Свържи се с нас

Икономика

ОИЦ –Габрово с информационна кампания за европейско финансиране в Севлиево, Дряново и Трявна

Published

on

Областен информационен център – Габрово, в качеството си на структура, която осигурява безплатен и лесен достъп до информация за съществуващите в България възможности за европейско финансиране, реализира информационна кампания в периода от 2-4 август в градовете Севлиево, Дряново, Трявна.

В рамките на информационните срещи експерти от Областен информационен център – Габрово ще представят актуални възможности за европейско финансиране по Оперативните програми и Програма за развитие на селските райони в обхвата на подмярка 7.2„Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ :

• Улици „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях“;
• Пътища „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на съществуващи общински пътища и съоръженията и принадлежностите към тях“;
• Енергийна ефективност „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“;
• Вода „Изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2000 е.ж. в селските райони“.

Информационните срещи са открити и ще се проведат по следния график:

  • Севлиево – 02 август  2022 г. (вторник), чрез изнесена приемна пред сградата на Община Севлиево, гр. Севлиево, от 10:00 до 13:00 часа.
  • Дряново – 03 август  2022 г. (сряда), чрез изнесена приемна, разположена срещу сградата на „Пощенска станция“ – Дряново, град Дряново, от 10:00 до 13:00 часа.
  • Трявна – 04 август  2022 г. (четвъртък), чрез изнесена приемна в парка пред Районен съд –Трявна, гр. Трявна, от 10:00 до 13:00 часа.

Подробна информация относно актуалните за прием процедури е публикувана на информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

МРРБ отпусна още средства за ВиК, пътища и улици в област Габрово

Published

on

Всички общини в област Габрово получават средства за поне един проект, свързан с ВиК, пътища или улици. Това става ясно, след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството оповести списъка с одобрените за целево финансиране инвестиционни проекти.

Чрез преструктуриране на бюджета на ведомството за 2022 г., са осигурени 418 млн. лв. Финансиранe получават 297 проекта, сред които 7 са от област Габрово.

В нашия регион финансиране общо за 14 166 433,24 лева, уточниха от Областен информационен център – Габрово.

Община Габрово получава средства за реконструкция на водопровод и канализация по ул. „Златна нива“ и ул. „Зелена ливада“, на стойност 289 167 лева, и за реконструкция на водопроводната мрежа на ул. „Никола Войновски“ от от 3067до от 3047 и ул. „Малина“ от 3058 до 3053, кв. Борово – Велчевци, на стойност 356 000 лв.

Община Дряново ще извърши изграждане и реконструкция на водопроводни мрежи на обект „Водоснабдяване на с. Чуково“ за 413 562 лв, както и реконструкция на висока зона на ВВМ в с. Гостилица, на стойност 1 573 275 лв.

Със средствата Община Севлиево ще реконструира довеждащ водопровод до ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон за питейна вода за 5 859 167 лв, като ще бъде направена реконструкция на улични водопроводи в централната част на Севлиево за 1 295 670,83 лв.

Община Трявна ще извърши рехабилитация и/или реконструкция на участък с дължина 5,500 км от общински път GAB2117 – в размер на 5 379 591,41 лв.

Пълният списък на всички общински проекти можете да видите тук. Финалният списък с проекти е съставен от експертите в МРРБ, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в МРРБ от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж, се казва в официалното съобщение на МРРБ. Отпаднало е изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки. Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 млн. лв. През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено на среща между ръководствата на МРРБ и НСОРБ, т.к. за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 г., тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по ЗОП. В списъка са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на МРРБ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Гимназисти се учиха на предприемачество в Боженци

Published

on

За четвърти път в село Боженци се проведе летният лагер „Предприемачът като откривател“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. В продължение на пет дни младежи от Габрово, Ловеч, Казанлък и Бургас изучаваха основните принципи на икономиката и предприемачеството.

Лагерът предложи множество игри, дискусии, казуси и предизвикателства, чрез които участниците да развият креативно мислене и да придобият увереност в собствените си възможности.

Гимназистите бяха мотивирани от успешни български предприемачи и икономисти, както и от участници в предишни издания на форума. Те научиха как се набира стартов капитал и се структурира бизнесът, какви са видовете разходи, печалби и загуби.

Получиха знания за бизнес рисковете и видяха на практика как действа конкуренцията върху цената на даден продукт или услуга. Участниците посетиха обектите в Музея на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и къщата на Миню Попа – търговец на восък, вълна и ножарски стоки, лихвар, известен със своята пестеливост, но и с щедрото си дарителство, един от основните герои на габровските шеги.

Акцент в програмата беше играта „Лов на съкровища“ с основна тема индустриалната история на Габрово и региона. Лагерът завърши с връчването на сертификати за успешно преминато обучение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

На хоризонта се задава INTER DRONE EXPO

Published

on

Първото специализирано изложение за дронове и безпилотни машини на Балканите ще се проведе в София от 20 до 23 октомври. INTER DRONE EXPO ще бъде под патронажа на българския президент Румен Радев. Изложението, което превръща България в пионер за региона, се организира съвместно от Интер Експо Център и Консорциум Международно дрон изложение.

„Дроновете и безпилотните машини ще навлизат с все по-голяма скорост в ежедневието ни. Значението им за различните икономически отрасли ще расте“, коментират организаторите. Проектът INTER DRONE EXPO ще създаде пространство за среща на представители на различните икономически сектори с производители, вносители и дилъри на безпилотни машини, резервни части и компоненти и софтуер. От „първа ръка“ те ще се запознаят с ползите от внедряването на дроновете за различни дейности и сектори, като: спасителни операции, следене на трафика, картографиране, доставка на храни, спедиция, гасене на пожари, земеделие, животновъдство, военна промишленост и много други.

„Дроновете няма да стоят статично по щандовете“, уверяват организаторите. Напротив. INTER DRONE EXPO дава шанс да ги видим „в действие“. Това ще се случва на обособени трасета. Ако допреди 20 години безпилотните летящи апарати бяха научна фантастика за широката публика, днес те навлизат все повече в ежедневието.

Какви са ползите и приложенията на дроновете? Какво предричат визионерите? Как дроновете ще повлияят за развитието на различните бизнес сегменти? Отговори на всички тези въпроси ще получим на пилотното издание на изложение INTER DRONE EXPO. От 20 до 23 октомври, в Интер Експо Център.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица