Свържи се с нас

Новини

Първан Димитров: Габровци сме достойни хора и заслужаваме достоен живот!

Published

on

БСП залага на справедлива, прозрачна и работеща социална политика, която да подпомогне всички български граждани.

Първан Димитров е на 42 години. Завършил специалност „Комуникационни техники и технологии“ в Технически университет – Габрово. Търговски директор на „Леомет“ ЕООД. Кандидат за народен представител от Коалиция „БСП за България“ с номер 33 в интегралната бюлетина, преференция 102.

– Вие сте и общински съветник, мандат 2015 – 2019 година, имате опит в местната власт, разбирате връзката между националните и местните политики и затова Ви питам ще повлияят ли мерките от програмата на БСП директно върху доходите на хората тук и сега?
– Отговорът ми е – категорично да. БСП залага на справедлива, прозрачна и работеща социална политика, която да подпомогне всички български граждани.

Предлаганите от БСП социални мерки са особено важни и необходими в днешната криза. Ако се изпълнят заложените в програмата на левицата приоритети за значителна еднократна помощ за второ и трето дете, безплатни лекарства за децата до 14 години, това ще допринесе не само за облекчаване на семейните бюджети в кризата, но и в по-дългосрочен план за увеличаване на възможностите за отглеждане на второ и трето дете.

Ако се въведе и нулев данък върху доходите от работа до навършване на 26 години, младите хора ще могат да увеличат доходите си, ще се намали разликата между възрастните с по-голям стаж и включващите се на пазара на труда завършващи млади професионалисти.

Намаляването на ДДС върху основни жизненоважни продукти и цените на ток, газ и парно за крайните потребители също е основен фактор за поемане на глътка въздух в условията на повишаващи се цени и инфлация.

– Работите и в частния бизнес, какво може да се направи за бизнеса в този момент?
– Ясно е, че малкият и средният бизнес трябва да бъдат подкрепени. Държавата да си върши бързо работата за изплащане на средствата към фирмите във връзка с пандемията, да няма забавяне на плащанията, което се случва сега. Необходим е постоянен диалог и между местната власт и бизнесите, защото открояването на проблемите ще доведе и до идеи за тяхното решаване.

Местната общност е изключително важна за намиране на решения и подкрепа на бизнесите чрез образователни и социални политики. Ако една община разшири влиянието си за развитие на талантите на даровитите деца, ако има ясна визия за развитие на образование, отговарящо на нуждите на бизнеса в региона, няма да закъснеят и конкретните резултати. Габровци сме достойни хора и заслужаваме достоен живот.

– Трети по ред избори за Народно събрание, натрупана умора и в хората и в партиите. Какво очаквате да се случи на 14 ноември?
– Нашият екип от кандидати за 47-я парламент работи за постигане на максимален резултат. Колкото по-категоричен е вотът на избирателите, толкова по-лесно ще е съставянето на редовно правителство. Ако успеем, ще можем да реализираме програмата си, и то бързо, за да минимизираме последиците от кризата. Не е случаен слоганът на „Първите 100 дни на управлението“ на БСП – „Разумните решения“. Разумът, последователността, спокойствието и решителността, показани от БСП в последните парламенти ще бъдат още по-необходими и в бъдеще.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 33 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Новини

„Титан гард“ е новият шампион на Габрово!

Published

on

Отборът на „Титан гард“ триумфира в 29-то издание на традиционния турнир по минифутбол.

В оспорван финален двубой, игран пред повече от 1 000 зрители в зала „Орловец“, селекцията на Бисер Тотев се наложи с 3:2 над състава на „Братекс“ и за четвърти път вдигна Купата на Община Габрово.

В битката за третото място на турнира шампионът от последното издание на надпреварата „ММ-74“ (Севлиево) се наложи над „Боби Фишер“ с 2:1.

Кметът Таня Христова и зам.-кметовете Невена Минева и Николай Меразчиев изгледаха финалния двубой сред пълните трибуни на зала „Орловец“.

Тримата връчиха и наградите на турнира, заедно с председателя на Областния съвет на БФС Георги Трендафилов и директора на „Общински спортни имоти“ Росица Бакърджиева.

Подробната статия за развоя на финалната среща, както и кои състезатели грабнаха индивидуалните награди от турнира, можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ стана част от световната молиноложка общност

Published

on

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България“ – с това емоционално изречение започва излязлата наскоро статия в списание „Международна молинология“ (International Molinology), посветена на обиколката на представители на тази световна организация в нашата страна. ТИМС е Международно общество, където членуват лица и организации, които имат интерес към съоръжения, задвижвани с вода и вятър. От ТИМС откриха колко богата е България на действащи или не – но съхранени под някаква форма, воденици, мелници, точила, тепавици и други от този род. Музей „Етър“ се оказа истински център на опазвани и много добре представени пред публиката такива съоръжения и получи огромно признание в това отношение от членовете на организацията, които го посетиха. От 2016 година главният уредник Росица Бинева е индивидуален член на ТИМС, а от есента на 2022 самият музей стана част от тази световна общност.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, САЩ, водени от Росица Бинева, обиколиха по различно време България, документираха запазени съоръжения и се запознаха с техните специфики. По това време се зароди и идеята музей „Етър“ да се присъедини към организацията не само чрез уредника си.

„Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си тази есен, с две междинни обиколки на България. Въпреки продължаващата пандемия и проблемите в Европа успяхме да приемем в групите всички желаещи да се присъединят и не мога да благодаря достатъчно на Росица Бинева, Митко Балабанов и екипа на музей „Етър“ за тяхната организация, администриране и успешно провеждане на двете събития.

Това издание на International Molinology съдържа пълен доклад за първата от двете български обиколки, като сме включили толкова снимки, колкото е възможно, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои все още се използват от местните селяни), а където и да бяхме, прекрасното българско гостоприемство имаше върху нас буквално лечебен ефект, благодарение и на представената ни традиционна култура. Незабравимо!“, пише в писмото си до членовете на ТИМС настоящият президент Вилем ван Берген, цитиран в списанието.

Автор на статията в International Molinology е Греъм Хакни, който подробно описва положителните впечатления на групата от обиколката в България и не пропуска да акцентира върху уникалния не само за нашата страна музей „Етър“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Областната администрация стартира конкурс за кратко послание

Published

on

Конкурс за послание с до седем думи, обявява Областна администрация- Габрово. В надпреварата могат да участват всички жители на областта без възрастови ограничения. Предложенията се приемат в срок до 20 февруари 2023 г.на електронна поща: pr@gb.government.bg .

Най-доброто послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, в Роженските поляни, където ще бъде изграден 111- метров пилон, от които ще се спуска българското национално знаме. Той ще е най- високият в Европа, като ще бъде издигнат на надморска височина от 1430 м. Така трибагреникът ще се вижда от километри разстояние. В основата на пилона, на мраморна плоча с картата на България, ще бъдат гравирани 28 послания от всички административни области в страната. Всяко послание ще бъде изписано на картата на мястото на съответната област, от която идва.

За изграждането на пилона стартира Национална дарителска кампания „България заслужава“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът ще се реализира изцяло с дарения на родолюбиви българи, както и със съдействието на държавните и местни власти.

Очакват се Вашите послания с до седем думи до 20 февруари 2023 г. на pr@gb.government.bg. Предложенията следва да бъдат придружени с информация за автора (три имена, адрес/ел. адрес и телефонен номер). Кратките текстове ще бъдат оценявани от представители на Областна администрация. Класираното на първо място послание ще бъде изпратено за гравиране на мраморната плоча, изобразяваща картата на България, а авторът му ще бъде награден.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица