Свържи се с нас

Новини

Кметът на Трявна ще съдейства на украинските семейства, настанени в SOS детско селище

Published

on

Съдействие и подкрепа за трите украински семейства, настанени в момента в SOS Детско селище – Трявна, ще окаже кметът на община Трявна Силвия Кръстева. Градоначалникът се срещна с петте жени, избягали със своите пет деца, от тежките военни действия, които и към днешна дата продължават на територията на родната им страна.

Украинските бежанци пребивават в една от къщите, част от SOS комплекса, а съдействие от първо лице получават от директора Иван Христофоров и неговия екип, които стоят плътно до тях от момента на тяхното настаняване.

“За съжаление, както знаем войната ги е прогонила от родните им домове в Харков и днес всички са тук при нас. Живи и здрави са, мъжете им са на фронта. Предложихме им този дом да могат да се чувстват добре, реагирахме веднага на всички техни желания и направихме необходимата регистрация. Имат зелени карти, регистрирани са, направени са им банкови сметки. Осигурили сме тяхната финансова подкрепа чрез един проект на SOS Детски селища, което им дава възможност да посрещат най-необходимите си неща.” сподели директорът на SOS Детско селище – Трявна и допълни, че едно от основните предизвикателства пред украинските майки в момента е осигуряването на медицински прегледи за техните деца и добиването на изряден имунизационен статус, с което ще могат да посещават български детски и учебни заведения в бъдеще.

“В проекта ни има средства предвидени за лекарства, медицински прегледи и пр., така че и ние може да съдействаме”, подчерта г-н Христофоров. Вторият основен въпрос, който стои като притеснение пред украинските граждани, намерили убежище у нас, е осигуряването на работа и доходи за семействата им.

“Имат професии, които са упражнявали в Украйна и ако имат възможност биха се радвали да работят и тук. Анжела, например, е фризьор, Любов е кранист, което е рядко срещана професия и няма много специалисти в тази сфера при нас, междувременно е и специалист масажист”, сподели още директорът на SOS Детско селище – Трявна.

Кметът на Община Трявна увери, че семействата ще бъдат подпомогнати и ще се съдейства по поставените от тях въпроси за решаване. “С каквото може да съдействаме и да помогнем ще го направим – ще попитаме за работа, ще попитаме за медицинско лице и основното нещо, за което може да се молим е да свърши по-бързо войната. Не защото не ни е хубаво да сте тук, а за да може да сте при семействата си“, заяви Силвия Кръстева.

Украинските бежанци споделиха, че са с изключително добри впечатления от града, природата, спокойствието и изразиха благодарността си от помощта, която обществеността в лицето на институции и граждани им оказват. Въпреки всичко сълзи в очите им не липсват. Казват, че нищо не може да замени родния им дом и всеки нов ден за тях започва с молба. Молба отново да прегърнат любимите си мъже и отново да бъдат там, където се чувстват най-добре. Заедно, както преди. Изпращат с чаша ароматен украински чай и красиво изплетена покривка-каре в цветовете на украинското знаме. За спомен и нови срещи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

БСП – Габрово подреди листата си с кандидати за депутати

Published

on

Областният съвет на БСП в Габрово подреди кандидатите за народни представители на левицата за предстоящите парламентарни избори в Седми многомандатен избирателен район.

Това стана ясно след проведено снощи заседание на Областния съвет на социалистите. Водач на кандидатската листа за народни представители е областният председател на БСП – Габрово Валери Митов.

Второто място е за общинския съветник в Община Севлиево Станимир Стойчев.

Трети е Светослав Минчев, общински съветник в Община Дряново, а четвърти е строителният инженер Иван Халачев от Трявна.

Пета в листата е Татяна Йорданова – председател на Младежкото обединение на БСП – Трявна, а шестото място бе определено за коалиционен партньор или гражданска квота.

Седми в листата е Генади Цитлакидис, общински съветник в Община Габрово, а последното осмо място е за гражданската квота или за коалиционния партньор.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тази вечер е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Ансамбъл на въоръжените сили

Published

on

Тази вечер от 18.00 часа на площад „Възраждане“ в Габрово е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Ансамбъл на въоръжените сили. След него на централния градски площад ще се проведе и тържествената проверка по случай 145 години от Шипченската епопея.

По-рано през деня, от 10.30 часа, под мотото „Бъди на Върха“ ще се проведе състезанието по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. В него ще участват над 130 деца на възраст от 5 до 12 клас, които ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“.

Веднага след неговия край предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които са по това време на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година.

В 11.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде представен сборникът на проф. Петко Петков „Пътища към Освобождението“.

Кулминацията тази година на Националните чествания по случай 145 – годишнината от Шипченската епопея са на 20 август, събота. Две нови възстановки, пресъздадени от НД „Традиция“, ще могат да наблюдават гостите, посетили тържествата на Върха. Това са: „Речта на Царя при откриване на Паметника на свободата и жива картина на „Битката при Орлово гнездо – ден Първи“.

През тази юбилейна 145 – годишнина от Шипченската епопея за първи път среща ще си дадат випуските от български военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка, когато се очаква рамо до рамо да застанат запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.

Два са туристическите походи, които ще тръгнат от Соколския манастир и Узана, с крайна точка връх Шипка.

За всички желаещи да се включат в честванията има организират транспорт, тръгващ от площад „Възраждане“. Автобусите за местността Узана потеглят в 07.00 часа, тези за Соколския манастир – 07.15 часа, а за Шипка в 09.00 часа. Връщането от върха към Габрово е в 15.00 часа. Цената на еднопосочния билет за Шипка и Узана е 5 лв, а за Соколския манастир – 3 лв.

Национално честване Шипченска епопея 15-26 август 2022  г.

ПРОГРАМА

19 август 2022 г.

10:30 ч. – НАЦИОНАЛНО  Състезание ЗА УЧЕНИЦИ – ИЗКАЧВАНЕ НА СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

Място: Подход към Паметника на свободата

11:00 ч. „ПЪТИЩА КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО“ ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИК НА ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ

Място: Национален музей на образованието

12:30 ч.  ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ С ПРОФ. ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ

Място: Паметник на свободата

18:00 часа Концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и ПРЕДСТАВИТЕЛЕН Ансамбъл на въоръжените сили на Република България

Място: площад „Възраждане“ Габрово

20:40 – Тържествена заря – проверка

Място: площад „Възраждане“ Габрово

20 август 2022 г.

7.45 ч.  – Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве

Място: Соколски манастир

8.00 ч. – ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ

Соколски манастир /м. Узана/ гр. Шипка

10:00 ч. – „БЪДИ ВОЙНИК НА ВРЪХ ШИПКА“ – демонстрации и представяне на национална кампания

Място: паркинг връх Шипка

10:50 ч.  ВЪЗСТАНОВКА НА РЕЧТА НА ЦАРЯ ПРИ ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

Място: Паметник на свободата

11:00 ч.  МУЗЕЙ НА ОТКРИТО представен от НД „Традиция“ клон Казанлък

Място: Паметника на свободата

11:30 ч. ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ

Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

12:30 ч. „ВИПУСКИТЕ НА СВОБОДАТА – ШИПЧЕНСКИ, ОРЛОВСКИ, БУЗЛУДЖАНСКИ, ШЕЙНОВСКИ, ОПЪЛЧЕНСКИ…“

Място: Паметника на свободата / източна площадка/

13:45 ч. – „БИТКАТА ПРИ ОРЛОВО ГНЕЗДО“ ДЕН ПЪРВИ – ЖИВА КАРТИНА ОТ НД ,,Традиция“

Място: Орлово гнездо

22 август 2022 г.

17:30 ч. – Представяне на сборника: „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“

Място: Национален музей на образованието, Габрово

23 август 2022 г.

17:30 ч – „ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА СВОБОДАТА“ Представяне на изложба

Място: ХГ ,,Христо Цокев“ – Габрово

ДО 26 август програмата ще продължи с изпълняване на инициативите от обявения конкурс за съпътстващи мероприятия

Национално честване Шипченска епопея се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово, Ротари клуб – Габрово.

Зареди още

Новини

Прокурорската колегия на ВСС и главния прокурор отличиха Милчо Генжов

Published

on

За проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поощри Милчо Генжов – административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда в размер на 1000 лв.

Със същото решение прокурор Генжов бе освободен от заеманите длъжности „административен ръководител, окръжен прокурор“ и „прокурор“ при Окръжна прокуратура – Габрово, поради навършване на 65-годишна възраст.

Главният прокурор Иван Гешев награди прокурор Генжов с грамота и „Кортик на Прокуратурата на Република България“ за проявен висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения като административен ръководител, както и за цялостен принос в професионалната кариера.

Прокурор Милчо Генжов има над 40 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Продължителният му магистратски стаж е преминал в системата на Прокуратурата, където заема длъжностите „младши прокурор“, „заместник-районен прокурор“ и „районен прокурор“ на Районна прокуратура – Севлиево. От 25.02.2005 г. е назначен на длъжност „заместник на административния ръководител“ при Окръжна прокуратура – Габрово, която изпълнява до 08.06.2009 г. В периода от 09.06.2009 г. до 09.06.2014 г. и от 20.05.2021 г. до 11.08.2022 г. е административен ръководител, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица