Свържи се с нас

Новини

Мерки в Трявна заради усложнената епидемична обстановка в областта

Published

on

Заседание на Общинския оперативен щаб в Трявна се проведе във връзка с увеличения брой на заболели от КОВИД-19 в областта и предстоящата заповед за допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на област Габрово, която в момента е първа по заболеваемост в страната.

Заповедта се очаква да влезе в сила от 4 октомври (понеделник) до 17 октомври, включително, след официално потвърждение от главния държавен здравен инспектор – доц. д-р Ангел Кунчев. По време на заседанието, Общинският оперативен щаб реши да преустанови със заповед на кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, за две седмици, провеждането на открития пазар за битови стоки до НГПИ “Тревненска школа”, съответно на 4 октомври и 11 октомври.

Своята дейност на открито ще извършва само кооперативният пазар до Етнографския комплекс в Трявна, но при строго спазване на въведените временни противоепидемични мерки.

Със съдействието на Районно управление – Трявна, ще бъде създадена необходимата организация за осигуряване на безопасно провеждане на кооперативния пазар и избягване струпването на големи групи от хора. Търговската дейност ще се осъществява с еднопосочно движение, с поставени табели за вход и изход, както и осигурено полицейско присъствие.

Униформени служители заедно със служители на Община Трявна ще насочват на входа и изхода гражданите, както и ще следят за спазването на физическа дистанция от 1.5 м. и носенето на предпазни маски за лице.

Кметът на Община Трявна и председател на Общинския оперативен щаб Силвия Кръстева изиска и актуална информация за заболелите в момента в МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” – гр. Трявна и Спешното отделение.

Ситуацията в болницата на този етап е под контрол, сподели управителят на лечебното заведение д-р Татяна Станчева, но подчерта, че както в страната, така и при тях се усеща изключително много липсата на медицински персонал и това затруднява работата на специалистите.

Към момента, под контрол е и работата в Спешното отделение на болницата, коментира началникът на ЦСМП – филиал Трявна – д-р Светла Модева. Все още остава нисък процентът на ваксинация.

Предвидените временни противоепидемични мерки на територията на област Габрово бяха гласувани, по-рано днес, на заседание на Областния кризисен щаб в Габрово. Очаква се да бъдат преустановени за две седмици всички масови събирания от частен характер като сватби, кръщенета; организирани екскурзии; групови посещения в музеи и галерии; провеждането на музикални концерти, фестивали, събори; затварят се всички фитнес зали, спортни и плувни комплекси.

При намален капацитет от 50% на 30% продължават своята дейност кина, театри, културни обекти. Спортните събития от професионален характер ще се провеждат без публика. Предлага се учениците да преминат на ротационен принцип на обучение – първата седмица, от 4 октомври до 10 октомври, присъствено ще се обучават учениците от 1 до 4 клас, 7, 8 и 12, а всички останали преминават в електронна форма на обучение.

Втората седмица обучаващите се онлайн преминават присъствено и обратно. Всички други обекти продължават своята дейност, според сегашните въведени противоепидемични мерки в страната от Министерството на здравеопазването.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Почистиха градинката пред болницата в Трявна

Published

on

Днес, 22 октомври, служители на Община Трявна изчистиха градинката пред централния вход на МБАЛ “Д-р Теодоси Витанов” в града.

Събрани бяха изхвърлените битови отпадъци на една от циментовите площадки до сградата на болницата – хартиени и картонени отпадъци, предпазни маски за лице, полиетиленови торбички, фасове от цигари.

Общинските служители изметоха още тротоарните пътеки и стъпалата, водещи към централния вход на лечебното заведение, от паднали есенни листа и насъбрала се шума.

Община Трявна продължава да се грижи за чистия и приветлив вид на туристическия град, и да насърчава обществената отговорност за регламентирано и разделно събиране на отпадъци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Онлайн форум дава гласност на младите хора в областта

Published

on

Националният младежки форум съвместно с Форумът за глокална промяна и сдружение ИМКА-Габрово организират онлайн среща “Промяната започва с теб в Габрово.” Събитието ще се проведе на 24 октомври, неделя от 10.00 ч. и в него могат да се включат всички желаещи, които са на възраст между 15 и 35 години.

Предвидената програма е част от проекта “25-те процента” и “Конференцията за бъдещето на Европа”, които се реализират в партньорство с Европейски младежки форум и финансовата подкрепа на Европейски парламент.

Целта на онлайн срещата е да чуе младежкото мнение и идеи относно развитието на Европа и населените места в областта – Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево. В този аспект ще има обособени два тематични панела – Промяната в Европа и Промяната на местно ниво.

В първия младежите ще се запознаят отблизо със значението на социалната промяна, след което ще предложат своето виждане за промяната в Европа. Събраните идеи на по-късен етап ще бъдат представени пред националните и европейски институции с цел политиците да придобият по-добра представа каква промяна желаят да видят младите хора и как тя да бъде постигната.

Участниците ще поставят и проблеми, които виждат в родното си място и ще дадат идеи за разрешаването им. Съответно те ще бъдат презентирани, във втория панел, пред поканените представители на общинската/областна администрация.

Двете страни ще влязат в пряк диалог как предложенията да бъдат осъществени, а младите – включени в този процес. Всички желаещи, които искат да се включат в събитието, трябва да направят първо регистрация в тази форма.

Ето и линк към събитието във фейсбук страницата на “Промяната започва с теб в Габрово.” – https://www.facebook.com/events. На страницата в социалната мрежа ще откриете линка към срещата в ZOOM.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Информационна кампания за възможностите за еврофинансиране в Трявна

Published

on

На 28 октомври, четвъртък, Областният информационен център и Националната служба за съвети в земеделието ще проведат кампания за възможностите по оперативните програми на Европейския съюз.

Със съдействието на Община Трявна, двата екипа ще разположат своя информационен щанд в парка пред сградата на Районния съд в Трявна. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. до 13.00 ч.

“Ще извършваме индивидуални консултации на всички желаещи и заинтересовани граждани на Трявна във връзка с текущите и бъдещи възможности за финансиране със средства от Европейския съюз“, обясни управителят на ОИЦ – Габрово Маринела Събева.

Информационната кампания на открито ще се проведе съобразно наложените противоепидемични мерки със Заповед на Министъра на здравеопазването, влезли в сила от 21 октомври т.г.

Задължително е носенето на предпазна маска за лице и спазване на физическа дистанция от 1.5 м. На щанда ще бъдат разположени и предоставяни дезинфектанти за ръце и маски за лице и раздаваните рекламни материали ще бъдат в индивидуални пакети.

В допълнение, екипът на ОИЦ-Габрово информира, че е ваксиниран и при проверка от съответните органи може да представи “зелен сертификат”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица