Свържи се с нас

Новини

Спад на безработицата в Трявна

Published

on

Процентът на безработица на територията на община Трявна за последната една година е намаляла с 2,33 %. Това сочат последните актуални данни на Дирекция “Бюро по труда” – Габрово.

През месец септември 2020 год. броят на регистрираните души без работа е бил 304, а към настоящия момент техният брой е 183. Най-висок е бил процента на безработни през април 2020 год. – 8,98% или 466 души.

Най-много работни места има разкрити в следните сектори: Преработваща промишленост – 26% Хотелиерство и ресторантьорство – 16% Социални дейности – 16% Образование – 11% Търговия – 9 % Транспорт – 7% Строителство – 5% От тях 45% заемат длъжности в промишлеността – квалифицирани работници, машинни оператори и монтажници, професии, неизискващи специална квалификация; 33% изпълняват социални услуги, осигуряват защита и сигурност, полагат грижи за хората или са продавачи и 18% заемат административни длъжности.

Данните са съгласно Националната квалификация за професиите и длъжностите. Не малък е и броят на новите заети работни места по спечелените от Община Трявна социални проекти, които осигуряват доходи на наетите поне за една година.

По проекта “Патронажна грижа +” до момента са започнали работа 16 души в сферата на социално-здравните услуги. До края на месеца ще бъдат доназначени още четирима души – трима хигиенисти и един портиер в Дома за стари хора в гр. Трявна.

Проектът “Подкрепа за уязвими лица от Община Трявна” успя да предостави работа на общо 10 души с увреждания и на хора в неравностойно положение на пазара на труда. Тези от тях, които нямаха нужната квалификация преминаха необходимото обучение и днес работниците извършват дейности и услуги по озеленяване, почистване, поддръжка и облагородяване на обществени зони и частни имоти в община Трявна.

Своята възможност за започване на работа са получили и 6 души към програмите на Бюрото по труда. Към програмата “Активиране на неактивни лица”, чиято основна цел е насърчаване на младежите до 29 години да учат и да работят, е започнал един човек; към “Старт на кариера” и “Заетост на продължително безработни лица” също са започнали по един човек във всяка програма.

Към “Регионална програма” предстои назначаването на още четирима души, които ще извършват поддръжка на инфраструктурата в общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Започва ремонт на реанимацията на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“

Published

on

„Започваме ремонт за разширяване на реанимацията в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево, за да отговорим на потребностите на пациентите от здравни грижи“, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Пламен Цеков.

Към сега действащата реанимационна зала се приобщава още едно допълнително пространство от около 60 кв метра, където ще бъдат ситуирани още 4 напълно оборудвани реанимационни легла, с което общият им брой ще достигне 9 легла.

„Всички те ще са снабдени с кислородни точки и с цялата необходима апаратура по изискванията за реанимация. В момента се извършват ремонтните работи и до дни ще бъдат монтирани самите легла“, коментира още управителят на севлиевската болница.

Дейностите се финансират със средства на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ и се извършват със съдействието на Община Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ПМГ-Габрово отново със златни отличия на престижни състезания по информатика

Published

on

Приближавайки своя половинвековен юбилей, Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово все по-категорично защитава престижа си на елитно профилирано училище в националния образователен контекст.

От 23 до 28 ноември се проведоха поредица от състезания по информатика – Международен турнир (с 381 състезатели от 20 държави), Балканска олимпиада и Национален есенен турнир. Габрово и габровска област бяха отлично представени от екипа на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 12 ученици и 4 ръководители.

В най-старшата А-група, за 11 и 12 клас, единственият златен медал за България на Международния турнир извоюва капитанът на националния отбор Мартин Копчев от 12 клас. Този габровец, възпитаник на гимназията от 5 клас, събра уникален букет от медали – злато, злато и злато от трите състезания в най-старшата група.

dav

Носител на златен медал бе и Михаил Михалев от 8 клас. Неговият резултат е 206 точки, а вторият в класирането има 101 точки.

„Възползваме се от възможността да отговорим на „конкурентите“, че в лицето на този наш ученик те трябва да виждат един нов и изключително силен съперник“, коментираха от ПМГ – Габрово.

Трети медалист в отбора бе Ясен Пенчев, ученик от 10 клас, който се състезава в по-горна възрастова група и решава задачите за 11-12 клас. Ясен извоюва бронзов медал на Международното състезание, загатвайки каква конкуренция ще бъде на „батковците“.

С грамоти за отлично и много добро представяне са почти половината от учениците на отбора на ПМГ – Габрово. Екипът ръководители с гордост представи резултатите и на другите ученици – Цветомир Бонев (12 клас), Борис Карабойков и Радослав Рачков (9 клас), Светослав Пенков и Ивайло Балтаджиев (8 клас), Денислав Манев, Николай Тихов и Вяра Пенчева (6 клас) и най-малкия – Петър Мурджев (5 клас).

Впечатляваща бе промяната на статуса на току-що завършилия ПМГ ученик – Добрин Башев. Броени месеци след абитуриентския бал, той вече е част от екипа на гимназията – Зорница Дженкова, Галя Неделчева, Донка Капралова. Нещо повече, той е и автор на задача за международния турнир, която организаторите оцениха като много трудна и интересна.

„Половин век образователна история не е много, но достатъчно да създадем традиции, които гарантират пълноценна реализация и са скромен принос към световната наука. Така както твори академик Иван Гюзелев!“, споделят още от габровската математическа гимназия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа снимки от първия сняг в миналото

Published

on

Завалелият днес, 30 ноември, първи сняг за сезона бе повод Държавен архив – Габрово да представи любопитни снимки на снежнобелите габровски улици, уловени през 1984 г.

Кадрите се съхраняват от Държавен архив – Габрово във Фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотообслужване (1951-1990)“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица