Свържи се с нас

Култура

Педагози от ДГ „Светлина“ с престижни отличия

Published

on

По случай 1 ноември – Деня на народните будители, двама педагози от Детска градина “Светлина” в Трявна бяха отличени със Специална награда в направление “Предучилищно образование”. Почетните грамоти бяха предоставени от началника на Регионалното управление на образованието в Габрово – Георги Маринов и председателя на Координационния съвет на Синдиката на българските учители – Ренета Колева, които за шеста поредна година организираха Регионалния конкурс “Учител – Будител на бъдещето” – Габрово 2021 год.

Отличени в конкурса са старши преподавателя Диана Колева Станчева – дългогодишен музикален ръководител на детската градина, който от тази учебна година се пенсионира и младия преподавател в ДГ “Светлина” – Мария Пейчева Мухтарова, която работи и трупа стаж в сферата на предучилищното образование от четири години насам. До номинацията на двамата детски преподаватели се стигна след успешната им съвместна работа по проект “Деца, учители и родители – заедно за по-добро бъдеще в Трявна”, който се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 по мярка 1 „Осигуряване на достъп до качествено образование в малките населени места и в трудно достъпните райони в общините Дряново и Трявна” от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Дряново- Трявна – в сърцето на Балкана“.

“Проектът е съвместна инициатива на ДГ „Светлина“ – Трявна и партньор – Фондация „Вяра“, който стартира през учебната 2020/2021 г. и продължава и през учебната 2021/2022 г. Той е разработен като част от усилията на ДГ “Светлина”- гр. Трявна да подпомогне децата и техните семейства в процеса на изграждането им като пълноценни граждани и бъдещата им успешната професионална, социална и творческа реализация в родния град“, сподели директорът на учебното заведение – г-жа Весислава Александрова и допълни, че по този начин се повишава броят на успешно интегрираните чрез образователната система деца от маргинализираните общности, като провокира интерес и участие в дейности, свързани с музика, изкуство, игри, танци, спорт.

Не на последно място между подрастващите се възпитава сътрудничество и емпатия, приобщават се родителите, включително чрез участие в събития за неформално и игрово обучение. Засилен интерес и участие от страна на децата в предложените по проекта занимателни и увлекателни дейности успяват да постигнат и двамата преподаватели, които в продължение на месеци ръководят два клуба – част от този проект.

В своя клуб “С България в сърцето” г-жа Мария Мухтарова успява да подпомогне патриотичното възпитание на 25 деца от четвърта възрастова група и да представи ролята на Детската градина и семейството като начин за изграждане на национална идентичност и самочувствие у подрастващите. Клубът засяга и темата за емигрирането на родителите в чужбина и начините за тяхното убеждение, че реализация в страната ни има и бъдещето на децата ни е тук в България. Като музикален ръководител, от своя страна, старши учителят Диана Станчева помага за музикалното възпитание на малчуганите във втория клуб по проекта – “С танц и песен по света”. В него са включени за интегриране деца от маргинализираните групи – сформирана е група за народни танци от 3 подготвителна група и мажоретен състав от 4 подготвителна група на ДГ “Светлина”.

Тук основната цел е децата да се запознаят отблизо с песните и танците на страните, в които живеят и работят техните родители и да се обвържат междувременно с българските народни песни и танци.

“Можем да кажем, че получените награди отличават най-вече работата на нашите педагози по съвместния проект, който стартирахме за децата и техните родители. Не на последно място, тук, се отличава и връзката между старши учител, който вече се пенсионира и млад колега – получи се една успешна приемственост. Радвам се и ги поздравявам!”, коментира с усмивка г-жа Весислава Александрова.

Община Трявна също поздрави детските преподаватели от ДГ “Светлина” за заслуженото отличие и им пожела никога да не спират да носят вътре в себе си този будителски дух, и никога да не спират да го предават на нашите деца, които са именно бъдещето на Трявна!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Очаква ни запомнящ се финал на Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

На 27 юли, събота, в 17.00 часа Фондация „Арте Вива“, София ще открие програмата на последния фестивален ден от Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ с представлението „Привет, магьосници, и сбогом“. Място на събитието е площад „Възраждане“.

По забавен и пълен с изненади начин, с много хумор и музика публиката ще разбере, че във всеки от нас се крие по една малка зла магьосница. Тя може да стане голяма и силна. Дали ще ѝ позволим, зависи от нас. Спектакълът разказва как малкият Башир успява да я победи със своята доброта. „Привет, магьосници, и сбогом“ е по мотиви от френски приказки. Постановката е на Ваня Йонкова, сценографията – на Свила Величкова, а музиката е композирана от Методи Иванов. В спектакъла участват Симона Нанова и Елена Грозданова.

В 17.50 традиционната за фестивала работилница ще занимае своите гости с голямата тема за буквите в нашата азбука. Това става възможно благодарение на партньорството на Регионална библиотека „Априлов- Палаузов“, която подкрепи проекта на Фондация „ОТ БГ“.

В 18.30 Театър ВЕСЕЛ – Велико Търново ще покани всички в зала „Възраждане“, за да се потопят заедно в света на една „Русалка“ по „Легенда за Лорелай“. Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за свободния дух и за погубената любов.

Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. Драматизацията и режисурата са на Тодор Вълов, сценографията и куклите – на Наталия Гочева, а музиката – на Пламен Мирчев – Мирона. С участието на Елка Баланова и Веселин Василев.

Зареди още

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица