Свържи се с нас

Култура

Педагози от ДГ „Светлина“ с престижни отличия

Published

on

По случай 1 ноември – Деня на народните будители, двама педагози от Детска градина “Светлина” в Трявна бяха отличени със Специална награда в направление “Предучилищно образование”. Почетните грамоти бяха предоставени от началника на Регионалното управление на образованието в Габрово – Георги Маринов и председателя на Координационния съвет на Синдиката на българските учители – Ренета Колева, които за шеста поредна година организираха Регионалния конкурс “Учител – Будител на бъдещето” – Габрово 2021 год.

Отличени в конкурса са старши преподавателя Диана Колева Станчева – дългогодишен музикален ръководител на детската градина, който от тази учебна година се пенсионира и младия преподавател в ДГ “Светлина” – Мария Пейчева Мухтарова, която работи и трупа стаж в сферата на предучилищното образование от четири години насам. До номинацията на двамата детски преподаватели се стигна след успешната им съвместна работа по проект “Деца, учители и родители – заедно за по-добро бъдеще в Трявна”, който се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 по мярка 1 „Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони в общините Дряново и Трявна” от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Дряново- Трявна – в сърцето на Балкана“.

“Проектът е съвместна инициатива на ДГ „Светлина“ – Трявна и партньор – Фондация „Вяра“, който стартира през учебната 2020/2021 г. и продължава и през учебната 2021/2022 г. Той е разработен като част от усилията на ДГ “Светлина”- гр. Трявна да подпомогне децата и техните семейства в процеса на изграждането им като пълноценни граждани и бъдещата им успешната професионална, социална и творческа реализация в родния град“, сподели директорът на учебното заведение – г-жа Весислава Александрова и допълни, че по този начин се повишава броят на успешно интегрираните чрез образователната система деца от маргинализираните общности, като провокира интерес и участие в дейности, свързани с музика, изкуство, игри, танци, спорт.

Не на последно място между подрастващите се възпитава сътрудничество и емпатия, приобщават се родителите, включително чрез участие в събития за неформално и игрово обучение. Засилен интерес и участие от страна на децата в предложените по проекта занимателни и увлекателни дейности успяват да постигнат и двамата преподаватели, които в продължение на месеци ръководят два клуба – част от този проект.

В своя клуб “С България в сърцето” г-жа Мария Мухтарова успява да подпомогне патриотичното възпитание на 25 деца от четвърта възрастова група и да представи ролята на Детската градина и семейството като начин за изграждане на национална идентичност и самочувствие у подрастващите. Клубът засяга и темата за емигрирането на родителите в чужбина и начините за тяхното убеждение, че реализация в страната ни има и бъдещето на децата ни е тук в България. Като музикален ръководител, от своя страна, старши учителят Диана Станчева помага за музикалното възпитание на малчуганите във втория клуб по проекта – “С танц и песен по света”. В него са включени за интегриране деца от маргинализираните групи – сформирана е група за народни танци от 3 подготвителна група и мажоретен състав от 4 подготвителна група на ДГ “Светлина”.

Тук основната цел е децата да се запознаят отблизо с песните и танците на страните, в които живеят и работят техните родители и да се обвържат междувременно с българските народни песни и танци.

“Можем да кажем, че получените награди отличават най-вече работата на нашите педагози по съвместния проект, който стартирахме за децата и техните родители. Не на последно място, тук, се отличава и връзката между старши учител, който вече се пенсионира и млад колега – получи се една успешна приемственост. Радвам се и ги поздравявам!”, коментира с усмивка г-жа Весислава Александрова.

Община Трявна също поздрави детските преподаватели от ДГ “Светлина” за заслуженото отличие и им пожела никога да не спират да носят вътре в себе си този будителски дух, и никога да не спират да го предават на нашите деца, които са именно бъдещето на Трявна!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Людмила Людмилова гостува в РБ „Априлов-Палаузов“

Published

on

На 5 март от 17.15 ч. читалня „Д-р Петър Цончев” на РБ „Априлов-Палаузов“ гостува Людмила Людмилова – педагог, детски и семеен психолог.

Преподавателката по биология и химия се е специализирала в областта на семейните констелации и лечението на хранителни зависимости.

Автор на собствен метод за лечение на хранителни разстройства Автор е на книгите „Болестта на пеперудата“ и „Приказка за болката“. Л. Людмилова: „Имах желание да помагам и на други, изпаднали в беда семейства. Систематизирах цялото познание, което бях придобила и го излях на хартия. Така се роди книгата „Болестта на пеперудата“…

Зареди още

Култура

Показват в изложба победата при Шипка и Шейново през Освободителната война

Published

on

На 29 февруари, четвъртък, от 17.30 часа в Икономовата къща ще се състои откриването на изложбата „Последното сражение”. Временната експозиция е посветена на победата в сражението при селата Шипка и Шейново през Руско-турската война 1877- 1878 г.

Това е последното сражение от военните действия в района на Шипченския проход, започнали с превземането на прохода през юли 1877 г. и продължили с августовската отбрана срещу корпуса на Сюлейман паша и Зимното шипченско стоене.

Като част от всеобщото настъпление на руската армия, превземането на Шейновския укрепен лагер от руските полкове и българските опълченски дружини на 9 януари 1878 г. под командването на генералите Радецки, Скобелев и Мирски отваря пътя на юг към Одрин и Цариград.

На 16 януари в Казанлък започват първите преговори за мир, а на 31 януари е подписано Одринското примирие.

Експозицията разказва историята на това величаво сражение, походът на двете обходни колони на генералите Скобелев и Мирски, атаките им срещу укрепения турски лагер, както и фронталната атака на частите на ген. Радецки от Шипка.

Зареди още

Култура

„Така извоювахме свободата…“

В музей „Етър“ показват пушката на Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание.

Published

on

От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО „Етър“ може да видите пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и воюва за българската свобода. Оръжието на този харизматичен революционер и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание.

Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него.

Из „Оптимистична теория за нашия народ“ на Иван Хаджийски:

„Бенковски е необикновена, изключителна, „на голямо скроена“ личност. Той бе гениален въстанически водач. И ако всяко човешко можеше да се утвърждава със свидетелство, то свидетелство за водаческата гениалност на Бенковски бе успешното провеждане на Априлското въстание, което и днес някои още смятат за луда и безполезна авантюра. И наистина, да дойдеш млад, 33-годишен, лишен от образование, неизвестен, и то не като апостол, а като помощник на главния апостол; да криеш истинското си име, което би всяло ужас всред благонравните еснафи, които всеки ден си преповтарят десетте божи заповеди, и да станеш фактически главен организатор на IV революционен окръг, поставяйки в сянка всички „учени граматици и философи“, да вдъхновиш и организираш във въстанически редици най-отчаяните опортюнисти на света дребни собственици, еснафи и земеделци, да ги поведеш на сигурна смърт и саможертва в едно въстание, чийто неуспех е не само предвидим, но е предвиден като цел, всичко това може да направи само една изключителна личност, надарена с особени качества. Бенковски не бе назначен за водач на въстанието с указ. Той дори не бе избран на този пост. Избраникът беше Волов. Волов бе посочен от Гюргевския комитет за главен апостол, а Бенковски бе пратен само за негов помощник. Но това било, докато те били в Гюргево, докато способностите и достойнствата се ценели по диплома и атестат. Практиката изменила всичко: съприкосновението с действителността определило верни граници кой какъв трябва да бъде Този безпогрешен избор на историята е потвърждение на правилото: „Водачът не се избира, той се налага.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица