Свържи се с нас

Новини

Доц. д-р Ангел Кунчев в Габрово: Превръщането на КОВИД-19 в респираторен вирус е добре дошло!

Published

on

„Ако КОВИД-19 продължи да се превръща в обикновен респираторен вирус, като грипния или много други, то това е добре дошло! Дали обаче това ще се случи, никой не може да каже, тъй като и промените в него продължават.“

Това заяви в Габрово главният държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването на България доц. д-р Ангел Кунчев, който участва в професионален семинар, състоял се в сградата на ДКЦ 1, база 2.

По думите му противоепидемичната обстановка в момента в страната не е усложнена, макар и да се забелязва увеличение броя на заболелите. В момента действа национален план, приет от правителството, според който се изчислява общ коефициент, включващ заболяемост и натовареност на здравната система.

При него е заложен Показател 5, при който, ако някоя област в страната го достигне, означава, че трябва да се предприемат първите противоепидемични мерки, познати ни доскоро. Към момента няма такава област в България, но София, Варна, Бургас и други региони се очакват през следващата седмица да достигнат четвърта степен.

„Наблюдава се ръст на заболелите. Докъде ще стигне той, предстои да видим“, коментира доц. д-р Ангел Кунчев.

Лабораториите за ПСР-тестове за установяване на КОВИД-19 към областните болници, каквато има и в Габрово, ще продължат да функционират. „Повечето от лабораториите ще правят тестове, включително ПСР и на други заболявания. Ако продължи растежът на заболяемостта и има по-голямо търсене, което очаквам да стане, пак ще извършват основно тази дейност по диагностициране на КОВИД“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

По отношение имунизацията и поставянето на бустерна доза доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че в регионалните здравни инспекции ще продължи да функционира кабинет, в който да се поставят ваксини против КОВИД-19.

Амбицията е такива имунизационни пунктове да бъдат разкрити и в областните болници, какъвто предстои да се случи и в Габрово. Издадено е предписание за това. „И дори да не е много високо търсенето, дори да са няколко души на ден, да има възможност всеки, който желае, да може да си постави бустерна доза“, съобщи д-р Кунчев.

Въпреки лекото увеличение на болните през последните дни, КОВИД – зоните към болниците, които бяха закрити поради отмяната на извънредната противоепидемична обстановка, не се очаква да бъдат отворени отново на този етап.

„Виждаме, че натиск над болниците в момента няма. Приблизително подобна е картината и в Западна Европа, което потвърждава характеристиките на вируса, а именно: по-лесно заразен, по-малко опасен. Здравната система ще реагира на базата на реалната обстановка“, информира доц. д-р Ангел Кунчев.

От думите му стана известно и че прогнозата на всички е била, че ще има спокойно лято и едва през есента случаите на коронавирус в страната могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ги е опровергал.

„Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крак или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално“, добави още доц. Кунчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

„Нелягал по баловете“ младеж остана без книжка заради пико

Published

on

Gabrovonews.bg

Шофьорската книжка на 18-годишен габровец беше отнета, след като бе засечен зад волана да управлява дрогиран.

Младежът бил спипан във вторник, 23 май, около 14.50 часа в габровския квартал Гачевци. Тогава екип на полицията отбил за проверка лек автомобил „Нисан Алмера“.

Младежът бил тестван за употребата на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за метамфетамин.

Хванатият дрогиран шофьор отказал кръвна проба. По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава пролетното зацветяване на Габрово

Published

on

Служители от отдел озеленяване продължават подмяната на пролетните цветя с летни в цветните фигури и кашпите в града и през настоящата седмица. Растенията са собствено производство – от оранжериите на Общинското предприятие „Благоустрояване“.

Салвия и бегония са сезонните цветя, които допълват многогодишната декоративна растителност в красивите цветни фигури в зелените площи по ул. „Брянска“.

По-голямата част от растенията са отгледани в оранжериите на ОП „Благоустрояване“, като за настоящия зацветителен сезон произведения собствен разсад цветя и декоративна растителност вече е близо 70 000 броя.

През следващите дни предстои засаждането и на летните видове ирезине, канна, целозия, агератум и копривка които също са произведени от ОП „Благоустрояване“.

В оранжериите на общинското предприятие продължава производството на тагетис, който също ще допълни цветните елементи в зелените пространства на Габрово през лятото.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вписаха в „Дарования и постижения“ още 150 талантливи габровски ученици

Published

on

В навечерието на един от най-светлите и български празници – 24 май, Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Габрово отличи най-изявените и най-талантливи габровски ученици, като вписа имената и постиженията им в почетната книга „Дарования и постижения“.

В препълнената зала „Възраждане“ преди да връчи грамота на всеки от отличените кметът Таня Христова се обърна към децата, родителите, преподавателите и треньорите С думи на благодарност за смелостта, отговорността и усилията им.

„Нека покажем, че бъдещето на Габрово е изключително. То е фокусирано във вашите мечти, във устрема ви, в желанието ви да бъдете добри, успяващи и забележителни.“ – каза Таня Христова и допълни: „Продължавайте да носите дързостта на твореца, амбицията на откривателя и прецизността на ювелирния майстор. Бъдете находчиви, устремени, смели в мечтите си. Преминавайте своите пътища с разум, а онова което ще създавате по време на това пътешествие нека винаги идва от сърцето ви. Благодаря ви от сърце, че днес точно вие сте нашите сбъднати мечти, нашите истински дарования и постижения.“

В истински празник на таланта се претвори Церемонията по вписване на над 150 имена на ученици от габровските училища във все по –обемните томове на книгата „Дарования и постижения“.

Звучаха музикални изпълнения от самите дарования, а през цялото време впечатление правеха балони, издигащи се високо, за да са широки просторите на младите таланти, да летят и да търсят, да са устремени, горди и одухотворени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица