Свържи се с нас

Новини

Доц. д-р Ангел Кунчев в Габрово: Превръщането на КОВИД-19 в респираторен вирус е добре дошло!

Published

on

„Ако КОВИД-19 продължи да се превръща в обикновен респираторен вирус, като грипния или много други, то това е добре дошло! Дали обаче това ще се случи, никой не може да каже, тъй като и промените в него продължават.“

Това заяви в Габрово главният държавен здравен инспектор към Министерството на здравеопазването на България доц. д-р Ангел Кунчев, който участва в професионален семинар, състоял се в сградата на ДКЦ 1, база 2.

По думите му противоепидемичната обстановка в момента в страната не е усложнена, макар и да се забелязва увеличение броя на заболелите. В момента действа национален план, приет от правителството, според който се изчислява общ коефициент, включващ заболяемост и натовареност на здравната система.

При него е заложен Показател 5, при който, ако някоя област в страната го достигне, означава, че трябва да се предприемат първите противоепидемични мерки, познати ни доскоро. Към момента няма такава област в България, но София, Варна, Бургас и други региони се очакват през следващата седмица да достигнат четвърта степен.

„Наблюдава се ръст на заболелите. Докъде ще стигне той, предстои да видим“, коментира доц. д-р Ангел Кунчев.

Лабораториите за ПСР-тестове за установяване на КОВИД-19 към областните болници, каквато има и в Габрово, ще продължат да функционират. „Повечето от лабораториите ще правят тестове, включително ПСР и на други заболявания. Ако продължи растежът на заболяемостта и има по-голямо търсене, което очаквам да стане, пак ще извършват основно тази дейност по диагностициране на КОВИД“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

По отношение имунизацията и поставянето на бустерна доза доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че в регионалните здравни инспекции ще продължи да функционира кабинет, в който да се поставят ваксини против КОВИД-19.

Амбицията е такива имунизационни пунктове да бъдат разкрити и в областните болници, какъвто предстои да се случи и в Габрово. Издадено е предписание за това. „И дори да не е много високо търсенето, дори да са няколко души на ден, да има възможност всеки, който желае, да може да си постави бустерна доза“, съобщи д-р Кунчев.

Въпреки лекото увеличение на болните през последните дни, КОВИД – зоните към болниците, които бяха закрити поради отмяната на извънредната противоепидемична обстановка, не се очаква да бъдат отворени отново на този етап.

„Виждаме, че натиск над болниците в момента няма. Приблизително подобна е картината и в Западна Европа, което потвърждава характеристиките на вируса, а именно: по-лесно заразен, по-малко опасен. Здравната система ще реагира на базата на реалната обстановка“, информира доц. д-р Ангел Кунчев.

От думите му стана известно и че прогнозата на всички е била, че ще има спокойно лято и едва през есента случаите на коронавирус в страната могат да се увеличат, но вирусът за пореден път ги е опровергал.

„Макар че, ако нещата вървят по този начин, това не е фатално. Че повече хора ще се срещнат с вируса, че някои ще го прекарат на крак или с лека температура за няколко дни, няма нищо фатално“, добави още доц. Кунчев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Намаляват изолацията на болен с КОВИД-19 и карантината за контактен

Published

on

От четвъртък, 18 август, продължителността на изолацията се намалява от 10 на 7 дни, а на карантината – от 7 на 5 дни.

„Решенията какви противоепидемични мерки да се въвеждат и съответно кога, с оглед актуалната епидемична ситуация и тенденцията в показателите, които следим, ще се вземат ежеседмично от експертната група, сформирана към министъра. Мерките да се преразглеждат на 7 дни е практика, утвърдена и вече доказано работеща в редица европейски държави. В тази връзка и днешното единодушно решение на експертите за намаляване продължителността на карантината и изолацията.“

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на брифинг днес, 16 август.

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че от четвъртък, 18 август, лицата, при които лабораторно е доказан КОВИД-19, ще подлежат на изолация за период от 7 дни, а не както досега – за 10 дни, а контактните лица ще подлежат на 5-дневна карантина, досега карантината беше с продължителност от 7 дни.

Под карантина няма да бъдат поставяни хората, които в рамките на последните 90 дни, са преболедували КОВИД-19, както и тези, които в рамките на последните 3 месеца имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна ваксина.

„Промените влизат в сила след издаването на заповедта утре, т.е. от четвъртък. За хората, които към момента са под карантина или изолация, т.е. тези в заварено положение, ще важи новият ред“, уточни доц. Кунчев.

„В момента всички регионални здравни инспекции разполагат с достатъчно количество безплатни антигенни тестове, от които гражданите могат да се възползват. Работят и ваксинационни центрове. Предстои да се подпише анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020-2022 г., което ще позволи със задна дата да се заплаща поставянето на ваксини срещу COVID-19, а общопрактикуващите лекари да издават направления за изследване с антигенни тестове. Преустановихме и практиката лекарите да събират по 5-10 пациенти, за да бъде отворен флакон от съответните ваксини. По този начин гарантираме навременен достъп на всеки желаещ да се имунизира.“

Това съобщи още министър Асен Меджидиев, като допълни, че решението дали човек да се ваксинира или не е лично, а задължението на Министерството на здравеопазването е да осигури възможност за ваксинация и тестване на всички граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

С откриване на изложба започнаха тържествата от Шипченската епопея

Published

on

С откриване на изложбата „От оръжието към плуга“ снощи, 15 август, започнаха тържествата, посветени на 145-годишнината от Шипченската епопея, чиято кулминация тази година са на 19 и 20 август. Събитието, с което се даде старт на националните чествания, се състоя в Художествената галерия „Христо Цокев“ – Габрово.

Изложбата бе открита от областния управител на Габрово Кристина Сидорова и директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Сидорова говори за значимостта на епичните боеве от Шипченската епопея, променили хода на руско-турската война. „Преломен момент, който определя възможността днес да бъдем свободни. Завещанието към нас, заради което ние имаме най-голямата отговорност, всичко което мислим, говорим и творим, да служи като мост към следващите поколения, които да преоткриват словата и делото“, заяви областният управител.

Кристина Сидорова отбеляза, че честването на Шипченската епопея вече 10 години заема заслужено място в културния календар на България. По думите ѝ то е символ на заедност, приемственост и обединение, в името на нашите деца, за да помнят те своето минало и да градят достойно бъдеще.

Изложбата „От оръжието към плуга“ е предоставена от НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Тя показва богат снимков и документален материал за тези, които след като са извоювали свободата на Отечеството ни, са се завърнали по родните места. Прибрали са опълченската униформа и медалите в раклите, и са се заели с мирен труд в свободна България. Те са земеделци, занаятчии, шивачи, писари, дребни търговци, кираджии, стражари.

Експозицията разкрива малко познати факти за живота на 20 опълченци от Стара Загора, Шипка и Шейново след Освобождението, както и спомени за ветераните от техни преки наследници.

Събитията от програмата продължават на 19 август, когато ще се проведе традиционното състезание за ученици за изкачване стълбите към Паметника на свободата на връх Шипка, а веднага след него и открит урок по история с проф. Веселин Методиев.

От Върха програмата се пренася на централния площад в Габрово, където от 18.00 часа започва двучасов концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

Денят ще завърши с най – тържествената част – заря – проверка с участието на Националната гвардейска част. Цялата програма може да прочетете на официалната страница на събитието оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 400 са глобените при акция на полицията през миналата седмица

Published

on

В периода от 8 до 14 август на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, се проведе специализирана полицейска операция, имаща за цел повишаване безопасността на движението по пътищата.

В хода на акцията е била извършена проверката на общо 1 242 автомобила и 1 483 лица. Съставени са 56 акт, а наложени глоби с фиш са 367.

През отчетния период петима са водачите, шофирали след употреба на алкохол и 1 след употреба на наркотици. Един водач е отказал проба за наркотици и един за употребата на алкохол. Един неправоспособен водач е установен от униформените служители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица