Свържи се с нас

Новини

РЗИ – Габрово разполага с адаптирана ваксина против вариантите на Омикрон

Published

on

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на ваксини срещу КОВИД-19 за първична имунизация и за бустерна доза.

За първична ваксинация се прилагат иРНК ваксини Comirnaty или Spikevax (Moderna) срещу оригиналния вариант на SARS-CоV-2 или векторната ваксина на Janssen.

За бустерна доза се прилага адаптирана иРНК ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1(Moderna). Адаптираните ваксини се поставят при лица на възраст на и над 12 години, най-рано 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставен бустер и са само за бустер доза.

Регионалната здравна инспекция в Габрово разполага с адаптираната ваксина Comirnaty Original/Omicron BA.1. Всеки, които има завършена основна имунизация и са изминали 3 месеца, може да си постави бустерна доза при личния си лекар, или след предварително записване в някой от следните ваксинационни пунктове:
• МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД град Габрово, ул. „Д-р Илиев-детския“ №1. Работно време: четвъртък от 8.00 до 10.00 часа. Записване – всеки работен ден от 10.00 до 12.00 часа на тел: 066/899 689.
• СБАЛББ – Габрово, град Габрово, ул. „Д-р Кирил Въгленов“ №1 Работно време: сряда от 13.30 до 17.30 часа. Записване на тел: 066/878941
• МЦ -1- Севлиево ЕООД град Севлиево, ул. „Стефан Пешев“ № 147. Работно време: четвъртък от 14.00 до 15.00 часа. Записване на тел: 067534215
• МЦ „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД град Трявна, ул. „Лясков дял“ № 1, тел: 0899941425. Работно време: сряда от 10.00 до 12.00 часа. Записване на тел: 0899941425

Информация за КОВИД-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта https://plusmen.bg/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

„Нелягал по баловете“ младеж остана без книжка заради пико

Published

on

Gabrovonews.bg

Шофьорската книжка на 18-годишен габровец беше отнета, след като бе засечен зад волана да управлява дрогиран.

Младежът бил спипан във вторник, 23 май, около 14.50 часа в габровския квартал Гачевци. Тогава екип на полицията отбил за проверка лек автомобил „Нисан Алмера“.

Младежът бил тестван за употребата на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Хванатият дрогиран шофьор отказал кръвна проба. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава пролетното зацветяване на Габрово

Published

on

Служители от отдел озеленяване продължават подмяната на пролетните цветя с летни в цветните фигури и кашпите в града и през настоящата седмица. Растенията са собствено производство – от оранжериите на Общинското предприятие „Благоустрояване“.

Салвия и бегония са сезонните цветя, които допълват многогодишната декоративна растителност в красивите цветни фигури в зелените площи по ул. „Брянска“.

По-голямата част от растенията са отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“, като за настоящия зацветителен сезон произведения собствен разсад цветя и декоративна растителност вече е близо 70 000 броя.

През следващите дни предстои засаждането и на летните видове ирезине, канна, целозия, агератум и копривка които също са произведени от ОП „Благоустрояване“.

В оранжериите на общинското предприятие продължава производството на тагетис, който също ще допълни цветните елементи в зелените пространства на Габрово през лятото.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вписаха в „Дарования и постижения“ още 150 талантливи габровски ученици

Published

on

В навечерието на един от най-светлите и български празници – 24 май, Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Габрово отличи най-изявените и най-талантливи габровски ученици, като вписа имената и постиженията им в почетната книга „Дарования и постижения“.

В препълнената зала „Възраждане“ преди да връчи грамота на всеки от отличените кметът Таня Христова се обърна към децата, родителите, преподавателите и треньорите С думи на благодарност за смелостта, отговорността и усилията им.

„Нека покажем, че бъдещето на Габрово е изключително. То е фокусирано във вашите мечти, във устрема ви, в желанието ви да бъдете добри, успяващи и забележителни.“ – каза Таня Христова и допълни: „Продължавайте да носите дързостта на твореца, амбицията на откривателя и прецизността на ювелирния майстор. Бъдете находчиви, устремени, смели в мечтите си. Преминавайте своите пътища с разум, а онова което ще създавате по време на това пътешествие нека винаги идва от сърцето ви. Благодаря ви от сърце, че днес точно вие сте нашите сбъднати мечти, нашите истински дарования и постижения.“

В истински празник на таланта се претвори Церемонията по вписване на над 150 имена на ученици от габровските училища във все по –обемните томове на книгата „Дарования и постижения“.

Звучаха музикални изпълнения от самите дарования, а през цялото време впечатление правеха балони, издигащи се високо, за да са широки просторите на младите таланти, да летят и да търсят, да са устремени, горди и одухотворени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица