Свържи се с нас

Новини

Доц. д-р Ангел Кунчев в Габрово: Превръщането на КОВИД-19 в респираторен вирус е добре дошло!

Published

on

„Ако КОВИД-19 продължи да се превръща в обикновен респираторен вирус, като грипния или много други, то това е добре дошло! Дали обаче това ще се случи, никой не може да каже, тъй като и промените в него продължават.“

Това заяви в Габрово главният държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването на България доц. д-р Ангел Кунчев, който участва в професионален семинар, състоял се в сградата на ДКЦ 1, база 2.

По думите му противоепидемичната обстановка в момента в страната не е усложнена, макар и да се забелязва увеличение броя на заболелите. В момента действа национален план, приет от правителството, според който се изчислява общ коефициент, включващ заболяемост и натовареност на здравната система.

При него е заложен Показател 5, при който, ако някоя област в страната го достигне, означава, че трябва да се предприемат първите противоепидемични мерки, познати ни доскоро. Към момента няма такава област в България, но София, Варна, Бургас и други региони се очакват през следващата седмица да достигнат четвърта степен.

„Наблюдава се ръст на заболелите. Докъде ще стигне той, предстои да видим“, коментира доц. д-р Ангел Кунчев.

Лабораториите за ПСР-тестове за установяване на КОВИД-19 към областните болници, каквато има и в Габрово, ще продължат да функционират. „Повечето от лабораториите ще правят тестове, включително ПСР и на други заболявания. Ако продължи растежът на заболяемостта и има по-голямо търсене, което очаквам да стане, пак ще извършват основно тази дейност по диагностициране на КОВИД“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

По отношение имунизацията и поставянето на бустерна доза доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че в регионалните здравни инспекции ще продължи да функционира кабинет, в който да се поставят ваксини против КОВИД-19.

Амбицията е такива имунизационни пунктове да бъдат разкрити и в областните болници, какъвто предстои да се случи и в Габрово. Издадено е предписание за това. „И дори да не е много високо търсенето, дори да са няколко души на ден, да има възможност всеки, който желае, да може да си постави бустерна доза“, съобщи д-р Кунчев.

Въпреки лекото увеличение на болните през последните дни, КОВИД – зоните към болниците, които бяха закрити поради отмяната на извънредната противоепидемична обстановка, не се очаква да бъдат отворени отново на този етап.

„Виждаме, че натиск над болниците в момента няма. Приблизително подобна е картината и в Западна Европа, което потвърждава характеристиките на вируса, а именно: по-лесно заразен, по-малко опасен. Здравната система ще реагира на базата на реалната обстановка“, информира доц. д-р Ангел Кунчев.

От думите му стана известно и че прогнозата на всички е била, че ще има спокойно лято и едва през есента случаите на коронавирус в страната могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ги е опровергал.

„Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крак или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално“, добави още доц. Кунчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Икономика

Студенти от Габрово подкрепят устойчивостта на бизнеса чрез креативни решения

Published

on

На 25.04.2024 г. РИЦ „Амбициозно Габрово“ организира втора работна среща CRE8®, с участието на студенти от Технически университет – Габрово и ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и Национална Априловска гимназия, в рамките на европейски проект „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базирани на интелигентни стратегии за устойчива специализация“ (https://aries4.eu).

Събитието се основава на шведския модел CRE8® Workshop, разработен от университета Карлстад, Швеция. Идеята е бизнесът да повиши своята интелигентност и устойчивост, като се възползва от творческия потенциал на младите хора.

В рамките на 3 часа учениците, разделени на 4 отбора на случаен принцип, трябваше да намерят решение на проблем, формулиран от компанията Sentestate Technologies, която разработва иновативни решения за мониторинг на околната среда.

Мисията на компанията е да ускори прехода на света към устойчивост чрез увеличаване на знанията на обществото за околната среда чрез технологиите. Предизвикателството, представено на младите хора, беше „Как можем да увеличим ангажираността на общността с проблемите на качеството на въздуха?“.

Решенията, които екипите представиха в рамките на 5 минути чрез „pitching метода“ бяха изключително интересни – от социална платформа и мобилни приложения до използване на инфлуенсъри в TikTok.

Четиричленното жури, включващо представители на компании и членове на екипа на проекта, имаше много трудности при определянето на победител, тъй като всички екипи имаха иновативни идеи.

В крайната оценка надделяха екипното представяне и отговорите на зададените от журито въпроси. Отбор 1, в състав Ивайло Ламбуров (ПМГ – Габрово), Александър Стефанов (ПМГ – Габрово), Виктория Цанева (ПМГ – Габрово) и Венцислав Венков (ТУ-Габрово) спечелиха първото място, с решението си за създаване на социална платформа за здравословни живот на открито, включително мобилно приложение с възможност за отчитане на замърсяването на качеството на въздуха и насърчаване на потребителите на платформата чрез допълнителни функционалности да участват активно в процеса, идентифициране на проблеми и насърчаване на съответните регионални и национални институции да намерят решения.

Беше представена и иновативна стратегия за популяризиране на платформата чрез внедряване на QR кодове за директно отчитане на публични места.

„Това е платформа от хората за хората. Ако следим показателите на въздуха, ще знаем къде да ходим, къде да спортуваме, къде да живеем, дишайки по-чист въздух. Ако направим снимки на замърсяването, организираме кампании и информираме отговорните органи, цялата общност ще живее по-екологичен живот. Колкото по-активни сме, толкова по-голям ще бъде зеленият ни отпечатък върху платформата“, споделя екипът – победител.

Проект 101056369-Aries4-Erasmus-EDU-2021-PI-ALL-INNO.

Зареди още

Новини

Фюриън Капитански стана шампион на България по ускорен шахмат

Published

on

8-годишният състезател на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, стана шампион на България по ускорен шахмат, във възрастовата група до 8 години.

Фюриън не допусна нито една загуба. Той постигна 6 от 7 възможни точки – 5 победи и 2 ремита.

Така Фюриън Капитански се нареди първи във възрастовата група на 8-годишните сред 29 деца и заслужено грабна купата, златния медал и заслужи титлата шампион на България.

Още един състезател на ШК „Орловец 1997“ записа първо място. Това е 16-годишният Денислав Иванов спечели първо място и парична награда, във възрастовата група на 16-годишните в 18-тия Открит турнир по шахмат в Ловеч.

В битка с опитни шахматисти Денислав постигна 2 победи и три равенства, и с 3,5 точки се нареди първи сред 16-годишните и 34-ти от 66 шахматисти от всички възрасти.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица