Свържи се с нас

Икономика

Дянков: Българите едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните сочат друго

Published

on

Три години след управлението на ГЕРБ българите едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните показват, че това е така”, заяви във вторник сутринта Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, информираха от Аргументи БГ. Пред БНТ той направи равносметка на работата на кабинета “Борисов”.

Според Дянков причината българите да не чувстват в бита си подобрените фискални резултати е всеобщата криза в Европа, която продължава вече пета година. Безработицата в България сега е по-голяма, тя е най-големият ни проблем, призна министърът.

“Когато опозицията ни обвинява, че не се грижим за пенсионерите, просто искат пенсионерите да забравят колко зле са били преди. Това е новата предизборна тактика на комунистите”, заяви финансовият министър.

Дянков обясни, че нито той, нито премиерът Бойко Борисов, обръщат внимание на призивите за оставка, защото ноември е месец на бюджета и такива искания се появяват всяка година.

Тези искания са дежурни през ноември, защото е месец на бюджет. Нито аз ги забелязвам, нито премиерът. Те просто трябва да го направят и аз ги разбирам, посочи Дянков. Така той коментира вчерашните искания на лекарските и пациентските организации за оставката му.

Финансовият министър подкрепи твърденията си и с данни на статистиката, според които сегашното правителство дава близо 3 млрд. лв. повече за здравеопазване в сравнение с предходното.

“Но колкото и пари да се наливат там, без някаква основна реформа, явно няма да има подобрение. Всички са недоволни, но и аз съм недоволен”, заяви Дянков по адрес та здравната сфера, която в момента се управлява още четвърти министър, излъчен от ГЕРБ.

Той обясни, че за четвърта поредна година получава необосновани обвинения, че държавата разполага с парите на гражданите за здравни осигуровки, тъй като парите не се харчели, а отивали във фискалния резерв.

По закон Министерството на финансите не може да ги преразпределя към нищо друго. Парите са много, но организацията в здравеопазването явно не е добра. Наливаш, наливаш, качеството е същото, заяви Симеон Дянков.

Министърът подчерта, че и в социалната сфера правителството на ГЕРБ дава много повече от предходното и показа данни, според които от юли 2009 г. досега бюджетът за пенсии и социални помощи е с 9 млрд. лв. повече в сравнение с този на тройната коалиция.

Дянков отхвърли обвинението на лидера на БСП Сергей Станишев, според когото до края на мандата на ГЕРБ близо половината резерв ще бъде изхарчен и от него вече са взети 5 млрд. лв.

Той уточни, че между първото и второто четене на бюджета за 2013 г. в парламента е склонен да промени някои от параметрите му и да отпусне допълнително 30 млн. лв. за изграждането на нови детски градини. Той е съгласен да се увеличат и разходите за образование, така че да се вдигнат заплатите на учителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Имате малък бизнес и искате да го развивате?

Наемете обект в квартал „Шести участък“.

Published

on

Покана за участие в публично-частно партньорство чрез наемане на обекти в „Шести участък“ обявява Община Габрово. Инициативата е в подкрепа на бизнеса и творческите дейности в квартала, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

Конкурсът цели да избере предложения за устойчиво и възмездно ползване на четири обекта в кв. „Шести участък“ за период от две години. Изискване към кандидатите е да попълнят формуляр за участие, в който да представят бизнеса си, да сключат договор за наем и да започнат дейност не по-късно от 30 септември 2022 г.

Кандидатурите ще бъдат оценени от жури, определено със заповед на кмета на община Габрово. За всеки от четирите предложени обекта ще бъде избран по един победител и един подгласник. Те ще могат да използват помещенията за малък бизнес, търговия на дребно, творческа дейност, създаване на услуги и продукти, характерни за творческите индустрии, ателиета, студия, офиси, галерии и други.

Победителите ще сключат споразумение за партньорство с Община Габрово, чрез което ще получат безплатно консултиране по избор относно маркетингови дейности и реклама, разработка на уебсайт и онлайн магазин, интериорен дизайн или оформление на витрина.

За стартиращите бизнеси са предвидени и едногодишни стимули като абонамент за свободно паркиране в платената зона на кв. „Шести участък“, безплатен интернет, членство в Габровската търговско-промишлена палата и еднократна услуга до 100 лв., разпространение на рекламни материали от Туристическия информационен център, популяризиране на бизнеса през каналите на Община Габрово.

Заявления по поканата се приемат от 1 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г. на електронна поща projects@gabrovo.bg.

Пълната информация за обектите и документи за кандидатстване са публикувани по-долу, както и оттук.

ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗТЕГЛЯНЕ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

По-малко наети на работа в региона

Published

on

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово към края на септември 2021 г. намаляват с 0.1 хил., или с 0.4%, спрямо края на юни 2021 г., като достигат 39.6 хиляди.

Спрямо края на второто тримесечие на годината най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“.

Увеличение се наблюдава сред наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“, „Административни и спомагателни дейности“ и „Други дейности“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ – съответно 48.8% и 11.5%.

В края на септември 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 0.9 хил., или с 2.1%. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности: „Хуманно здравеопазване и социална работа“, „Култура, спорт и развлечения“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Средната месечна заплата в региона е 1 284 лева и намалява

Published

on

*Използваното фоново изображение е на Тодор Тодоров, фотограф, Фото „Спринт“.

Средната брутна месечна работна заплата в област Габрово за юли 2021 г. е 1 309 лв., август – 1 255 лв., и за септември – 1 297 лева. През третото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 287 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2021 г. с 1.5%.

Тези официални данни бяха оповестени от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. 

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, „Административни и спомагателни дейности“, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“. Увеличение на работната заплата се наблюдава в дейностите: „Селско, горско и рибно стопанство“, „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Образование“.

През третото тримесечие на годината средната месечна работна заплата нараства с 8.0% спрямо същия период на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания“ и „Образование“.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2021 г. са: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ – 2 496 лева „Образование“ – 1 655 лева „Държавно управление“ -1 507 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Административни и спомагателни дейности“ – 732 лева „Други дейности“ – 797 лева „Строителство“ – 802 лева. Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 12.5%, а в частния – с 6.8%.

В сравнение с останалите области на страната, по показателя средна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на осмо място в страната след София (столица), Варна, София (област), Враца Стара Загора, Разград и Пловдив.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица