Свържи се с нас

Култура

Педагози от ДГ „Светлина“ с престижни отличия

Published

on

По случай 1 ноември – Деня на народните будители, двама педагози от Детска градина “Светлина” в Трявна бяха отличени със Специална награда в направление “Предучилищно образование”. Почетните грамоти бяха предоставени от началника на Регионалното управление на образованието в Габрово – Георги Маринов и председателя на Координационния съвет на Синдиката на българските учители – Ренета Колева, които за шеста поредна година организираха Регионалния конкурс “Учител – Будител на бъдещето” – Габрово 2021 год.

Отличени в конкурса са старши преподавателя Диана Колева Станчева – дългогодишен музикален ръководител на детската градина, който от тази учебна година се пенсионира и младия преподавател в ДГ “Светлина” – Мария Пейчева Мухтарова, която работи и трупа стаж в сферата на предучилищното образование от четири години насам. До номинацията на двамата детски преподаватели се стигна след успешната им съвместна работа по проект “Деца, учители и родители – заедно за по-добро бъдеще в Трявна”, който се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 по мярка 1 „Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони в общините Дряново и Трявна” от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Дряново- Трявна – в сърцето на Балкана“.

“Проектът е съвместна инициатива на ДГ „Светлина“ – Трявна и партньор – Фондация „Вяра“, който стартира през учебната 2020/2021 г. и продължава и през учебната 2021/2022 г. Той е разработен като част от усилията на ДГ “Светлина”- гр. Трявна да подпомогне децата и техните семейства в процеса на изграждането им като пълноценни граждани и бъдещата им успешната професионална, социална и творческа реализация в родния град“, сподели директорът на учебното заведение – г-жа Весислава Александрова и допълни, че по този начин се повишава броят на успешно интегрираните чрез образователната система деца от маргинализираните общности, като провокира интерес и участие в дейности, свързани с музика, изкуство, игри, танци, спорт.

Не на последно място между подрастващите се възпитава сътрудничество и емпатия, приобщават се родителите, включително чрез участие в събития за неформално и игрово обучение. Засилен интерес и участие от страна на децата в предложените по проекта занимателни и увлекателни дейности успяват да постигнат и двамата преподаватели, които в продължение на месеци ръководят два клуба – част от този проект.

В своя клуб “С България в сърцето” г-жа Мария Мухтарова успява да подпомогне патриотичното възпитание на 25 деца от четвърта възрастова група и да представи ролята на Детската градина и семейството като начин за изграждане на национална идентичност и самочувствие у подрастващите. Клубът засяга и темата за емигрирането на родителите в чужбина и начините за тяхното убеждение, че реализация в страната ни има и бъдещето на децата ни е тук в България. Като музикален ръководител, от своя страна, старши учителят Диана Станчева помага за музикалното възпитание на малчуганите във втория клуб по проекта – “С танц и песен по света”. В него са включени за интегриране деца от маргинализираните групи – сформирана е група за народни танци от 3 подготвителна група и мажоретен състав от 4 подготвителна група на ДГ “Светлина”.

Тук основната цел е децата да се запознаят отблизо с песните и танците на страните, в които живеят и работят техните родители и да се обвържат междувременно с българските народни песни и танци.

“Можем да кажем, че получените награди отличават най-вече работата на нашите педагози по съвместния проект, който стартирахме за децата и техните родители. Не на последно място, тук, се отличава и връзката между старши учител, който вече се пенсионира и млад колега – получи се една успешна приемственост. Радвам се и ги поздравявам!”, коментира с усмивка г-жа Весислава Александрова.

Община Трявна също поздрави детските преподаватели от ДГ “Светлина” за заслуженото отличие и им пожела никога да не спират да носят вътре в себе си този будителски дух, и никога да не спират да го предават на нашите деца, които са именно бъдещето на Трявна!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица