Свържи се с нас

Икономика

Бюджет 2022 на Трявна беше приет

Published

on

С десет гласа “За”, три “Въздържал се” и един “Против” Общински съвет-Трявна прие бюджета на Община Трявна за 2022 год. на заседание вчера, 7 април. Освен местният парламент, ръководството на Община Трявна и общински служители, на гласуването присъстваха още кметът на Кметство Плачковци и представители на образователните институции.

Финансовата рамка на общинския бюджет е в размер на 16 410 390 лв., която е с 3 309 842 лв. повече сравнение с предходния период, заради допълнителни отпуснати средства с постановления за капиталови разходи, преходни остатъци от 2021 год. за реализиране на инвестиционни обекти и делегирани от държавата трансфери.

Парите ще бъдат насочени към заложените за 2022 год. приоритети за изпълнение на местната власт с фокус инфраструктура, здравеопазване, образование, социални дейности и култура, които ще продължат да допринасят за развитието и повишаването на качеството на живот в Община Трявна.

“Има нови моменти в съставянето на Закона за държавния бюджет за 2022 год., с което ние сме съобразили естествено и подробно сме разписали. Основните моменти, които са приети в Закона за държавния бюджет 2022 год. са разработване на бюджета на две части съответно от 1 януари до 31 март 2022 год. и от 1 април до 31 декември 2022 год., като съответно това са на база стандарти делегирани от държавата дейности за единия период и съответно за другия преизчислени за девет месеца!”, започна кметът на Община Трявна представянето на внесения за утвърждаване проект на общинския бюджет и разчете подробно разписаните в него точки.

Както бе уточнен и на постоянните комисии въпроса за финансирането и подпомагането дейността на общинските спортни клубове сумата за тях е в размер на 90 000 лв. Увеличава се също издръжката на пенсионерския клуб в Трявна, намиращ се на ул.”Капитан Дядо Никола” №7.

“След като разгледахме бюджета предлагаме на Вашето внимание да бъдат направени следните промени в неговия проект, като средства в размер на 10 000 лв. да бъдат взети от Други дейности по благоустрояване – БКС от разходите за издръжка и другите средства в размер на 12 000 лв. да бъдат взети от дейност общинска администрация!”, разясни направените промени главният финансист на Община Трявна Мариета Ганева.

Решено бе допълнителните средства за пенсионерския клуб да бъдат целевоизразходвани и да бъдат прилагани разходнооправдателни документи от председателя на клуба.

Не липсваха финансови промени и нови позиции в Капиталовата програма на Община Трявна за 2022 год. След направено предложение от страна на Драгомир Николов, Общинският съвет гласува средствата за закупуване на нови автобусни спирки в Трявна и Плачковци да бъдат намалени от 25 000 лв. на 15 000 лв. и тези пари да останат само за ремонт на вече съществуващите такива без да се закупуват и монтират нови. Взетата сума от 10 000 лв. ще бъде допълнена към сумата за ремонт на трите пасарелки на ул.”Белчо Белчев”, до градския басейн и над ЖП линията в Трявна, която ще стане общо 30 000 лв.

Две от четири предложения, подадени от Красимир Кръстев за изграждане на нови туристически атракции в Трявна и привличане на повече посетили в града, бяха приети от местния парламент. Така, като нова позиция в Капиталовата програма на Община Трявна за 2022 г, се обособява изграждането на атракцион в района на пещера “Змеева дупка” в Трявна, за който бяха гласувани 10 000 лв. от средствата, заложени за ремонт на тротоарни настилки и бордюри. С 15 000 лв. ще бъде увеличена сумата за реализирането на планирания ски-влек в града или с общо 45 000 лв. ще разполага Община Трявна за изграждането на най-новата зимна атракция, тип пързалка, за малки и големи. Предложенията да бъде създадена панорамна тераса в красивата забележителност “Виканата скала”, намираща се в Природен парк “Българка” и облагородяване на езерото в Трявна не бяха приети от общинските съветници.

С нова позиция в капиталовата програма в размер на  5000 лв. ще се осъществят предпроектни проучвания  за изграждане на фотоволтаична и соларна система на покрива на болницата, след предложение на Боян Грозев. Подобна реализация би покрила разходите за отопление на поликлиниката и ще намали тези за отопление на болницата. ОбС-Трявна гласува още предложенията на общинския съветник за извършването на предпроектни проучвания за свързване на ул.”Димитър Горов” и предпроектни проучвания за свързването на Централна градска част с ул. “Украйна” в Трявна. Всяко проучване ще бъде направено с по 3000 лв.

По време на заседанието стана ясно, че местната власт и тази година ще подпомага раждаемостта в региона и ще се бори с демографската криза с предвидени 18 000 лв. На дневен ред отново излезе въпросът за осигуряването на медицинско лице в ДГ “Светлина” и ДГ “Калина” в Трявна, както и този за изграждането на спортна зала в града.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица