Свържи се с нас

Новини

Първан Димитров: Габровци сме достойни хора и заслужаваме достоен живот!

Published

on

БСП залага на справедлива, прозрачна и работеща социална политика, която да подпомогне всички български граждани.

Първан Димитров е на 42 години. Завършил специалност „Комуникационни техники и технологии“ в Технически университет – Габрово. Търговски директор на „Леомет“ ЕООД. Кандидат за народен представител от Коалиция „БСП за България“ с номер 33 в интегралната бюлетина, преференция 102.

– Вие сте и общински съветник, мандат 2015 – 2019 година, имате опит в местната власт, разбирате връзката между националните и местните политики и затова Ви питам ще повлияят ли мерките от програмата на БСП директно върху доходите на хората тук и сега?
– Отговорът ми е – категорично да. БСП залага на справедлива, прозрачна и работеща социална политика, която да подпомогне всички български граждани.

Предлаганите от БСП социални мерки са особено важни и необходими в днешната криза. Ако се изпълнят заложените в програмата на левицата приоритети за значителна еднократна помощ за второ и трето дете, безплатни лекарства за децата до 14 години, това ще допринесе не само за облекчаване на семейните бюджети в кризата, но и в по-дългосрочен план за увеличаване на възможностите за отглеждане на второ и трето дете.

Ако се въведе и нулев данък върху доходите от работа до навършване на 26 години, младите хора ще могат да увеличат доходите си, ще се намали разликата между възрастните с по-голям стаж и включващите се на пазара на труда завършващи млади професионалисти.

Намаляването на ДДС върху основни жизненоважни продукти и цените на ток, газ и парно за крайните потребители също е основен фактор за поемане на глътка въздух в условията на повишаващи се цени и инфлация.

– Работите и в частния бизнес, какво може да се направи за бизнеса в този момент?
– Ясно е, че малкият и средният бизнес трябва да бъдат подкрепени. Държавата да си върши бързо работата за изплащане на средствата към фирмите във връзка с пандемията, да няма забавяне на плащанията, което се случва сега. Необходим е постоянен диалог и между местната власт и бизнесите, защото открояването на проблемите ще доведе и до идеи за тяхното решаване.

Местната общност е изключително важна за намиране на решения и подкрепа на бизнесите чрез образователни и социални политики. Ако една община разшири влиянието си за развитие на талантите на даровитите деца, ако има ясна визия за развитие на образование, отговарящо на нуждите на бизнеса в региона, няма да закъснеят и конкретните резултати. Габровци сме достойни хора и заслужаваме достоен живот.

– Трети по ред избори за Народно събрание, натрупана умора и в хората и в партиите. Какво очаквате да се случи на 14 ноември?
– Нашият екип от кандидати за 47-я парламент работи за постигане на максимален резултат. Колкото по-категоричен е вотът на избирателите, толкова по-лесно ще е съставянето на редовно правителство. Ако успеем, ще можем да реализираме програмата си, и то бързо, за да минимизираме последиците от кризата. Не е случаен слоганът на „Първите 100 дни на управлението“ на БСП – „Разумните решения“. Разумът, последователността, спокойствието и решителността, показани от БСП в последните парламенти ще бъдат още по-необходими и в бъдеще.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на БСП във връзка с изборите за 47 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. БСП е под номер 33 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица