Станишев, според когото до края на мандата на ГЕРБ близо половината резерв ще бъде изхарчен и от него вече са взети 5 млрд. лв.

Той уточни, че между първото и второто четене на бюджета за 2013 г. в парламента е склонен да промени някои от параметрите му и да отпусне допълнително 30 млн. лв. за изграждането на нови детски градини. Той е съгласен да се увеличат и разходите за образование, така че да се вдигнат заплатите на учителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Подписаха договора за подобряване енергийната ефективност на сградата на Община Трявна

Published

on

Административният договор по спечеления проект за подобряване на енергийната ефективност на сградата на общинска администрация вече е в сила. Документите бяха подписани от кмета на община Трявна в края на миналия месец, след като стана ясно, че проектното предложение на местната власт е одобрено за финансиране.

“На 29 април подписах административния договор за проекта по Норвежката програма, по която бяхме одобрени, след като кандидатствахме ноември миналата година. Програмата предлагаше възможност да се кандидатства за определена сграда, за която има изготвено енергийно обследване и технически проект и ние подадохме нашето проектно предложение, като видът на сградата ще остане абсолютно същия – с дървената обшивка, тъй като той е една голяма част от облика на нашия град!” коментира кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Спечеленият проект е по процедура BGENERGY-2.002 “Енергийна ефективност в сгради” от програма Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност финансирана от Финансовия механизъм на ЕИП и е на стойност 897 701,14 лв. или 458 987,30 евро.

Предоставените средства ще помогнат значително да се намали разхода на енергия и консумация в сградата на общинска администрация.

Предвижда се още намаляване на генерираните емисии на въглероден диоксид в атмосферата с полагане на топлоизолация на външни стени, покриви и подове; подмяна на дограма; изграждане на отоплително/охладителна система с фреон на директно изпарение; изграждане на система за цялостен мониторинг и управление на отоплението и охлаждането; оползотворяване на енергия от възобновяеми източници – изграждане на фотоволтаична централа и подмяна на вътрешно осветление и фасадно външно осветление.

Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца и ще продължи до 29.04.2024 год.

Зареди още

Икономика

Близо 300 000 лв повече за регионалната програма за заетост в област Габрово

Published

on

Министерството на труда и социалната политика стартира процедурата за подготовка на регионални програми за заетост за 2022 г., като отправи покана към Комисиите по заетост към областните съвети за развитие за тяхното разработване.

Очаква се през настоящата година чрез тях да се разкрият 9 150 работни места за безработни младежи, хора над 50-годишна възраст, хора с увреждания, продължително безработни и с ниска квалификация.

В Националния план за действие по заетостта през 2022 г. за област Габрово са разпределени 395 579 лв., с 298 332 лв. повече от предходната година.

С решение на Постоянната комисия по заетост е приета методика за разпределение на средствата, като са отчетени критериите, заложени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта: средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни.

Разпределението по общини е както следва: Габрово – 149 145 лв.; Дряново – 83 280 лв.; Трявна – 80 025 лв.; Севлиево – 83 129 лв.

Към момента се разработва регионалната програма за заетост на област Габрово, която следва да бъде одобрена от Постоянната комисия по заетост и след това утвърдена от Министъра на труда и социалната политика.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Диалогът с общините и финансова децентрализация са в интерес на местните инвестиции“

Published

on

„Българските общини в момента не са в добро положение – не заради несъбирането на данъци, а заради нереализирането на инвестиции.“ Това заяви кметът на община Габрово Таня Христова по време на участието си в конференцията „След утрешния ден: Политики за растеж“ – първата от серия дискусии в рамките на инициативата „Инвестиции и региони“.

Целта на събитието бе да запознае представителите на местната власт, бизнеса и банките с възможностите за финансиране на проекти за развитие на регионите, внедряване на иновации и преминаване към въглеродно неутрална икономика, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

„Говори се по темата какво предстои, а никой не коментира какво е настоящето. Защото да инвестираш не е лесно. Необходимо е първо хората да са разбрали инвестициите, после да са ги подкрепили и накрая да са готови да се включат по пътя на реализацията им. Основната ни цел е обикновените граждани да бъдат удовлетворени. Много от инвестициите са в застой заради кризите, които усложниха работата на бизнеса, но ще е пагубно да изтървем още един строителен сезон.“, каза Таня Христова, като акцентира върху нуждата от повишаване на доверието и диалогичността между институциите. Тя обърна внимание, че местната власт има опит, идеи и решения, но и нужда от по-голяма финансова децентрализация.

Като ръководител на българската делегация в Европейския комитет на регионите Таня Христова подчерта, че средствата по европейските програми трябва да се инвестират разумно, на база солидна подготовка и с добър екип. „На 9 май чествахме Деня на Европа. Иска ми се това, което ни обединява, да бъдат ценностите на Европа, даващи ни мир и възможност да се развиваме. Европа е силна именно защото винаги успява да постави изключително важни политики, засягащи и бъдещото поколение“, заяви кметът на Габрово и допълни, че опитът на Европа сочи, че успешните политики се случват на място.

В дискусията относно възможностите за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост и процедурите от новия програмен период се включиха още вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, заместник-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева, председателят на Комисията по регионална политика в Народното събрание Настимир Ананиев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, евродепутатът Цветелина Пенкова и председателят на Надзорния съвет на „ПроКредит Банк“ Петър Славов.

По думите на министър-председателя на Република България Кирил Петков, който откри конференцията, всяка криза е възможност и страната ни трябва да използва възможностите, които се отварят пред нея. „Новата карта на Европа прави българските инфраструктурни проекти особено перспективни – заяви Петков. – На Балканите сме 65 милиона души – колкото Франция. Ако успеем да обединим енергийните си и инфраструктурните си проекти, би трябвало да станем най-бързо растящият регион в Европа“, отбеляза премиерът.

„25 милиарда лева е очакваното публично финансиране за страната ни в следващите години, а когато се добавят и финансовите инструменти, действително в българската икономика ще се влеят много пари.“, това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Той обясни, че климатичните политики са основна част от темата за инвестициите и че над 40% от предвидения ресурс ще отиде за въглеродно неутрална икономика. „Националният план за възстановяване и устойчивост дава възможност за енергийна независимост и енергиен преход. Този тип икономическа трансформация може да доведе до децентрализация чрез инвестиции във възобновяеми енергийни източници“, отбеляза още Сандов.

Според регионалния министър Гроздан Караджов темата за политиката по сближаване и справедливия преход поставя проблема за наличието на трайно недофинансирани общини, както и региони, изоставащи от темповете на развитие. „Идеята за създаване на фонд за регионално развитие с бюджет от 1 млрд. лева национално финансиране има за цел точно преодоляването на това предизвикателство.“, заяви министър Караджов. Той обяви, че предстои предоставяне на 250 млн. лева от бюджета на МРРБ за ремонт на общински пътни участъци, които се намират в най-тежко състояние и за които местните администрации имат пълна проектна готовност.

По време на форума вицeпpeзидeнтът нa Eвpoпeйcĸaтa инвecтициoннa бaнĸa Лилянa Πaвлoвa представи новата „Кохезионна стратегия 2021 – 2027 г.“ на финансовата институция. Изказвания направиха също eвpoĸoмиcapят пo сближаване и peфopми Eлизa Фepeйpa, председателят на Управителния съвет на Сдружението на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, евродепутати, пpeдcтaвитeли на нeпpaвитeлcтвeния ceĸтop и вoдeщи ĸoмпaнии. Събитието бе организирано от „Бpaнд Meдия Бългapия“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица