Свържи се с нас

Икономика

Български организации могат да кандидатстват с проекти за европейско финансиране

Published

on

Български организации и фирми могат да участват в Шестия конкурс от Програма “Подкрепа за ИКТ политики” от Рамкова програма “Конкурентоспособност и иновации” на Европейската общност (2007 – 2013 г.). Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) организира информационен ден, посветен на възможностите за участие в отворената на 3 февруари конкурсна сесия. Крайният срок за подаване на предложения за проекти е 15 май 2012 г. Индикативният бюджет за всички участници е 127 млн. евро.

Програмата “Подкрепа за ИКТ политики” е насочена към широкото внедряване и използване на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) от гражданите, правителствата и бизнеса (особено малките и средни предприятия). Финансират се пилотни проекти за оперативна съвместимост между националните системи за публични електронни услуги, например в областта на обществените поръчки, здравеопазването, електронната идентификация. Отпускат се средства и за внедряване на иновативни продукти и услуги в приложни области като енергийна ефективност, опазване на природната среда, интелигентни транспортни системи, социални грижи, здравеопазване, образование и др. Един от приоритетите е осигуряване на широк многоезичен достъп до културно и научно съдържание в ЕС.

В работна програма за 2012 г. има пет теми, по които се приемат предложения за проекти. По раздел “ИКТ за „интелигентни” градове” са предвидени 27 млн. евро за проекти. Предложенията трябва да стимулират развитието на иновативни електронни услуги, допринасящи за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии в атмосферата с 15 до 30 %, както и сигурността на транспортните системи.

Най-голям бюджет е определен по тема “Цифрово съдържание, отворени данни и креативност” – 41 млн. евро. Средствата са за проекти за осигуряване на достъп до цифрово културно съдържание чрез Европейската библиотека EUROPEANA, развитие на нови творчески индустрии, отворен достъп до научна информация и широко използване на цифровизирана географска информация. 24 млн. евро е бюджетът на тема “ИКТ за здравеопазване, достойно остаряване и социално приобщаване”. Финансират се проекти за внедряване на ИКТ базирани услуги, подпомагащи електронното здравеопазване и социалното включване, като основните акценти са върху необходимостта от справяне със значими заболявания и създаване на условия за възрастните хора в Европа да водят активен и независим живот.

По тема “ИКТ за иновативно правителство и публични услуги” Европейската комисия отпуска 20 млн. евро за внедряване на услуги на електронното правителство, които да се предоставят в цяла Европа. По тема “Сигурни електронни услуги” ще се финансират проекти на стойност 15 млн. евро, фокусирани основно върху борбата с кибер заплахите, използването на облачните технологии за развитие на мобилни бизнес приложения и използването на сателитни комуникационни мрежи за постигане на 100 % широколентово покритие (бърз интернет) в Европа.

Предложенията за проекти за получаване на финансиране от ЕК се подават от международни консорциуми, съставени от представители на различни страни-членки на ЕС или асоциирани по програмата страни. Всички специфични изисквания към предложенията за проекти са разписани в Работна програма`2012 и ръководствата за кандидатстване. Допълнителна информация за шести конкурс може да намерите на адрес:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/ict_psp/participating/calls/call_proposals_12/index_en.htm

От 2007 година досега, по Програма “Подкрепа за ИКТ политики” е договорено финансиране в размер на 3 788 670 евро за 39 български бенефициенти, които са участници в 27 проекта.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица